Η Σιγκαπούρη καταργεί νόμο που ποινικοποιεί τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών - iefimerida.gr

Η Σιγκαπούρη καταργεί νόμο που ποινικοποιεί τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών

Η κινητοποίηση «Pink Dot»  για τα δικαιώματα  των ομοφυλοφύλων στη Σιγκαπούρη που γίνεται κάθε χρόνο
Η κινητοποίηση «Pink Dot» για τα δικαιώματα των ομοφυλοφύλων στη Σιγκαπούρη που γίνεται κάθε χρόνο/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Σιγκαπούρη θα καταργήσει έναν νόμο που απαγορεύει ουσιαστικά την ομοφυλοφυλία, μια κληρονομιά της βρετανικής κυριαρχίας.

Η απόφαση, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λι Χσιέν Λουνγκ στο εθνικό τηλεοπτικό δίκαιο, έρχεται μετά από χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης στην πόλη-κράτος της Ασίας.

Τα μέλη της LGBT κοινότητας στη Σιγκαπούρη χαιρέτησαν την κίνηση ως «μια νίκη για την ανθρωπότητα». Η πόλη-κράτος είναι γνωστή για τις συντηρητικές της αξίες σημειώνει το BBC, αλλά τα τελευταία χρόνια ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων ζήτησε την κατάργηση του νόμου 377Α της αποικιακής εποχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σιγκαπούρη είναι η τελευταία περιοχή στην Ασία που κινήθηκε προς τα δικαιώματα των LGBT, μετά την Ινδία, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη.

Η προηγούμενη στάση της κυβέρνησης ήταν να διατηρήσει το 377A - το οποίο απαγορεύει το σεξ μεταξύ ανδρών - αλλά υποσχόταν ταυτόχρονα να μην εφαρμόσει τον νόμο σε μια προσπάθεια να κατευνάσει και τις δύο πλευρές.

Αλλά το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Λι είπε ότι θα καταργήσουν τον νόμο καθώς πίστευε ότι «αυτό είναι το σωστό και κάτι που οι περισσότεροι Σιγκαπούρη θα αποδεχτούν».

Σημείωσε μάλιστα ότι «οι ομοφυλόφιλοι είναι πλέον καλύτερα αποδεκτοί» και η κατάργηση του 377A θα ευθυγραμμίσει τους νόμους της χώρας με τα «τρέχοντα κοινωνικά ήθη και ελπίζω να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους ομοφυλόφιλους στη Σιγκαπούρη».

«Επιτέλους το καταφέραμε και είμαστε εκστασιασμένοι που αυτός ο μεροληπτικός, απαρχαιωμένος νόμος θα σβήσει επιτέλους από τα βιβλία. Υπάρχει μια αίσθηση ότι ίσως χρειάστηκε λίγο πολύς χρόνος, αλλά έπρεπε να συμβεί, ξέρετε. Σήμερα είμαστε πολύ, πολύ χαρούμενος», δήλωσε στο BBC ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής, Τζόνσον Ονγκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο βήμα προς την πλήρη ισότητα

Ένας συνασπισμός ομάδων για τα δικαιώματα των LGBT το χαρακτήρισε «δύσκολα κερδισμένη νίκη και θρίαμβο της αγάπης επί του φόβου», προσθέτοντας ότι ήταν το πρώτο βήμα προς την πλήρη ισότητα.

Αλλά εξέφρασαν επίσης ανησυχία για μια άλλη ανακοίνωση που έκανε ο Λι στην ίδια ομιλία. Είχε πει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει καλύτερη νομική προστασία για τον ορισμό του γάμου ως γάμου μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Αυτό ουσιαστικά θα δυσκόλευε τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων.

Είπε ότι η Σιγκαπούρη παραμένει μια παραδοσιακή κοινωνία με πολλούς πρόθυμους να διατηρήσουν τα οικογενειακά και κοινωνικά πρότυπα.Οι LGBT ακτιβιστές το χαρακτήρισαν «απογοητευτικό» και προειδοποίησαν ότι θα εμπεδώσει περαιτέρω τις διακρίσεις στην κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, η Protect Singapore, μια συντηρητική ομάδα, δήλωσε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένοι» που η κατάργηση προχωρούσε χωρίς διαβεβαίωση για «συνολικές διασφαλίσεις».Ζήτησαν να κατοχυρωθεί πλήρως ο ορισμός του ετεροφυλόφιλου γάμου στο σύνταγμα, καθώς και νόμοι που απαγορεύουν την «προαγωγή LGBT» στα παιδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύξηση της υποστήριξης των LGBT ατόμων

Η Σιγκαπούρη κληρονόμησε το νόμο 377A από τους Βρετανούς και επέλεξε να τον διατηρήσει μετά την ανεξαρτησία το 1965.

Αν και ο νόμος ποινικοποιεί το σεξ μεταξύ ανδρών, θεωρείται ουσιαστικά ως απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας. Καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ενεργά τα τελευταία χρόνια, μια ακμάζουσα και ολοένα πιο ορατή σκηνή LGBT έχει αναπτυχθεί στη Σιγκαπούρη, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών κέντρων για γκέι.

Ωστόσο, οι LGBT ακτιβιστές έχουν ζητήσει εδώ και καιρό την κατάργηση του 377A, λέγοντας ότι ο νόμος διαιωνίζει το κοινωνικό στίγμα κατά των ομοφυλόφιλων, αντίκειται στο σύνταγμα της Σιγκαπούρης που απαγορεύει τις διακρίσεις.

Για παράδειγμα, κάθε περιεχόμενο που θεωρείται ότι «προωθεί την ομοφυλοφιλία» μπορεί να απαγορευτεί από τη μετάδοση στη Σιγκαπούρη, και τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες έχουν λογοκριθεί στο παρελθόν.

Ο νόμος έρχεται επίσης σε αντίθεση με την εικόνα της Σιγκαπούρης ως ανοιχτού, διαφορετικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κόμβου και πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στην πολιτεία έχουν δηλώσει ότι θα εμποδίσει τις προσπάθειές τους να προσελκύσουν νέα ταλέντα να εργαστούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δύο στρατόπεδα

Οι διαμαρτυρίες και οι πολιτικές συγκεντρώσεις ρυθμίζονται αυστηρά στη Σιγκαπούρη, αλλά κάθε χρόνο LGBT ακτιβιστές διοργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση στο νησί - γνωστή ως Pink Dot - η οποία προσελκύει δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες.

Εν τω μεταξύ, οι συντηρητικοί έχουν οργανώσει εκστρατείες και εκδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούν τη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών και ορισμένες εκκλησίες έχουν προωθήσει αμφιλεγόμενα προγράμματα «μετατροπής» των ομοφυλόφιλων.

Την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός της χώρας έκανε έκκληση και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές για κατανόηση.

Στην ομιλία του στο Ράλι για την Εθνική Ημέρα, εθνική επέτειο στη Σιγκαπούρη είπε: «Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε ως έθνος μαζί».

Κληρονομιά των Βρετανών

Η Σιγκαπούρη δεν είναι η μόνη πρώην βρετανική αποικία με το σχετικό νόμο. Ο νόμος συνεχίζει να υπάρχει σε πολλά μέρη της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εισήχθη από την αποικιακή βρετανική κυβέρνηση στην Ινδία τον 19ο αιώνα και απαγόρευε «σαρκικές συναναστροφές ενάντια στην τάξη της φύσης με οποιονδήποτε άνδρα, γυναίκα ή ζώο».

Σύντομα εξαπλώθηκε εκτός Ινδίας καθώς οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν τον Ινδικό Ποινικό Κώδικα ως βάση για τους κώδικες ποινικού δικαίου σε άλλες περιοχές που έλεγχαν. Αρκετές πρώην βρετανικές αποικίες όπως η Κένυα, η Μαλαισία και η Μιανμάρ εξακολουθούν να έχουν κάποια έκδοση του νόμου 377.

Το 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας κατάργησε τον 377 σε μια ιστορική ετυμηγορία, δημιουργώντας ελπίδες μεταξύ των ακτιβιστών ότι και άλλες πρώην αποικίες θα ακολουθούσαν τελικά το παράδειγμά τους.

Τα τελευταία χρόνια, άλλα μέρη της Ασίας έχουν επίσης κινηθεί για να νομιμοποιήσουν τους γάμους ομοφυλοφίλων.Η Ταϊβάν έγινε το πρώτο μέρος που το έκανε αυτό το 2019 και τον Ιούνιο η Ταϊλάνδη ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει τα σωματεία ομοφυλόφιλων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ