Ο Winnie the pooh (Γουίνι το αρκουδάκι) είναι μια καλοσυνάτη, εύπιστη αρκούδα. Αυτό τον κάνει έναν αταίριαστο πρωταγωνιστή για μια ταινία slasher.
Το «Winnie the Pooh: Blood and Honey», που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος, έχει δεχθεί σκληρή κριτική από θεατές ταινιών σε όλο τον κόσμο.
Στο Χονγκ Κονγκ απαγορεύθηκε, μόλις δύο μέρες πριν από την προβολή της. Φυσικά, δεν προβλήθηκε ούτε στην ηπειρωτική Κίνα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις σκηνές αιματοχυσίας και επειδή η όλη υπόθεση της ταινίας είναι παράλογη. Οποιαδήποτε απεικόνιση του Pooh είναι εγγυημένο ότι θα τραβήξει την προσοχή των κινεζικών αρχών, οι οποίες μάλιστα τον ανακήρυξαν ursus-non-gratus. Γιατί; Ο Economist εξηγεί.
Όταν ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο το 2013, κάποιος, κάνοντας χιούμορ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατήρησε πώς το ζευγάρι έμοιαζε με τον Γουίνι και τον Τίγρη (Tigger), τον φανταστικό φίλο της αρκούδας.
Ο πρόεδρος της Αμερικής ήταν ψηλός και εύσωμος. Ο ηγέτης της Κίνας, σε σύγκριση, φαινόταν πιο κουλουριασμένος και να έχει κοιλιά. Το ύψος του Ομπάμα φτάνει τα 1,87 μέτρα. Το ύψος του Τζινπίνγκ, αν και αποτελεί μυστήριο, πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 1,75 και 1,78 μέτρων. Όποια και αν είναι η αλήθεια, ένα μιμίδιο γεννήθηκε.
Η λογοκρισία του κινεζικού διαδικτύου είναι ένα παιχνίδι μάταιου κόπου. Η κριτική του Κομμουνιστικού Κόμματος και του γενικού γραμματέα του είναι άμεση, οπότε οι χρήστες του Διαδικτύου πρέπει να βρουν εφευρετικούς τρόπους να γκρινιάζουν ή να κοροϊδεύουν, πριν τους πιάσουν οι αρχές.
Για λίγο, μια αβλαβής αρκούδα έγινε αυτός ο άπιαστος τυφλοπόντικας. Οι διαδικτυακές αναφορές για τον Pooh ήταν γνωστό ότι ήταν αναφορές στον ηγέτη της Κίνας. Το 2015, μια φωτογραφία του Σι Τζινπίνγκ να βγαίνει από την ηλιοροφή μιας λιμουζίνας κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης συγκρίθηκε ευρέως με αυτή του Pooh, που κάθεται σε ένα αυτοκίνητο-παιχνίδι. Έγινε η πιο λογοκριμένη εικόνα της χρονιάς στην Κίνα, σύμφωνα με την Global Risks Insights, έναν οργανισμό που αναλύει τον πολιτικό κίνδυνο. Μέχρι το 2017, οι κινεζικοί χαρακτήρες του Winnie-the-Pooh (κυριολεκτικά «Little Bear Winnie») είχαν ουσιαστικά απαγορευθεί στο διαδίκτυο της Κίνας.
Δεδομένου ότι η σύγκριση με τον Σι Τζινπίνγκ ήταν συχνά ανάλαφρη, η αντίδραση μπορεί να φαίνεται υπερβολική.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες συχνά προσπαθούν να καλύψουν τον αυταρχισμό τους με ένα αξιαγάπητο alter-ego. Ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ απολάμβανε κάποτε το ψευδώνυμο «Xi Dada», που χρησιμοποιούσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι που κάποιοι άρχισαν να τον κοροϊδεύουν γι' αυτό. Αλλά ο ηγέτης της Κίνας πάσχει από ένα πιο κοινό χαρακτηριστικό ακόμα μεταξύ των αυταρχικών: την ευθιξία. Έχει συσσωρεύσει περισσότερη δύναμη από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του, από την εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ. Όπως ο Μάο, έχει προκαλέσει μια λατρεία προσωπικότητας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να θεωρείται αλάνθαστος. Έχει εμμονή με την εικόνα.
Ετσι η Κίνα στέλνει στρατούς λογοκριτών και μυστικής αστυνομίας για να περισυλλέξουν διαδικτυακές αναρτήσεις.
Οι εταιρείες του Διαδικτύου απασχολούν δεκάδες χιλιάδες συντονιστές για να εντοπίσουν και να διαγράψουν απαγορευμένες ιδέες και εικόνες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Η ευαισθησία των λογοκριτών μπορεί να φτάσει μέχρι το γελοίο. Πέρυσι, ένας άντρας εμφάνισε απευθείας τον εαυτό του, τρώγοντας μια τούρτα. Οι Αρχές αγχώθηκαν που η λιχουδιά έμοιαζε με τανκ, γι' αυτό διέκοψαν τη μετάδοση, φοβούμενοι ότι παρέπεμπε σε εκείνους που εκκαθάρισαν τους φοιτητές που διαδήλωναν στην πλατεία Τιενανμέν με δολοφονική βία το 1989. Πέρυσι, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας θέσπισε έναν κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα σχόλια στους κινεζικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους ελέγχονται πριν αναρτηθούν.
Το 2000 ο Μπιλ Κλίντον προέβλεψε ότι το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας, αποφασισμένο να αστυνομεύσει τι λέει ο κόσμος, θα αποδεικνυόταν ανίσχυρο στην εποχή των smartphone και της ελεύθερης κυκλοφορίας πληροφοριών στο διαδίκτυο.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ έχει αποδειχθεί περισσότερο από ικανή να διατηρήσει τον έλεγχο. Όπως έχει αναφέρει ο Α.Α.Milne (ο συγγραφέας του βιβλίου Winnie-the-Pooh), φέρεται να είπε: «Οργάνωση είναι αυτό που κάνεις πριν κάνεις κάτι, ώστε, όταν το κάνεις, να μην είναι όλα μπερδεμένα».