Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ είναι ο τελευταίος μιας σειράς δολοφονικών επιθέσεων που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της ηγεσίας της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Σινουάρ, εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, που αποκαλείτο «Μπιν Λάντεν της Γάζας», καθώς είχε σκοτώσει εχθρούς του με τα ίδια του τα χέρια, και άλλους τους έθαψε ζωντανούς, ήταν στην κορυφή της λίστας των στόχων του ισραηλινού στρατού εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
Επί πολλούς μήνες, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα από το 2017 και διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια στο τιμόνι της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης από τα τέλη Ιουλίου, διέφευγε τον θάνατο βρίσκοντας καταφύγιο στο υπόγειο δίκτυο σηράγγων στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι χθες, που τον βρήκαν Ισραηλινοί στρατιώτες ενώ ερευνούσαν μια περιοχή στο Ταλ Ελ Σουλτάν της νότιας Γάζας.
Οι στρατιώτες είδαν τρεις ύποπτους μαχητές να κινούνται μεταξύ των κτιρίων και άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σινουάρ διέφυγε σε ένα κατεστραμμένο κτίριο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, βλήματα άρματος μάχης και ένας πύραυλος εκτοξεύθηκαν στο κτίριο. Ακολούθησε έφοδος των στρατιωτών στο κατεστραμμένο κτίριο, οι οποίοι εντόπισαν τον Σινουάρ λαβωμένο, με όπλο, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, και τον εξουδετέρωσαν.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε αργότερα την εξόντωσή του, που ήρθε να προστεθεί σε εκείνες πολλών άλλων ηγετικών στελεχών της Χαμάς, αλλά και της Χεζμπολάχ.
Σαλάχ αλ Αρούρι
Η αρχή έγινε στις 2 Ιανουαρίου του 2024 με τη δολοφονία του δεύτερου, τότε, στην ιεραρχία της Χαμάς, Σαλάχ αλ Αρούρι, από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο 57χρονος ήταν μεταξύ των έξι νεκρών από το drone που έπληξε θέση στην Νταχίγιε της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Καταζητούμενος και από τις ΗΠΑ από το 2018, ο Αλ Αρούρι ήταν, σύμφωνα με το Ισραήλ, ο υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έπαιζε ρόλο-κλειδί στα δίκτυα χρηματοδότησης της οργάνωσης. Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια, προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια εγκατασταθεί στον Λίβανο.
Ο Αλ Αρούρι ήταν υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των δεσμών της Χαμάς με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
Μαρουάν Ίσα
Δύο μήνες αργότερα, περί τα τέλη Μαρτίου σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα ο υπ’ αριθμόν 3 της Χαμάς, Μαρουάν Ίσα, 58 ή 59 ετών.
Ένα από τα πλέον καταζητούμενα από το Ισραήλ στελέχη της Χαμάς, από τους ιθύνοντες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ο Ίσα ήταν ο υπαρχηγός του Μοχάμεντ Ντέιρ, διοικητή των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.
Μοχάμεντ Ντέιφ
Στα τέλη Ιουλίου ένας μαζικός ισραηλινός βομβαρδισμός στο Αλ Μαουάζι της Λωρίδας της Γάζας προκάλεσε τον θάνατο 90 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο στενότερος συνεργάτης του Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ.
Ο 58χρονος μονόφθαλμος Ντέιφ πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους «εγκεφάλους» της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ. Ανελίχθη στην ιεραρχία της Χαμάς αναπτύσσοντας το δίκτυο των σηράγγων και την τεχνογνωσία στην κατασκευή βομβών. Βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, καθώς είχε θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Έγινε γνωστός ως «El Deif» («Ο Επισκέπτης») λόγω της συνήθειάς του να αλλάζει κατάλυμα κάθε νύχτα, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που ελάμβανε ώστε να μην τον εντοπίσουν και τον εξουδετερώσουν οι Ισραηλινοί.
Φουάντ Σουκρ
Στις 30 Ιουλίου ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Χεζμπολάχ, ο Φουάντ Σουκρ, σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά κτιρίου στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Ο 63χρονος Σουκρ, γνωστός ως «Σαγίντ Μουχσάν», ήταν ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ και στενός συνεργάτης του Χασάν Νασράλα. Έχει παίξει βασικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία αλλά και στην επίθεση του 1983 στη Βηρυτό, κατά την οποία σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 128, λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 5 εκατ. δολάρια.
Ισμαήλ Χανίγια
Μία μέρα αργότερα, στις 31 Ιουλίου, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε από την έκρηξη βόμβας στον κρατικό ξενώνα όπου φιλοξενείτο στην Τεχεράνη. Ο 60χρονος Χανίγια βρισκόταν στο Ιράν για να παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν.
Ιδρυτικό μέλος της Χαμάς, ο Χανίγια πιστεύεται ότι δεν γνώριζε εκ των προτέρων για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου -αν και πανηγύρισε γι’ αυτές- και οι σχέσεις του με τον Σινουάρ ήταν τεταμένες.
Ως πολιτικός ηγέτης της Χαμάς ήταν επικεφαλής της διεθνούς διπλωματίας της εξτρεμιστικής παλαιστινικής οργάνωσης. Πολλοί διπλωμάτες τον θεωρούσαν σχετικά μετριοπαθή σε σύγκριση με τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Βρισκόταν όμως στο σταυρόνημα των Ισραηλινών και δεκάδες συγγενείς του και μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγμα στη Γάζα.
Χασάν Νασράλα
Τον Σεπτέμβριο ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης για πάνω από τρεις δεκαετίες της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε από πλήγματα του Ισραήλ στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσής του στην Νταχίγε, νότιο προάστιο της Βηρυτού.
O 64χρονος Νασράλα είχε αφοσιωμένους οπαδούς στον Λίβανο, καθοδηγώντας τη σιιτική ισλαμιστική οργάνωση σε μια σειρά από μεταβάσεις, εξισορροπώντας τις απαιτήσεις του στρατιωτικού της ρόλου με αυτές των επεκτατικών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, οικοδομώντας μια πολιτική πτέρυγα και διαχειριζόμενος τις διάφορες κρίσεις που ξεσπούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Οι υποστηρικτές του τον θαύμαζαν και οι εχθροί του, ειδικά το Ισραήλ, τον μισούσαν θανάσιμα.