Η Shirel Golan βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Ισραήλ, στα 22α γενέθλιά της, αφού φαίνεται να υπέκυψε στην ψυχική της κατάρρευση έναν χρόνο μετά τη σφαγή της Χαμάς, βάζοντας τέλος στη ζωή της.
Η 22χρονη γυναίκα που επέζησε από τη σφαγή της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova, κοντά στο κιμπούτς Ρεΐμ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αυτοκτόνησε την Κυριακή ύστερα από αγώνα ενός έτους με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, δήλωσε η οικογένειά της.
Έβαλε τέλος στη ζωή της ανήμερα των γενεθλίων της
Η Γκολάν επρόκειτο να περάσει την ημέρα χθες γιορτάζοντας τα γενέθλιά της με την οικογένειά της. Αντ' αυτού, βρέθηκε άψυχη στο σπίτι της, με το τηλέφωνό της γεμάτο με αναπάντητες ευχές από φίλους της για τα 22α γενέθλιά της. Ο θάνατός της προκάλεσε αμέσως οργισμένες καταγγελίες από τον αδελφό της, ο οποίος κατηγόρησε το κράτος ότι δεν της προσέφερε την απαραίτητη βοήθεια για να αντιμετωπίσει η ίδια τα συναισθηματικά και ψυχικά προβλήματά της μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.
Η Γκολάν και ο σύντροφός της ήταν μεταξύ των χιλιάδων επισκεπτών του φεστιβάλ που κατάφεραν να διαφύγουν από το υπαίθριο rave party της Nova όταν οι ένοπλοι, υπό την ηγεσία της Χαμάς, άρχισαν να σφαγιάζουν τους παρευρισκόμενους στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Πώς γλίτωσαν από τα χέρια της Χαμάς
Αρχικά κατάφεραν να φτάσουν σε ένα όχημα και προσπάθησαν να διαφύγουν από την περιοχή, αλλά εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο όταν έγινε σαφές ότι δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν. Το ζευγάρι κρύφτηκε κάτω από έναν θάμνο για ώρες, μέχρι που τελικά βρέθηκαν από τον αστυνομικό, ο οποίος είχε επιτάξει ένα όχημα για να διασώσει τους παρευρισκόμενους στο πάρτι που δέχονταν πυρά, σώζοντας τελικά περίπου 200 άτομα, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel επικαλούμενοι αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Καθώς κρύβονταν, το ζευγάρι απέφυγε να μπει σε ένα άλλο αυτοκίνητο, οι επιβάτες του οποίου σκοτώθηκαν ή απήχθησαν από ενόπλους της Χαμάς ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν σε ασφαλές σημείο, δήλωσε η Γκολάν στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan τον Νοέμβριο.
Τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν την επίθεση, η Γκολάν άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα μετατραυματικού στρες, όπως αποστασιοποίηση, και νοσηλεύτηκε δύο φορές, αλλά ποτέ δεν αναγνωρίστηκε ως πάσχουσα από μετατραυματικό στρες, ανέφερε η οικογένειά της.
Η οικογένεια κατηγόρησε το κράτος του Ισραήλ για παραμέληση
Ο αδερφός της δήλωσε πως όταν την παρατήρησε να απομακρύνεται από τους ανθρώπους και της πρότεινε να ζητήσει βοήθεια, εκείνη απάντησε ότι δεν είχε λάβει καμία βοήθεια από το κράτος και ότι η όποια βοήθεια είχε λάβει προερχόταν από την οργάνωση βάσης Tribe of Nova Community, που ιδρύθηκε από συναδέλφους επιζώντες και συγγενείς θυμάτων μετά την επίθεση.
Είπε ότι η οικογένεια προσπάθησε να τη φροντίσει όσο καλύτερα μπορούσε.
«Η μητέρα μου αναγκάστηκε να πάρει πρόωρη σύνταξη για να βρίσκεται δίπλα στην κόρη της. Δεν απομακρυνθήκαμε ούτε ένα χιλιοστό από κοντά της. Η μόνη φορά που την αφήσαμε μόνη της ήταν σήμερα, και αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της», δήλωσε ο συντετριμμένος αδελφός της στο δελτίο ειδήσεων του Καναλιού 12.
Το υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ισραήλ απάντησε ότι «παρέχει ένα πακέτο βοήθειας και υποστήριξης στους επιζώντες της 7ης Οκτωβρίου σε μια ευρεία ποικιλία μορφών», μαζί με τους φορείς εθνικής ασφάλισης και άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της ένωσης Nova.
Κάλεσε τους επιζώντες που χρειάζονται συναισθηματική-ψυχική υποστήριξη να επικοινωνήσουν με το υπουργείο μέσω μιας προσβάσιμης 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής ή μέσω Διαδικτύου.
To PTSD (μετατραυματικό στρες)
Η μετατραυματική διαταραχή είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλείται είτε από το βίωμα είτε από την παρακολούθηση ενός τρομακτικού γεγονότος, όπως οι φρικαλεότητες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ή οι μάχες στη Γάζα. Τα συμπτώματα της διαταραχής αυτής μπορεί να περιλαμβάνουν αναδρομές, εφιάλτες, έντονο άγχος και ανεξέλεγκτες σκέψεις σχετικά με αυτό που συνέβη.
Τον Φεβρουάριο ο καθηγητής Yair Bar-Haim, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ για το Τραυματικό Στρες και την Ανθεκτικότητα, εκτίμησε ότι έως και 30.000 Ισραηλινοί θα μπορούσαν να αναπτύξουν PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες) ως αποτέλεσμα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και των πολέμων που ακολούθησαν, επιβαρύνοντας το ήδη καταπονημένο σύστημα ψυχικής υγείας του Ισραήλ.