Serum Institute: Η ινδική εταιρεία που εμβολιάζει τον πλανήτη -Η συνεισφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού - iefimerida.gr

Serum Institute: Η ινδική εταιρεία που εμβολιάζει τον πλανήτη -Η συνεισφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο διευθύνων σύμβουλος του SII Αντάρ Πουναγουάλα
Ο διευθύνων σύμβουλος του SII Αντάρ Πουναγουάλα
ΜΥΡΣΙΝΗ ΓΚΑΝΑ

Καθώς οι φαρμακευτικοί κολοσσοί επιταχύνουν την παραγωγή στην κούρσα για να εμβολιαστεί ο πλανήτης, μία εταιρεία προηγείται σημαντικά.

Το Serum Institute της Ινδίας (SII) ίσως να μην είναι γνωστό, είναι όμως ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων του κόσμου. Η εταιρεία παράγει 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως στο τεράστιο εργοστάσιό της στη δυτική Ινδία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή την στιγμή παράγει εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού με άδεια από φαρμακευτικές εταιρείες όπως η AstraZeneca.
«Τολμήσαμε ένα τεράστιο υπολογισμένο ρίσκο», ποντάροντας το 2020 σε αρκετά εμβόλια πριν από την έγκρισή τους, δηλώνει στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος του SII Αντάρ Πουναγουάλα.
«Δεν επρόκειται για τυφλό ρίσκο, μια που γνωρίζαμε ήδη τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης από προηγούμενη συνεργασία μας για το εμβόλιο της ελονοσίας».
Το SII είναι ιδιωτική εταιρεία, κάτι που επέτρεψε την ταχεία λήψη αποφάσεων.
Ωστόσο η χρηματοδότηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η εταιρεία επένδυσε περίπου 260 εκατ. δολάρια και συγκέντρωσε το υπόλοιπο ποσό από χορηγούς, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, και προκαταβολές από διάφορες χώρες.
Έως τον Μάιο του 2020 το SII είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 800 εκατ. δολάρια για την παραγωγή των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού.

Αποθήκευση υλικών -Τα φιαλίδια και τα φίλτρα

Πώς κατάφερε το SII να επιταχύνει τόσο την παραγωγή; Τον Απρίλιο του 2020 ο Πουναγουάλα υπολόγισε ποια θα ήταν τα απαραίτητα υλικά, από τα φιαλίδια έως τα φίλτρα.
«Εξασφάλισα φιαλίδια για 600 εκατομμύρια δόσεις και τα έβαλα στις αποθήκες μας τον Σεπτέμβριο», εξηγεί. «Αυτό που κυρίως μας επέτρεψε να μπορούμε να διαθέσουμε τόσο πολλές δόσεις – 70-80 εκατομμύρια τον Ιανουάριο – ήταν ότι ξεκίνησα την παραγωγή, διακινδυνεύοντας, τον Αύγουστο.
Μακάρι να το είχαν τολμήσει κι άλλες εταιρείες αυτό, ο πλανήτης θα διέθετε πολύ περισσότερες δόσεις τώρα».

Ο Πουναγουάλα επιρρίπτει την ευθύνη για τις τρέχουσες καθυστερήσεις της παραγωγής στην πληθώρα ρυθμιστικών συστημάτων και την απουσία εναρμόνισης.
Δήλωσε ότι οι μεγάλες ρυθμιστικές αρχές, όπως η βρετανική MHRA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η αμερικανική FDA θα μπορούσαν να είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους και να συμφωνήσουν σε κάποια πρότυπα ποιότητας.
Επέκρινε επίσης τις εθνικές κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές στις χώρες που παράγουν εμβόλια, από την Ινδία έως την Ευρώπη, θα έπρεπε να είχαν συμφωνήσει σε διεθνή πρότυπα αξιολόγησης.
“Μπορούμε ακόμη να συνεργαστούμε και να κερδίσουμε χρόνο, ακόμα και για τα νέα εμβόλια”, τονίζει.

Προστατευμένοι από τις νέες μεταλλάξεις όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο

Ο Πουναγουάλα δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις νέες μεταλλάξεις του ιού: «Όποιος έχει κάνει το εμβόλιο της Οξφόρδης έως τώρα δεν έχει χρειαστεί να νοσηλευτεί ή να μπει σε αναπνευστήρα και να διακινδυνεύσει τη ζωή του. Μεταδίδουν βέβαια ακόμα την ασθένεια, οπότε δεν βρισκόμαστε σε μια ιδανική κατάσταση, αλλά προστατεύεται η ζωή».
Στην Ινδία, το SII εμπλέκεται στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού του κόσμου, με στόχο να εμβολιαστούν 300 εκατομμύρια άτομα έως τον Αύγουστο. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ωστόσο, μόνο το 56% όσων έχουν κληθεί να εμβολιαστούν εμφανίστηκαν.
«Μεγάλο μέρος του σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια προέρχεται από διασημότητες ή μη ειδικούς που δηλώνουν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή» παρατηρεί ο Πουναγουάλα. «Ζητώ από τους διάσημους και όλους αυτούς που έχουν μεγάλη επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα να επιδείξουν λίγη υπευθυνότητα και να εξετάσουν τα δεδομένα προτού εκφέρουν κάποια άποψη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ