Σι Τζινπίνγκ: «Η συνεργασία στο φυσικό αέριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης Κίνας-Τουρκμενιστάν» - iefimerida.gr

Σι Τζινπίνγκ: «Η συνεργασία στο φυσικό αέριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης Κίνας-Τουρκμενιστάν»

Σι Τζιπίνγκ πρόεδρος της Κίνας
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία με το Τουρκμενιστάν στον τομέα της ενέργειας, ανέφερε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Το Τουρκμενιστάν, μια χώρα έξι εκατομμυρίων κατοίκων στην Κεντρική Ασία, είναι ο μεγαλύτερος μοναδικός προμηθευτής φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Κίνα.

"Η συνεργασία στο φυσικό αέριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης Κίνας-Τουρκμενιστάν", είπε ο Σι στον πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αναφορές των κινεζικών ΜΜΕ για τις συναντήσεις τους δεν δίνουν οποιεσδήποτε ιδιαίτερες λεπτομέρειες της μελλοντικής ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσει επίσης τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας όταν συναντήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Ουζμπεκιστάν.

Η Κίνα αγοράζει περισσότερο τουρκμενικό αέριο. Τους πρώτους 11 μήνες του 2022, η αξία των εισαγωγών τουρκμενικού αερίου στην Κίνα έφθασε στα 9,3 δισεκ. δολάρια από 6,79 δισεκ. ολόκληρο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Τουρκμενικό αέριο διοχετεύεται μέχρι την ανατολική ακτή της Κίνας μέσω τριών γραμμών που εκτείνονται σε 1.833 χιλιόμετρα και διέρχονται μέσω του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν.

Οι δύο χώρες προχωρούν το σχέδιο ενός τέταρτου αγωγού --της γραμμής D μήκους 1.000 χλμ. που συνδέει επίσης το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν-- ο οποίος θα αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα παροχής από την Κεντρική Ασία στα 85 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από 55 bcm σήμερα, σύμφωνα με με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σημερινή συνάντηση οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις στο επίπεδο μιας "συνολικής στρατηγικής σύμπραξης".

Κάτι τέτοιο θα τοποθετούσε το Τουρκμενιστάν στην ίδια διπλωματική κατηγορία με άλλες 30 χώρας περίπου, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Αυστραλίας και της Βενεζουέλας.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ