Mήνυμα Σι Τζινπίνγκ σε ΗΠΑ πριν το τετ α τετ με Πούτιν: «Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει την παγκόσμια τάξη» - iefimerida.gr

Mήνυμα Σι Τζινπίνγκ σε ΗΠΑ πριν το τετ α τετ με Πούτιν: «Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει την παγκόσμια τάξη»

Οι πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν
Οι πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Alexander Zemlianichenko, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καμία χώρα στη διεθνή σκηνή δεν έχει το δικαίωμα να έχει τον πρώτο λόγο στον καθορισμό της υφιστάμενης παγκόσμιας τάξης, υπογραμμίζει με το βλέμμα στις ΗΠΑ ο Σι Τζινπίνγκ σε συνέντευξη του στη ρωσική εφημερίδα Rossiskaya Gazeta.

«Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει ότι καμία χώρα δεν είναι ανώτερη από μια άλλη, κανένα μοντέλο διακυβέρνησης δεν είναι καθολικό και καμία μεμονωμένη χώρα δεν πρέπει να υπαγορεύει τη διεθνή τάξη», τονίζει ο Σι Τζινπίνγκ στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε πριν από την επίσκεψή του που αρχίζει σήμερα στη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το κοινό συμφέρον όλης της ανθρωπότητας είναι ένας κόσμος ενωμένος και ειρηνικός, παρά ένας διχασμένος και ασταθής», προσθέτει ο Κινέζος πρόεδρος. «Η επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είναι δυνατή εάν τα μέρη ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της έννοιας της συλλογικής ασφάλειας», δήλωσε επίσης ο Σι πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πούτιν: «Ο παλιός, καλός μου φίλος, Σι Τζινπίνγκ»

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του «παλιού, καλού φίλου» Σι Τζινπίνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε κινεζική εφημερίδα την παραμονή της συνάντησης των δύο ηγετών που θα επιβεβαιώσει τους ισχυρούς δεσμούς τους και θα δώσει στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει ότι δεν είναι απομονωμένο στη διεθνή σκηνή.

Ο Πούτιν έχει «υψηλές προσδοκίες» αναφορικά με τις συνομιλίες του με τον Σι Τζινπίνγκ: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα δώσουν μια νέα ισχυρή ώθηση σε ολόκληρη τη διμερή συνεργασία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο ίδιο άρθρο. Και χαιρέτισε «την προθυμία της Κίνας να παίξει εποικοδομητικό ρόλο» στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου βρίσκονται «στο υψηλότερο σημείο» της ιστορίας τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτο ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου

Από σήμερα μέχρι την Τετάρτη ο Σι Τζινπίνγκ θα ενισχύσει τις σχέσεις του με τον Πούτιν, έναν εταίρο που εξαρτάται όλο και περισσότερο από το Πεκίνο αλλά και που καθίσταται ολοένα και πιο απρόβλεπτος καθώς τραβάει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για τον Σι Τζινπίνγκ το ταξίδι – το πρώτο του στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής πριν από 13 μήνες - θα είναι «μια αποστολή για την ειρήνη», όπως το παρουσίασε την Παρασκευή το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, συνδέοντάς το με τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας. Ενισχυμένος μετά την επικύρωση της άνευ προηγουμένου τρίτης συναπτής θητείας ως πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας – και μετά την εξίσου ιστορική τρίτη θητεία στην προεδρία του Κομμουνιστικού Κόμματος, που εξασφάλισε τον Οκτώβριο, ο Σι αποφάσισε να ξεκινήσει τις επισκέψεις στο εξωτερικό για τη νέα δεκαετία από τη Μόσχα, όπως είχε κάνει και πριν από 10 χρόνια μόλις είχε κατακτήσει το ύπατο αξίωμα στην Κίνα.

Η συνάντησή του με τον Πούτιν θα είναι η 40ή αυτοπροσώπως, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη σημασία της σινορωσικής κατανόησης, μολονότι το ταξίδι αυτό απειλεί να θέσει σε κίνδυνο άλλους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου, όπως το να ξεφύγει από κάθε έλεγχο ο εκτροχιασμός των σχέσεων με τις ΗΠΑ και η προστασία των σχέσεων με τις Βρυξέλλες, με τις οποίες η Κίνα προσπαθεί να προωθήσει περαιτέρω την οικονομική και εμπορική συνεργασία. Η Κίνα χρειάζεται ακόμη πρόσβαση στις δυτικές αγορές, τεχνολογία και κεφάλαια για να επιστρέψει σε ισχυρή ανάπτυξη, την πραγματική πηγή νομιμότητας του ΚΚΚ. Το Κρεμλίνο, από την άλλη πλευρά, εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον κινεζικό δράκο για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Ώθηση στη σινορωσική στρατηγική εταιρική σχέση

«Λίγο πριν ξεκινήσει η επίσημη κρατική επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ, ο Πούτιν έκανε το πρώτο του ταξίδι στην κατεχόμενη Μαριούπολη, σε μια άλλη προφανή προσπάθεια να δείξει ότι έχει την υποστήριξη του Πεκίνου», σημείωσε διπλωματική πηγή στο ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Ωστόσο, αντί να πιέσει τον Πούτιν να αποσυρθεί από την Ουκρανία, ο Σι -σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές- θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση με τον Πούτιν για να δώσει περαιτέρω ώθηση στη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση. Προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα του Πεκίνου ως ουδέτερου μέρους, που ενδιαφέρεται για την ειρήνη, ο Σι αναμένεται στη συνέχεια να μιλήσει μέσω βιντεοσύνδεσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πιθανότατα μετά το ταξίδι του στη Μόσχα, ανέφερε πρόσφατα η Wall Street Journal.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στάση αναμονής από την Ουάσιγκτον για το ταξίδι του Σι στη Μόσχα

Ο Λευκός Οίκος την ίδια ώρα τηρεί στάση αναμονής αναφορικά με την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ Στη Μόσχα: «Θα δούμε τι θα προκύψει από αυτή τη συνάντηση», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, αλλά εάν προβληθεί το αίτημα για εκεχειρία στην Ουκρανία, κάτι τέτοιο θα είναι «απαράδεκτο» γιατί θα σήμαινε «την επικύρωση των κερδών που έχει πετύχει η Ρωσία μέχρι σήμερα» και «θα έδινε περισσότερο χρόνο στον Πούτιν".

Αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, το Πεκίνο έχει αποφύγει την καταδίκη τηρώντας μια διφορούμενη θέση, καθώς αν έπαιρνε σημαντικές αποστάσεις από τη Μόσχα θα πυροδοτούσε μια αντίδρασή της που το Πεκίνο δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά: είναι πιθανό η κομμουνιστική ηγεσία να επιδιώκει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των δίδυμων στόχων της επίτευξης σταθερότητας στις σχέσεις με την Ευρώπη και της διασφάλισης ότι η Ρωσία δεν θα χάσει τον πόλεμο, παραμένοντας ευθυγραμμισμένη με την Κίνα , απαραίτητο για τα σχέδια του Σι Τζινπίνγκ για αναδιάταξη του status quo εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο Σι θα αρνηθεί να βάλει το όνομά του σε ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αντίδραση στη Δύση», πρόσθεσε η διπλωματική πηγή. Ενώ ο Χου Σιτζίν, πρώην εκδότης του εθνικιστικού φερέφωνου του ΚΚΚ, Global Times, παρατήρησε ότι «οι ΗΠΑ παρέχουν τις αιτίες και την ενέργεια για να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία». Αντίθετα, η Κίνα «παρέχει το σκεπτικό και ελπίζει να το τερματίσει», έγραψε ο Χου στο Twitter.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ