Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές μετοχές έχασαν 465 δισεκ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μέσα σε δύο ημέρες, λόγω της Silicon Valley Bank (SVB).
Αυτο συνέβη, καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεσή τους σε δανειστές από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank
Οι απώλειες διευρύνθηκαν σήμερα την Τρίτη (14/3) με τον δείκτη MSCI Asia Pacific Financials Index να σημειώνει πτώση 2,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο έως τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Groyp Inc. διολίσθησε έως 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η Hana Financial Group Inc. της Νότιας Κορέας υποχώρησε 4,7% και η ANZ Group Holdings Ltd. της Αυστραλίας έχασε 2,8%.
Η Jimoto Holdings Inc., η Tsukuba Bank Ltd. και η Fukushima Bank Ltd., συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων με δείκτες μη πραγματοποιημένων ζημιών προς ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 9%.
«Βουτιά» σημείωσαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα
Οπως αναφέρει το Bloomberg, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να δουν αντίκτυπο από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα και άλλα μέσα στην ανησυχία που προκαλεί η SVB. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν «βουτιά» τη Δευτέρα (13/3) εν μέσω προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων λόγω της αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα.
Πληγή στις αμερικανικές τράπεζες από την κατάρρευση της SVB
Η συνολική αγοραία αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη MSCI World Financials Index και στον δείκτη MSCI EM Financials Index έχει μειωθεί κατά περίπου 465 δισεκατομμύρια δολάρια από την Παρασκευή (10/3). Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις τράπεζες που επλήγησαν περισσότερο τη Δευτέρα, καθώς ο δείκτης KBW Regional Banking Index υποχώρησε κατά 7,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020.
Οι μετοχές της First Republic Bank's έχουν βυθιστεί περίπου 73% στον δείκτη MSCI World Financials κατά την περίοδο αυτή. Ο οίκος Moody's έθεσε όλες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του δανειστή υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση.
Αντίκτυπο της SVB και στην Ευρώπη
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών σημείωσαν επίσης πτώση τη Δευτέρα (13/3). Η μετοχή της Credit Suisse Group AG υποχώρησε έως και 15% σε νέο χαμηλό ρεκόρ και το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της έναντι χρεοκοπίας σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό εν μέσω ανησυχιών για ευρύτερη μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο, από την κατάρρευση της SVB.
Το πολιτικό κόστος της χρεωκοπίας της Silicon Valley Bank
Η χρεοκοπία της SVB αναζωπύρωσε εκ νέου συζητήσεις -παρόμοιες με εκείνες που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008- σχετικά με το πόσο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση και την προστασία των τραπεζών. Οπως μεταφέρει το BBC, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι θα υπάρξει ενδελεχής και διαφανής επανεξέταση της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας.
Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε αυστηρότερους κανόνες και τόνισε ότι οι επενδυτές και οι ηγέτες των τραπεζών δεν θα προστατευτούν από τις ζημιές. «Πήραν συνειδητά ένα ρίσκο… έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ακόμα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τιμ Σκοτ, που θεωρείται πιθανός υποψήφιος πρόεδρος το 2024, χαρακτήρισε τη διάσωση της SVB «προβληματική». Η οικοδόμηση μιας κουλτούρας κυβερνητικής παρέμβασης δεν εμποδίζει τα μελλοντικά ιδρύματα να βασίζονται στην κυβέρνηση για να επέμβει αφού αναλάβουν υπερβολικούς κινδύνους», επισήμανε ο γερουσιαστής.
Το κοινό επιχειρηματικό μοντέλο της SVB και της Signature Bank
Και οι δύο τράπεζες που κατέρρευσαν -η Silicon Valley Bank και η Signature Bank- είχαν το ίδιο κοινό: τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ήταν υπερβολικά συγκεντρωμένα σε έναν τομέα και ήταν υπερβολικά εκτεθειμένες σε περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι αξίες δέχονταν πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων. Η κριτική είναι ότι θα έπρεπε να το είχαν προβλέψει αυτό και δεν το έκαναν. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να σηματοδοτήσει την πρόθεση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια.
Δεδομένου ότι οι περισσότερες τράπεζες δεν έχουν συγκεντρωμένα επιχειρηματικά μοντέλα και διαθέτουν άφθονα μετρητά, η υπόθεση είναι ότι ο κίνδυνος για τον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα είναι χαμηλός. Αυτό δεν θα σταματήσει τις ρυθμιστικές Αρχές να εξετάζουν τι πήγε στραβά και ποιοι κανόνες πρέπει να αλλάξουν, σχετικά με την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών.