Δύο σιαμαία αγοράκια που γεννήθηκαν με ενωμένο το κεφάλι και τον εγκέφαλο στη Βραζιλία διαχωρίστηκαν σε μια από τις πιο περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις του είδους, για την οποία οι γιατροί προετοιμάζονταν επί μήνες εξασκούμενοι σε διάφορες τεχνικές σε συνθήκες VR (εικονικής πραγματικότητας).
Ο Αρτούρ και ο Μπερνάντο Λίμα γεννήθηκαν το 2018 στην πολιτεία Ροράιμα της βόρειας Βραζιλίας ως κρανιοπαγή σιαμαία δίδυμα, μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση.
Ενωμένα στην κορυφή του κεφαλιού τους για σχεδόν τέσσερα χρόνια – το μεγαλύτερο διάστημα των οποίων πέρασαν σε ειδικό κρεβάτι σε νοσοκομείο του Ρίο ντε Τζανέιρο – τα δύο σιαμαία μπορούν πλέον να κοιτάζονται κατά πρόσωπο για πρώτη φορά μετά από μία σειρά εννέα επεμβάσεων που κορυφώθηκαν με ένα μαραθώνια 27ωρη εγχείριση για τον διαχωρισμό τους.
Η φιλανθρωπική οργάνωση Gemini Untwined, που εδρεύει στο Λονδίνο, συνέβαλε στην πραγματοποίηση της επέμβασης βοηθώντας τους γονείς των σιαμαίων να συγκεντρώσουν χρήματα. Κι όπως είπε η επέμβαση για τον διαχωρισμό της ήταν «η πιο περίπλοκη, γεμάτη προκλήσεις, επέμβαση μέχρι σήμερα» δεδομένου ότι τα αγόρια μοιράζονταν αρκετές ζωτικές αρτηρίες.
«Τα σιαμαία αντιμετώπιζαν την πιο σοβαρή και δύσκολη εκδοχή της κατάστασης αυτής με το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου να πεθάνουν αμφότερα», δήλωσε ο νευροχειρουργός Γκαμπριέλ Μουφαρέτζ του Κρατικού Ινστιτούτου Εγκεφάλου Paulo Niemeyer στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου έγινε η εγχείριση. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, διότι αρχικά ουδείς άλλος πίστευε στην επιτυχία της επέμβασης σε αντίθεση με εμάς που πάντα θεωρούσαμε ότι υπήρχαν πιθανότητες επιτυχίας», ανέφερε.
Μέλη της ιατρικής ομάδας, που περιλάμβανε περί τα 100 άτομα, προετοιμάστηκαν για τα περίπλοκα, τελικά στάδια της επέμβασης διαχωρισμού των σιαμαίων στις 7 και 9 Ιουνίου με τη βοήθεια εικονικής πραγματικότητας, ανέφερε η Germini Untwined.
Η οργάνωση είπε ότι ο διαχωρισμός των αγοριών ήταν μια από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν ποτέ, προσθέτοντας ότι πολλοί χειρουργοί δεν το πίστευαν καν ότι ήταν δυνατό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μία στις 60.000 γεννήσεις καταλήγει σε σιαμαία δίδυμα, και μόνο το 5% αφορά στη σπάνια περίπτωση κρανιοπαγών διδύμων.
Χρησιμοποιώντας σαρώσεις εγκεφάλου για να δημιουργήσουν έναν ψηφιακό χάρτη του κοινού κρανίου των σιαμαίων, οι χειρουργοί εξασκήθηκαν για τη διαδικασία σε μια δοκιμαστική, διατλαντική χειρουργική επέμβαση εικονικής πραγματικότητας. Ο Βρετανός νευροχειρουργός Noor ul Owase Jeelani, επικεφαλής χειρουργός της Gemini Untwined, αποκάλεσε «διαστημικής εποχής» την προετοιμασία της επέμβασης με τεχνολογία VR. «Είναι απλά υπέροχο να βλέπεις την ανατομία και να κάνεις τη χειρουργική επέμβαση πριν βάλεις τα παιδιά σε οποιοδήποτε κίνδυνο», είπε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο καθησυχαστικό είναι αυτό για τους χειρουργούς... Το να το κάνουν στην εικονική πραγματικότητα ήταν απλώς κάτι σαν την αποστολή ανθρώπου στον Άρη», είπε.
Φωτογραφίες και βίντεο που έδωσαν μέλη του ιατρικού προσωπικού στη δημοσιότητα, δείχνουν τα σιαμαία ξαπλωμένα δίπλα-δίπλα σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου μετά το χειρουργείο, με τον μικρό Άρθουρ να απλώνει το χέρι του για να αγγίξει το χέρι του αδελφού του. Δακρυσμένη, η μητέρα των αγοριών, Άντριελι Λίμα, περιέγραψε πόσο ανακουφισμένη είναι πλέον η οικογένεια. «Ζούμε σχεδόν τέσσερα χρόνια στο νοσοκομείο», είπε.