Ένας αιώνας Ιστορίας για τη βέλτιστη εξασφάλιση του μέλλοντος: το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας υιοθέτησε -όπως αναμενόταν- κείμενο που ενέταξε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις εμβληματικές φυσιογνωμίες της χώρας.
Με άκρα μυστικότητα, τα 400 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ ενέκριναν διακήρυξη για τις «μεγάλες επιτυχίες» του κόμματος, που ιδρύθηκε το 1921.
Διθυραμβικό το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, αναφέρει ότι το ΚΚΚ, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα εδώ και 72 χρόνια, έγραψε «τη μεγαλειώδη εποποιία της Ιστορίας του κινεζικού έθνους μέσα στις χιλιετίες».
Από την έλευση του Σι Τζινπίνγκ στην εξουσία, το 2012, «ο κινεζικός σοσιαλισμός εισήλθε σε νέα εποχή», σύμφωνα με απόσπασμα του κειμένου που μεταδόθηκε από το κινεζικό πρακτορείο και αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η «σκέψη» του ισχυρού άνδρα του Πεκίνου «είναι η πεμπτουσία της κινεζικής κουλτούρας και της κινεζικής ψυχής», αναφέρεται στο κείμενο, ενώ η παρουσία του στην «καρδιά» του κυβερνώντος κόμματος «είναι αποφασιστικής σημασίας (…) για την προώθηση της ιστορικής διαδικασίας της μεγάλης ανανέωσης του κινεζικού έθνους».
Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτηρίζεται συχνά στην Κίνα ο ισχυρότερος ηγέτης μετά τον ιδρυτή του καθεστώτος, Μάο Τσετούνγκ.
Τον περασμένο Ιούλιο, φορώντας μαοϊκό κοστούμι, είχε ηγηθεί των εορτασμών της 100ής επετείου από την ίδρυση του ΚΚΚ στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.
Ο Μάο, ο Ντενγκ, ο Σι…
Κατά τη διάρκεια των 100 ετών της ύπαρξής του, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει δύο διακηρύξεις για την Ιστορία του, κάθε φορά πριν από το άνοιγμα μία νέας πολιτικής σελίδας.
- Η πρώτη, το 1945, είχε ενισχύσει το κύρος και την εξουσία του Μάο Τσετούνγκ, τέσσερα χρόνια πριν από την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία.
- Η δεύτερη, το 1981, είχε δώσει στον Ντενγκ Σιαοπίνγκ, τη στιγμή της εισαγωγής των μεγάλων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, την ευκαιρία να γυρίσει τη σελίδα του μαοϊσμού, αναγνωρίζοντας τα «σφάλματα» του Μεγάλου Τιμονιέρη.
Πλέον, ο Σι Τζιπίνγκ τοποθετείται στο ύψος των εμβληματικών προκατόχων του, για να ανοίξει μία νέα σελίδα στο όνομά του. Από την άνοδό του στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΚΚΚ το 2012, στη συνέχεια του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας τον επόμενο χρόνο, δεν σταμάτησε να συγκεντρώνει εξουσίες στα χέρια του.
Το 2018 τροποποιήθηκε το Σύνταγμα, για να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία πέραν του ορίου των δύο θητειών. Ο Σι δοξάζεται για τη «νίκη» κατά του κορωνοϊού, αν και σποραδικές αναζωπυρώσεις ανακοινώνονται στη χώρα από όπου ξεκίνησε η επιδημία, περί το τέλος του 2019. Παράλληλα, η ανάρρησή του στην υψηλότερη βαθμίδα του βάθρου συνοδεύεται από σκλήρυνση της στάσης του Πεκίνου απέναντι σε κάθε μορφή αμφισβήτησης.
Συνδιαλλαγές στους διαδρόμους
Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής έδωσε την ευκαιρία για συνδιαλλαγές στους διαδρόμους, έναν χρόνο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγετικής ομάδας κατά τη διάρκεια του επόμενου πενταετούς Συνεδρίου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναλάβει μία ακόμη -τρίτη θητεία- για πρώτη φορά από την εποχή Μάο.
Πολλά από τα ηγετικά στελέχη θα συνταξιοδοτηθούν, όπως ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ. Η Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι πιθανόν να γίνει πενταμελής, από επταμελής που είναι σήμερα, κατά το 5ετές Συνέδριο του 2022, γεγονός που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του Σι, υποθέτει ο πολιτικός επιστήμονας και αντιφρονών Γου Κιανγκ.