Η Κίνα δεν θα ανεχθεί «ψευδευλαβή κηρύγματα» ή εκφοβισμό από ξένες δυνάμεις κι όσοι το προσπαθούν «θα βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης μ’ ένα ατσάλινο τείχος 1,4 δισ. ανθρώπων», διεμήνυσε με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ, όπως εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ, ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.
Σε ομιλία του με αφορμή την 100ή επέτειο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενώπιον προσεκτικά επιλεγμένου πλήθους 70.000 ανθρώπων στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου – κι ενώ το Πεκίνο αντιμετωπίζει κριτική για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και τις αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σινγιάνγκ - ο Σι Τζινπίνγκ έπλεξε το εγκώμιο του κυβερνώντος κόμματος, που έβγαλε, όπως είπε την Κίνα από τη φτώχεια και την ταπείνωση κι υποσχέθηκε να επεκτείνει τη στρατιωτική ισχύ και την επιρροή του Πεκίνου. «Ο λαός της Κίνας δεν είναι καλός μόνον στην καταστροφή του παλιού κόσμο, αλλά δημιούργησαν κι ένα νέο κόσμο», είπε. «Μόνον ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα».
Ο δικηγόρος και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Τενγκ Μπιάο, είπε ότι η ομιλία του Σι Τζινπίνγκ περιείχε τη «συνήθη ρητορική» για την πολιτική ιδεολογία του ΚΚΚ. Πρόσθεσε, δε ότι αυτού του είδους «ο πολιτικός διάλογος δεν έχει πρακτική σημασία. Πρόκειται ουσιαστικά για τη ίδια αρχή πως ό,τι λέει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι σωστό».
Κι όπως επεσήμανε, «ο τρόπος που εξηγεί την ιστορία και τη θεωρία» ο πρόεδρος της Κίνας «στερείται λογικής. Υπάρχουν πολλές αντιφάσεις ανάμεσα στις θεωρίες του ΚΚΚ και τις ιστορικές πρακτικές του».
Ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε «επανένωση» με την Ταϊβάν
Αναφορικά με την ασφάλεια της χώρας του ο Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι η Κίνα «πρέπει να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας και των ενόπλων δυνάμεών της». Επί των ημερών του η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά το μέγεθος των ενόπλων της δυνάμεων, δημιούργησε φυλάκια σε νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διεκδικεί το Πεκίνο.
Όσον αφορά στην Ταϊβάν ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι στόχος του είναι «η πλήρης επανένωση» της χώρας και «να συντρίψει» τις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησής της από την Κίνα, δηλώσεις που προκάλεσαν την οργή της Ταϊπέι. «Θεωρώ ότι η έμφαση [που έδωσε] στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας και την αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι σημαντικά μέσα για το ΚΚΚ να διατηρήσει την μονοκομματική δικταοτρία, αφού αυτός ήταν ανέκαθεν ο πρωταρχικός του στόχος», σχολίασε ο Τενγκ.
Η τελετή για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ
Πέρα από την ομιλία του Σι Τζινπίνγκ στην τελετή για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας μετείχαν χιλιάδες τραγουδιστές και μια ορχήστρα, που έπαιξε πατριωτικά τραγούδια. Ένα εξ’ αυτών είχε τίτλο: «Χωρίς το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα υπήρχε Κίνα».
Οι παριστάμενοι ανέμιζαν κόκκινες σημαίες του ΚΚΚ χειροκροτώντας τους τραγουδιστές, ενώ ένα σμήνος αεροσκαφών και ελικοπτέρων πέταξε πάνω από την πλατεία Τιενανμέν σχηματίζοντας τον αριθμό “100” στον ουρανό.
Στην Κίνα γίνεται το τελευταίο διάστημα μια έντονη προσπάθεια από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ για την προώθηση μιας εκδοχής της ιστορίας της χώρας που έχει εγκριθεί από κόμμα.
Σύμφωνα με κρατικά στοιχεία, που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα στην Κίνα, τουλάχιστον 95 εκατ. άνθρωποι είναι εγγεγραμμένα μέλη του ΚΚΚ.
Αυξημένη επαγρύπνηση στην αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για διαδηλώσεις
Ο Σι Τζινπίνγκ έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τη βίαιη καταστολή φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας που τέθηκε πέρυσι σε ισχύ. Ο υπουργός Ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, έπλεξε το εγκώμιο του νόμου στη διάρκεια τελετής για την επιστροφή το 1997 της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα, σημειώνοντας ότι επανέφερε την τάξη από το χάος στην τοπική κοινωνία.
Χιλιάδες αστυνομικοί περιπολούν στο Χονγκ Κονγκ, έτοιμοι να παρέμβουν σε περίπτωση διαδηλώσεων στη διάρκεια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ. Μάλιστα έχουν αποκλείσει το Πάρκο Βικτωρίας, όπου διεξάγονται κάθε χρόνο διαδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία, ενώ ταμπέλες προειδοποιούν τους πολίτες ότι θα διωχθούν ποινικά αν εισέλθουν εκεί.
Ο Σι Τζινπίνγκ στην κορύφωση της εξουσίας του
Στα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Σι Τζινπίνγκ κατάφερε να εξελιχθεί στον ισχυρότερο ηγέτη της χώρας από την εποχή του Μάο Τσετούνγκ, που ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1949 εν μέσω εμφυλίου πολέμου. Ο Σι προώθησε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό και την εξωτερική πολιτική της χώρας του, εξαπολύοντας εκστρατεία κατά της διαφθοράς, φιμώνοντας τις φωνές των αντιφρονούντων και ενισχύοντας τη διεθνή επιρροή της Κίνας μέσω και του Νέου Δρόμου του Μεταξιού.
Δέχεται όμως έντονη κριτική από δυτικές χώρες για την καταστολή της μειονότητας των Ουιγούρων μουσουλμάνων, που τους στέλνει στα λεγόμενα «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης», που σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απλώς στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου λαμβάνουν χώρα ωμές παραβιάσεις δικαιωμάτων. Το 2022 η νυν επιτροπή του Πολιτμπιρό της Κίνας αναμένεται να αποχωρήσει και να ανακοινωθεί νέα ηγεσία. Και το ερώτημα ενόψει του συνεδρίου του ΚΚΚ τον ερχόμενο χρόνο είναι κατά πόσον ο Σι Τζινπίνγκ θα αναβιώσει τον τίτλο του προέδρου του κόμματος, που κατείχε ο Μάο, ώστε να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.