Ο Σι Τζινπίνγκ «αδειάζει» τον Πούτιν και την «άνευ ορίων συνεργασία» -Θέλει να ξαναβρεθεί στο παγκόσμιο σκηνικό - iefimerida.gr

Ο Σι Τζινπίνγκ «αδειάζει» τον Πούτιν και την «άνευ ορίων συνεργασία» -Θέλει να ξαναβρεθεί στο παγκόσμιο σκηνικό

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Βλαντιμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ
Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Βλαντιμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία αρχείου: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποδεικνύεται ότι η συνεργασία του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τελικά όρια: Ο Κινέζος πρόεδρος δεν δείχνει διατεθειμένος να ακολουθήσει τον Ρώσο ηγέτη στη διπλωματική απομόνωση.

Με ομιλίες, συναντήσεις και χειρονομίες τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σι έκανε τα πιο σημαντικά βήματα για να δημιουργήσει απόσταση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν εννέα μήνες. Το τελευταίο μήνυμα ήρθε στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, όπου η Κίνα υπέγραψε ένα ανακοινωθέν την Τετάρτη το οποίο ανέφερε ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Ρώσος πρόεδρος είναι σχεδόν μόνος στον κόσμο με την πολιτική του και δεν έχει ισχυρό συμμαχικό εταίρο», είπε σε δημοσιογράφους στο Μπαλί την Τετάρτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος συνάντησε τον Σι στο Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Σολτς υπογράμμισε, μάλιστα, τα «εκπληκτικά ξεκάθαρα λόγια» της δήλωσης.

Ο Σι Τζινπίνγκ επιστρέφει στον πραγματισμό της παγκόσμιας τάξης

Αυτή η επίδειξη αλληλεγγύης ακολούθησε μια σειρά σχετικά θερμών συναντήσεων μεταξύ του Σι και παγκόσμιων ηγετών που ηγήθηκαν της εκστρατείας για την τιμωρία της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης συνεδρίασης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα. Σε αυτές τις συνομιλίες, ο Σι ενίσχυσε την αντίθεσή του στη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία -μια στάση που σκιαγραφεί τις κόκκινες γραμμές της Κίνας χωρίς να εγκαταλείπει εντελώς τη Ρωσία.

Οι κινήσεις αυτές φάνηκε να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης επιστροφής στον πραγματισμό από τη στιγμή που ο Σι ορίστηκε να κυβερνά ισόβια, παραβιάζοντας τους κανόνες διαδοχής στο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο μήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επιτέλους, η πραγματοποίηση όλων αυτών των συναντήσεων εγείρει θεμιτά το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια συγκυρία μετά το συνέδριο, όπου θα δούμε επιτέλους αυτή τη μικρή αλλαγή στους τόνους. Παρόλα αυτά θα εκπλαγώ πολύ αν βλέπαμε μια πιο θεμελιώδη αλλαγή στην πολιτική. Και σίγουρα δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να εγκαταλείψουμε τη Ρωσία και να κάνουμε μεγάλες αλλαγές», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Andrew Gilholm, διευθυντής ανάλυσης για την Κίνα και τη Βόρεια Ασία στο Control Risks.

Ο Σι επιδιώκει να επανεγκατασταθεί στο παγκόσμιο σκηνικό αφού απέφυγε τα ταξίδια στο εξωτερικό για τα πρώτα δυόμισι της πανδημίας -μια περίοδο κατά την οποία οι απόψεις για την Κίνα επιδεινώθηκαν στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπάιντεν στο Μπαλί, ο Σι προσπάθησε να χαρακτηριστεί ως «ώριμος» σε έναν κόσμο που μαστίζεται από διχασμούς.

Η Κίνα επιδιώκει να αποκαταστήσει τους δεσμούς με κάποιους από τους μεγαλύτερους επικριτές της Ρωσίας

«Ένας πολιτικός πρέπει να σκεφτεί και να ξέρει πού να οδηγήσει τη χώρα του. Θα πρέπει επίσης να σκεφτεί και να ξέρει πώς να τα πάει καλά με άλλες χώρες και τον ευρύτερο κόσμο», είπε ο Σι σε μια παρατήρηση που θα μπορούσε να ισχύει τόσο για τον Μπάιντεν ή τον Πούτιν όσο και για τον ίδιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σι διαλύει τη συνεργασία «χωρίς όρια» που διακήρυξε με τον Πούτιν εβδομάδες πριν ο Ρώσος ηγέτης ξεκινήσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Πεκίνο βλέπει τη Μόσχα ως πολύτιμο εταίρο στην αμφισβήτηση της αμερικανικής ισχύος και εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει δημόσια τον πόλεμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ήταν ο μόνος διπλωμάτης στη G20 που συναντήθηκε επίσημα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αντικαθιστούσε τον Πούτιν. Ήταν η 10η συνομιλία τους για φέτος.

Ωστόσο, η πρόσφατη σύνοδος δείχνει ότι η αποκατάσταση των δεσμών με ορισμένους από τους μεγαλύτερους επικριτές της Ρωσίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κίνα. Και αυτό προϋποθέτει να τους καθησυχάσει ότι ο Σι δεν είναι σύμμαχος με τον Πούτιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ