Σκληραίνει τη στάση του ο Πούτιν -Στρατιωτικός νόμος στις προσαρτημένες περιοχές και αυταρχισμός στη Ρωσία - iefimerida.gr

Σκληραίνει τη στάση του ο Πούτιν -Στρατιωτικός νόμος στις προσαρτημένες περιοχές και αυταρχισμός στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: AP - Gavriil Grigorov
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις παράνομα προσαρτημένες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, λύνει τα χέρια του Πούτιν για τις καταπιεστικές του επιλογές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη στρατιωτικό νόμο σε τέσσερις εν μέρει κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας που η Ρωσία διεκδικεί ως δικές της.

Αν και η Ρωσία έχει προσαρτήσει μονομερώς και δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές - το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια - επιβάλλει στρατιωτικό νόμο εκεί σαν να πρόκειται για ρωσικά εδάφη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νόμος που επικαλέστηκε ο Πούτιν, ο οποίος χρονολογείται από το 2002, δεν έχει τεθέι σε ισχύ ποτέ και μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν η Ρωσία αντιμετωπίζει επίθεση ή «άμεση απειλή επίθεσης».

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης εισαχθεί στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Στην πόλη-λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη, βρίσκεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία για μια έκρηξη που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Δυναμώνει ο αυταρχισμός στο εσωτερικό της Ρωσίας

O Bλάντιμιρ Πούτιν σκληραίνει τη στάση του στο εσωτερικό της χώρας μετά το ξέσπασμα αντιδράσεων ύστερα από την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης.

Οι ιστότοποι δεκάδων ανεξάρτητων ειδησεογραφικών οργανισμών της χώρας έχουν μπλοκαριστεί επειδή δεν ακολουθούν την επίσημη γραμμή για τον πόλεμο, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κλείσει, σημειώνει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστράτευση

Ο στρατιωτικός νόμος στη Ρωσία συνεπάγεται αυτομάτως γενική ή μερική επιστράτευση.

Το διάταγμα αναφέρει ότι στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου, οι αρχές θα έχουν την εξουσία να θεσπίσουν μέτρα για την «κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας» και ότι θα λάβουν χώρα για την «εδαφική άμυνα».

Ο Βιτάλι Κιμ, κυβερνήτης της περιφέρειας Μυκολαίβ στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το διάταγμα του Πούτιν είχε ως στόχο να επιτρέψει στη Ρωσία να «επιστρατεύσειι τους ανθρώπους μας που έχουν παραμείνει», στα κατεχόμενα εδάφη.

Ο εξαναγκασμός πολιτών να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις μιας κατοχικής δύναμης ορίζεται ως παραβίαση των συμβάσεων της Γενεύης.

Περιορισμοί στη μετακίνηση

Ο στρατιωτικός νόμος επιτρέπει στις αρχές να περιορίζουν την κυκλοφορία και να ορίζουν απαγόρευση κυκλοφορίας περιορίζοντας τους ανθρώπους στις κατοικίες τους.

Ο Ρώσος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πάβελ Τσίκοφ δήλωσε ότι οι νόμοι θα σημαίνουν επίσης τη συγκρότηση σημείων ελέγχου, ενώ οι αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να κρατούν άτομα για έως και 30 ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Χερσώνα είχαν ήδη ανακοινώσει επταήμερη απαγόρευση εισόδου πολιτών στην περιοχή.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, επικεφαλής της εγκατεστημένης από τη Ρωσία διοίκησης, ανέφερε, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν, λίγο πριν επιβεβαιώσει ότι παραδίδει την εξουσία στον στρατό.

Μετεγκατάσταση

Τα μέτρα μπορεί επίσης να επιτρέψουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση ανθρώπων σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον Τσίκοφ, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Η ρωσική νομοθεσία επιτρέπει την προσωρινή «μετεγκατάσταση» των κατοίκων σε ασφαλείς περιοχές και την εκκένωση «αντικειμένων οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής σημασίας». Ο Σάλντο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι 50.000-60.000 άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τμήμα της περιοχής της Χερσώνας τις επόμενες έξι ημέρες, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση επιταχύνεται.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι 5 εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής Ντονμπάς και άλλων περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας έχουν «βρει καταφύγιο» στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια από τις διώξεις του Κιέβου, σύμφωνα με το TASS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι απελαύνει ανθρώπους από τα κατεχόμενα εδάφη. Ένας απεσταλμένος των ΗΠΑ δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η Ρωσία μπορεί να έχει απελάσει βίαια 900.000 έως 1,6 εκατομμύρια Ουκρανούς, κατηγορώντας την για έγκλημα πολέμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ