To απόλυτο χάος έχει προκληθεί στην Αγγλία τρεις μόλις ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς περίπου 100 σχολεία κρίνονται έως και... ακατάλληλα, και οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν τηλεκπαίδευση.
Όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, περισσότερα από 100 σχολεία, 104 για την ακρίβεια, καλούνται να παραμείνουν κλειστά και να μην ανοίξουν τη Δευτέρα, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Λόγοι ασφαλείας βρίσκονται πίσω από την απόφαση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης. Τα σχολεία που καλούνται να παραμείνουν κλειστά είχαν κατασκευαστεί με έναν συγκεκριμένο τύπο σκυροδέματος που κρίνεται ότι δεν είναι ασφαλής πλέον και μπορεί να προκληθεί κατάρρευση της οροφής του κτιρίου.
Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε εντολή σε 104 αγγλικά σχολεία, νηπιαγωγεία και κολέγια με οπλισμένο αυτοσκληρυνόμενο αερόσκυρο (RAAC) να κλείσουν αμέσως τα επηρεαζόμενα κτίρια μέχρι να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, όπως η στήριξη των οροφών.
Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ανησυχίες ότι το RAAC είναι επιρρεπές σε κατάρρευση.
Η υπουργός Παιδείας Gillian Keegan δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν «νέων στοιχείων» σχετικά με αυτό το οικοδομικό υλικό και ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μια «προσεκτική προσέγγιση» στο θέμα.
Οι μηχανικοί χτένισαν και χτενίζουν τους χώρους των σχολείων αναζητώντας το RAAC, και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού «μερικές περιπτώσεις μάς ανησύχησαν», δήλωσε η ίδια.
Τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ενεργήσει νωρίτερα.
Η ένωση διευθυντών σχολείων NAHT δήλωσε ότι η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, με τα παιδιά να επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές την επόμενη εβδομάδα και χιλιάδες μαθητές να αντιμετωπίζουν τώρα μια απρόσμενη αναστάτωση.
Υπάρχουν 156 εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αγγλία στα οποία έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί RAAC για την κατασκευή τους, ήδη από το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.
Από αυτά, τα 52 θεωρήθηκαν επικίνδυνα -που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν καταρρεύσει- και λήφθηκε άμεσα δράση για τη λήψη μέτρων ασφαλείας.
Τα υπόλοιπα 104 κρίθηκαν μη επικίνδυνα, αλλά την Πέμπτη άλλαξε η οδηγία. Πλέον αποφασίστηκε ότι οι χώροι αυτοί θα πρέπει να εκκενωθούν, εκτός εάν ληφθούν μέτρα. Αυτό συνέβη επειδή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κατέρρευσε μια «δοκός» που δεν είχε εξωτερικές ενδείξεις ότι ήταν επικίνδυνη για κατάρρευση, δήλωσε ο αρμόδιος της βρετανικής κυβέρνησης για τα σχολεία, Nick Gibb.
Αλλά μπορεί να επηρεαστούν περισσότερα σχολεία. Τον Ιούνιο, μια έκθεση της Εθνικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας εκτίμησε ότι είχαν εντοπιστεί 572 σχολεία στα οποία ενδέχεται να υπάρχει RAAC.
Οι μηχανικοί διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν πού υπάρχουν τα προβλήματα.
Στη Βρετανία υπάρχουν 20.000 σχολεία, κολέγια και νηπιαγωγεία, επομένως τα 572 σχολεία είναι ένα μικρό ποσοστό αυτών, τα 104 πολύ μικρότερο, δεν παύει όμως να δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στα παιδιά που φοιτούν σε αυτά.
Επηρεάζονται και άλλα κτίρια;
Το RAAC έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα δημόσια κτίρια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δικαστηρίων και αστυνομικών τμημάτων.
Τι είναι το RAAC
Το επικίνδυνο οικοδομικό υλικό που αναγκάζει τώρα περισσότερα από 100 σχολεία να κλείσουν λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, κάποτε χαιρετίστηκε ως κάτι «αξιοθαύμαστο».
Το οπλισμένο αυτοσκληρυμένο αερόσκυρο (RAAC) χρησιμοποιήθηκε ως φθηνό μεταπολεμικό οικοδομικό υλικό σε κατασκευαστικά έργα του δημόσιου τομέα στη Βρετανία.
Το ελαφρύ, αεριούχο υλικό που μοιάζει με τσιμέντο χρησιμοποιήθηκε ως φθηνότερη εναλλακτική λύση του σκυροδέματος και, σε αντίθεση με το σκυρόδεμα, δεν περιέχει χαλίκι και άλλα υλικά που προσδίδουν όγκο και αντοχή.
Αντίθετα, κατασκευάζεται από ένα αδρανές υλικό και έναν χημικό παράγοντα που δημιουργεί θύλακες αερίων για να διογκωθεί το «τσιμέντο».
Με την πάροδο του χρόνου, έχει διαπιστωθεί ότι χάνει τη δομική του ακεραιότητα καθώς εισχωρεί η υγρασία και η διάρκεια ζωής του θεωρείται ότι φθάνει μόλις τα 30 χρόνια.
Οι αρμόδιες βρετανικές αρχές ερευνούν το RAAC ως πιθανό πρόβλημα από τα τέλη του 2018, αλλά η χρονική στιγμή της απόφασης να εκδοθούν οδηγίες λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου έχει εξοργίσει τα συνδικάτα και τους γονείς.
Ο καθηγητής Chris Goodier, ειδικός σε θέματα δομικών υλικών στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, λέει ότι το υλικό χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις δεκαετίες του '60 και του '70, αλλά, δεκαετίες μετά, παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια φθοράς.
Πριν λίγο καιρό είχε εξηγήσει ότι το RAAC έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία αν αφενός έχει χρησιμοποιηθεί σωστά, έχει γίνει δηλαδή μια σωστή και σωστά μελετημένη κτιριακή κατασκευή, και αφετέρου αν έχει συντηρηθεί σωστά.
«Το RAAC των δεκαετιών του 1950, '60 και '70 είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, ειδικά αν δεν έχει συντηρηθεί επαρκώς. Έχουν βρεθεί παραδείγματα RAAC με έδρανα (στηρίγματα) που δεν είναι αρκετά μεγάλα, και RAAC με τον οπλισμό χάλυβα σε λάθος θέση, τα οποία και τα δύο μπορεί να έχουν δομικές επιπτώσεις. Η παρατεταμένη εισροή νερού (που δεν είναι ασυνήθιστη σε παλιές επίπεδες στέγες) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φθορά. Εάν διατηρείτε το RAAC καλά και στεγνό, τότε είστε καλά, αλλά εάν αφήσετε το νερό να εισχωρήσει, μπορεί να απορροφήσει το νερό, και εάν αυτό το νερό φτάσει στον οπλισμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του, μπορεί να το διαβρώσει και να το κάνει να σκουριάσει. Αυτός είναι ενδεχομένως ο λόγος για τον οποίο το RAAC μπορεί να είναι επιρρεπές σε κατάρρευση».
Το RAAC μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί -και συχνά χρησιμοποιείται- σε όλο τον κόσμο ως δομικό υλικό, και ο καθηγητής Goodier λέει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εάν έχει σχεδιαστεί, εγκατασταθεί και συντηρηθεί σωστά. Αλλά για το RAAC που τοποθετήθηκε σε βρετανικά σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια πριν από δεκαετίες, πρόσθεσε: «Αυτό συχνά δεν συμβαίνει».