Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Μιλάνο την Τετάρτη (14/6) για την κηδεία, δημοσία δαπάνη, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που παρέμεινε στη δημόσια ζωή της Ιταλίας για δεκαετίες μέχρι και τον θάνατό του.
Το φέρετρο του Μπερλουσκόνι μεταφέρθηκε από τη Villa San Martino στο Άρκορε, έξω από το Μιλάνο, μέσω του κέντρου της πόλης, στον γοτθικό καθεδρικό ναό Ντουόμο, στο Μιλάνο, για την τελετή. Το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από τον καθεδρικό ναό τραγούδησε τον ιταλικό εθνικό ύμνο.
Παράλληλα, ενώ κηρύχθηκε ημέρα πένθους για τον πρώην πρωθυπουργό, υπήρχαν ορισμένοι που αμφισβήτησαν τις λεπτομέρειες του αποχαιρετισμού, για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που απομακρύνθηκε για λίγο από την πολιτική, μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη το 2012.
Η σορός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να αποτεφρωθεί στον ναό του κρεματόριου Valenziano Panta Rei στην επαρχία Αλεσάντρια του Πιεμόντε, σύμφωνα με το CNN.
Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε μια μακρά, γεμάτη σκάνδαλα καριέρα, πέθανε σε νοσοκομείο του Μιλάνου τη Δευτέρα (12/6), σε ηλικία 86 ετών.
Μπερλουσκόνι: Ποιοι παραβρέθηκαν στην κηδεία του
Στην κηδεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από όλη την Ιταλία, μεταξύ των οποίων υποστηρικτές του -μερικοί από τους οποίους κυμάτιζαν σημαίες με το όνομα του κόμματός του, Forza Italia- και οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν, της οποίας υπήρξε ιδιοκτήτης.
Τεράστιες τηλεοπτικές οθόνες είχαν στηθεί έξω από τον καθεδρικό ναό για την προβολή της διαδικασίας, ενώ τα ηχεία μετέφεραν τον ήχο μέσα από τον καθεδρικό ναό.
Καθώς το φέρετρο του Μπερλουσκόνι εισερχόταν στον καθεδρικό ναό, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «ο Σίλβιο θα είναι πάντα ο πρόεδρός μας».
Μέσα στην εκκλησία συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.
Εμφανώς συγκινημένοι, στην πρώτη σειρά καθισμάτων, βρίσκονταν η τελευταία σύντροφος του Μπερλουσκόνι, Μάρτα Φασίνα, η πρωτότοκη κόρη του, Μαρίνα, και τα αδέλφια της Πιερ Σίλβιο, Λουίτζι, Μπάρμπαρα και Ελεονόρα.
Στο κήρυγμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Monsignor Mario Delpini περιέγραψε την «επιθυμία του Μπερλουσκόνι για ζωή».
«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε ασφαλώς πολιτικός, υπήρξε ασφαλώς επιχειρηματίας, υπήρξε ασφαλώς μια προσωπικότητα στο προσκήνιο της δημοσιότητας. Αλλά αυτή τη στιγμή του αποχαιρετισμού και της προσευχής, τι μπορούμε να πούμε για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Ήταν ένας άνθρωπος: είχε επιθυμία για ζωή, είχε επιθυμία για αγάπη, είχε επιθυμία για χαρά», είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία που εκφωνήθηκε μέσα στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου.
«Αυτό είναι που μπορώ να πω για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Είναι ένας άνθρωπος και τώρα συναντά τον Θεό» πρόσθεσε, προκαλώντας αυθόρμητο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους πενθούντες.
Κατά την έξοδο του φέρετρου από τον καθεδρικό ναό, στο οποίο είχαν τοποθετηθεί άσπρα και κόκκινα τριαντάφυλλα, σύμφωνα με την επιθυμία του «Καβαλιέρε», πλήθος κόσμου φώναζε «Σίλβιο, Σίλβιο», ενώ αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές από όλα τα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Φωνές κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Άλλοι θεατές παρακολουθούσαν από περιέργεια απ' έξω την κηδεία του πρώην προέδρου της Ιταλίας.
«Είναι ένα ιστορικό γεγονός για την Ιταλία… Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο για την Ιταλία να προσαρμοστεί στον θάνατό του», δήλωσε η Τζέσικα Λάνα, η οποία ενώθηκε με το πλήθος έξω από τον καθεδρικό ναό του Μιλάνου. Όμως η Λάνα τάχθηκε κατά της κηδείας που έγινε δημοσία δαπάνη, επικαλούμενη τις πολλές δίκες εναντίον του.
Ο ιστορικός τέχνης και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σιένα, Τομάσο Μοντανάρι, έγραψε την Τρίτη ότι, σε αντίθεση με τα κρατικά κτίρια, οι σημαίες δεν θα κυματίζουν μεσίστιες στο πανεπιστήμιό του.
Στη σελίδα του στο Facebook, ο Μοντανάρι δήλωσε ότι ως πρύτανης δεν πίστευε ποτέ ότι θα έπρεπε να πάρει θέση για τον θάνατο του Μπερλουσκόνι. Αναγκάστηκε, είπε, να το κάνει από την απόφαση της Μελόνι να παραχωρήσει για τον Μπερλουσκόνι μια περίοδο πένθους.
Μπερλουσκόνι: Ποιος θα αναλάβει την αμύθητη περιουσία του
Ο Μπερλουσκόνι είχε πρόσφατο ιστορικό προβλημάτων υγείας καθώς διαγνώστηκε με λευχαιμία, σύμφωνα με το νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στο παρελθόν με αναπνευστικά προβλήματα και πραγματοποίησε εκεί ένα τσεκ-απ την Παρασκευή (9/6), λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του.
Άφησε επίσης πίσω του μια εκτεταμένη επιχειρηματική αυτοκρατορία και δεν είναι σαφές πώς θα μοιραστεί ο πλούτος του, που δημιουργήθηκε μέσω της ιδιοκτησίας ορισμένων από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρείες της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Μίλαν, μεταξύ των πέντε παιδιών του.
Όλα τα παιδιά κατέχουν σημαντικά μερίδια, αλλά η μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι, η Μαρίνα, προεδρεύει της εταιρείας από το 2005 και φέρεται να είναι η πιο πιθανή να αναλάβει τον έλεγχο της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του πατέρα της.
Ο δείκτης Bloomberg Billionaires Index ανεβάζει την καθαρή αξία της περιουσίας του Μπερλουσκόνι σε 7,6 δισ. δολάρια.
Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξελέγη τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και υπηρέτησε συνολικά εννέα χρόνια, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον μετά τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.
Παρέμεινε κεντρική φιγούρα της ιταλικής δημόσιας ζωής μέχρι τον θάνατό του, αφού οδήγησε το κόμμα του Forza Italia, το οποίο αναβίωσε το 2013, στη νίκη σε έναν δεξιό συνασπισμό με την Τζόρτζια Μελόνι και τον Ματέο Σαλβίνι, τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, η ακροδεξιά Μελόνι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο μακροχρόνιος σύμμαχός της ήταν «πάνω απ' όλα μαχητής. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν φοβόταν ποτέ να υπερασπιστεί τα πιστεύω του. Και ήταν ακριβώς αυτό το θάρρος και αυτή η αποφασιστικότητα που τον έκαναν έναν από τους άνδρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ιστορία της Ιταλίας».