Ο Ούγγρος πολιτικός Γιόζεφ Σάγιερ παραιτήθηκε από το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, αφού συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ενώ προσπαθούσε να φύγει από ένα πάρτι οργίων κατεβαίνοντας από την υδρορροή του κτιρίου.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε στην εφημερίδα «Magyar Nemzet» ότι οι πράξεις του Σάγιερ είναι «απαράδεκτες» και αντίκεινται στις αξίες που εκπροσωπεί το συντηρητικό κόμμα, το οποίο αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών και της οικογένειας.
Ο Σάγιερ είναι ιδρυτικό μέλος του Fidesz και υπήρξε στενός σύμμαχος του Όρμπαν για περισσότερα από 30 χρόνια. Έπαιξε, μάλιστα, βασικό ρόλο στην αναθεώρηση του ουγγρικού Συντάγματος, μετά τη νίκη του Όρμπαν στις εκλογές το 2010.
«Οι πράξεις του βουλευτή Γιόζεφ Σάγιερ είναι ασύμβατες με τις αξίες της πολιτικής οικογένειάς μας», φέρεται να είπε ο Όρμπαν, σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα αποκηρύξουμε τα 30 χρόνια της δουλειάς του, αλλά οι πράξεις του είναι ασυγχώρητες και απαράδεκτες. Μετά απ’ αυτά, έλαβε τη μοναδική αρμόζουσα απόφαση, όταν ζήτησε συγγνώμη και παραιτήθηκε από μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Fidesz, πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Ο Σάγιερ υπέβαλε την παραίτησή του από ευρωβουλευτής την Κυριακή, επικαλούμενος αδιευκρίνιστους «ηθικούς» λόγους. Σε νέα ανακοίνωσή του, την Τρίτη, ζήτησε συγγνώμη επειδή παραβίασε τη βελγική νομοθεσία.
Την περασμένη εβδομάδα Βέλγοι αστυνομικοί συνέλαβαν περίπου 20 άνδρες σε ένα πάρτι στις Βρυξέλλες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Σάγιερ, που, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε επάνω του ναρκωτικές ουσίες. Ο Ούγγρος πολιτικός διαψεύδει ότι έκανε χρήση ναρκωτικών και υποστηρίζει ότι προσφέρθηκε να υποβληθεί επί τόπου σε τεστ, κάτι όμως που δεν έγινε.
Οι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το συμβάν αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για τον Όρμπαν, η συντηρητική κυβέρνηση του οποίου επί χρόνια προβάλλει τις χριστιανικές, οικογενειακές αξίες και έχει εντείνει τη ρητορική της εναντίον της ομοφυλοφιλίας. Η αποκάλυψη έσκασε σαν βόμβα στη Βουδαπέστη, όπου η αντιπολίτευση και ο Τύπος καταγγέλλουν την υποκρισία της εξουσίας, η οποία στοχοθετεί την κοινότητα των ΛΟΑΔ.
Ο ανεξάρτητος ιστότοπος Telex, τονίζοντας ότι δεν κρίνει την ιδιωτική ζωή κανενός, σημειώνει ότι το πρόβλημα «είναι το ψέμα, η ατιμία». «Το Fidesz», υπενθύμισε, «επιτίθεται στις σεξουαλικές μειονότητες στην Ουγγαρία, λέγοντας ότι προστατεύει την ομαλότητα».
«Ενώ (ο Γιόζεφ Σάγιερ) περνούσε καλά στις Βρυξέλλες, σε μια πόλη ανοιχτή στους ΛΟΑΔ, καθιστούσε αδύνατη τη ζωή για αυτούς στην Ουγγαρία, ξαναγράφοντας το Σύνταγμα», σημείωσε στο Twitter ο Σάμπολκς Πάνι, δημοσιογράφος στον ερευνητικό ιστότοπο Direkt36.
Να σημειωθεί ότι η σύζυγος του 59χρονου πολιτικού, η Τούντε Χάντο, είναι σήμερα μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουγγαρίας.
Ο Σάγιερ, που είναι νομικός, παρουσιαζόταν ως ένας από τους πολιτικούς που συνέγραψαν το νέο Σύνταγμα, το οποίο υιοθετήθηκε το 2011. Στο κείμενο αυτό υπάρχει ένα άρθρο το οποίο ορίζει τον γάμο ως «ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας», αφού η κυβέρνηση ήθελε να υπερασπιστεί τις «χριστιανικές αξίες».
Η κυβέρνηση του Όρμπαν θέλει τώρα να ορίσει ότι «η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άνδρας», να απαγορεύσει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να υιοθετούν παιδιά, αλλά και την αλλαγή φύλου στα ληξιαρχεία.
«Ενώ οι πολιτικοί του Fidesz μας έδιναν μαθήματα για τον χριστιανισμό και την οικογένεια, διάγουν μια εντελώς διαφορετική ζωή», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρσανι.
Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του δημάρχου του Γκιορ, μιας πόλης που αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα της Ουγγαρίας, ο οποίος πέρυσι ενεπλάκη σε σκάνδαλο, όταν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του από ένα «σεξ πάρτι» σε ένα γιοτ.
Όμως, «αυτή τη φορά δεν πρόκειται για έναν τοπικό αξιωματούχο που πιάστηκε στα πράσα, αλλά για τον υπ’ αριθμόν 1 συντάκτη του Συντάγματος, τον ιδρυτή του Fidesz και τον έμπιστο του Βίκτορ Όρμπαν», σημείωσε το Telex.
«Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Σάγιερ», ο οποίος γνώριζε καλά τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, αφού ήταν ευρωβουλευτής από το 2004, «θα αποδυναμώσει τη θέση του Βίκτορ Όρμπαν», εκτίμησε ο πολιτικολόγος Ζόλταν Λάκνερ του περιοδικού «Jelen».