Ιστορική σημασία αποδίδουν το Βελιγράδι και η Πρίστινα στην οικονομική συμφωνία Σερβίας και Κοσόβου που υπεγράφη στον Λευκό Οίκο, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου και επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Τραμπ για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αβντουλάχ Χότι, ενώ επικυρώθηκε και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε στα σερβικά ΜΜΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας ότι «έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».
Τι προβλέπει η συμφωνία Σερβίας-Κοσόβου
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι στο Σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας προβλέπεται η ελεύθερη διακίνηση πολιτών, εμπορευμάτων και κεφαλαίων, η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ όπως και η διευθέτηση του ζητήματος ελέγχου των ενεργειακών πηγών στο βόρειο Κόσοβο με επιδιαιτησία των ΗΠΑ. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει μορατόριουμ ενός έτους στα αιτήματα του Κοσόβου για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.
Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο θέμα της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, που έθεσαν οι ΗΠΑ στις αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας. Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ικανοποίησε το αίτημα των ΗΠΑ να καταδικάσει η Σερβία τη Χεζμπολάχ, ενώ απέρριψε το δεύτερο αίτημα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ ζητούσε από τη Σερβία να καλέσει το Ισραήλ να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.
Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε «παρτίδα του σκάκι» τις συζητήσεις γύρω από το θέμα του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι απέτρεψε να παγιδευτεί έτσι που έκανε αντιπρόταση, βάσει της οποίας «εάν το Ισραήλ συνεχίσει να σέβεται τις σερβικές θέσεις για το Κόσοβο, τότε η Σερβία σε έναν χρόνο θα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ».
Χαιρετίζει τη συμφωνία ο πρόεδρος του Κοσόβου
Ικανοποίηση για τη συμφωνία με τη Σερβία εκφράζεται και στην Πρίστινα. Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι, χαιρέτισε τη συμφωνία και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τον εποικοδομητικό του ρόλο στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σερβία.