Την ανάγκη να κινητοποιηθούν, τώρα, όλοι οι «παίκτες» της αγοράς και της κοινωνίας με το συντονισμό της κυβέρνησης και τη βοήθεια της ΕΕ προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζεται η οικονομία του αύριο, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σε μήνυμά του προς το συνέδριο του «Economist» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με επίκεντρο τις σύγχρονες δεξιότητες ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε πως «Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να ενεργοποιηθούν και να παράσχουν τα εργαλεία για τη διαμόρφωση του μελλοντικού ανθρώπινου δυναμικού. Ψηφιακές, πράσινες, επιστημονικές δεξιότητες, όλα χρειάζονται», είπε ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τη συμμετοχή των επιχειρηματιών και των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, που δείχνει ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα οικοσύστημα δεξιοτήτων το οποίο μπορεί να παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Σχοινάς: Είναι ώρα για δράση
Στο συνέδριο με θέμα «Ευρώπη: η νέα εποχή των δεξιοτήτων. Ελλάδα: το ανθρώπινο δυναμικό στη νέα αγορά εργασίας και στην κοινωνία», ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η ανάπτυξη των νέων προσόντων, λέγοντας ότι «η χρονιά των δεξιοτήτων δεν μπορεί να είναι χρονιά των συζητήσεων, ούτε χρονιά των Βρυξελλών για τις Βρυξέλλες. Είναι ώρα για δράση».
Κάνοντας αναδρομή των σχετικών δράσεων της παρούσας Επιτροπής από το 2019, είπε ότι έβαλε τις δεξιότητες «στην καρδιά των προτεραιοτήτων της» υιοθετώντας «την ευρωπαϊκή ατζέντα για τις δεξιότητες» η οποία είναι παρούσα και μέσα στα εθνικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία που ακολούθησαν, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις τις διπλής μετάβασης, μας οδηγεί στην ενίσχυση των προσπαθειών μας με προτεραιότητα «να αυξήσουμε τις επενδύσεις για να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητες του υπάρχοντας ανθρώπινου δυναμικού και να ενεργοποιήσουμε περισσότερο κόσμο και κυρίως γυναίκες και νέους που δεν απασχολούνται και να τους βοηθήσουμε να βρουν εργασία».
Ως τομείς αιχμής που πρέπει να αποκτηθούν δεξιότητες, ανέφερε μεταξύ άλλων τις μπαταρίες, την κυβερνοασφάλεια και την περιβαλλοντική πολιτική.
Πρέπει, συνέχισε, να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή ταλέντων και δεξιοτήτων στην ΕΕ για να υπάρξει εναρμόνιση με άλλες συμφωνίες και πλατφόρμες από άλλες χώρες. Και επανέλαβε -απευθυνόμενος προς το ακροατήριο με παρόντες υπουργούς, επιχειρηματίες και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών- ότι «για να επιτύχουμε, η ευρωπαϊκή χρονιά των δεξιοτήτων δεν είναι θέμα των Βρυξελλών, είναι δικό σας, των ανθρώπων της πρώτης γραμμής».
Τέλος εξέφρασε την ετοιμότητα της Κομισιόν να συνεργαστεί «για να διασφαλίσει ότι στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή χρονιά δεξιοτήτων θα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα στο λαό και την κοινωνία».