Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 100 ευρώ σε όλους τους νέους ηλικίας από 16 έως 30 ετών.
Το ποσό αυτό θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νέων την 1η Φεβρουαρίου ανέφερε στην τελευταία συνέντευξη για το 2021 ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η κυβέρνηση της Σερβίας, τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας, χορήγησε σε όλους τους πολίτες χρηματική βοήθεια συνολικού ύψους 150 ευρώ, ωστόσο τώρα είναι η πρώτη φορά που τέτοια βοήθεια δίδεται και σε ανήλικους. Ο Βούτιστς ανήγγειλε επίσης για τον Φεβρουάριο και επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια 20,000 δηναρίων (170 ευρώ) για τους συνταξιούχους και επίδομα 70 ευρώ για όλους τους υγειονομικούς. Δικαιολογώντας τις αποφάσεις αυτές ο Βούτσιτς ανέφερε ότι «πρόκειται για μικρή ένδειξη προσοχής προς τους πολίτες που δοκιμάζονται εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο καταγγέλλουν ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξαγοράζει ψήφους με κρατικά χρήματα ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη.
Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο δημογραφικό και ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα χορηγείται εφάπαξ επίδομα 2500 ευρώ κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού και 850 ευρώ για το δεύτερο και το τρίτο παιδί. Επίσης, ανέφερε ότι το κράτος θα χορηγεί επίδομα 85 ευρώ μηνιαίως για το δεύτερο παιδί, για δύο χρόνια και 100 ευρώ μηνιαίως για το τρίτο παιδί για διάστημα δέκα ετών. Ανήγγειλε δε την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την κρατική επιδότηση για τις νέες μητέρες, σε ποσοστό από 10% έως και 50% της αγοράς πρώτης κατοικίας.
Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι τα οικονομικά της χώρας επιτρέπουν να προβεί η κυβέρνηση σε επιδοτήσεις προς τους πολίτες. Ανέφερε ότι για το 2021 η ανάπτυξη είναι 7,5%, το ΑΕΠ έφτασε τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 56,9% του ΑΕΠ. Τα συναλλαγματικά κρατικά αποθέματα ανέρχονται σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ και τα αποθέματα σε χρυσό αυξήθηκαν κατά 12 τόνους τα τελευταία τρία χρόνια και έφτασαν τους 37,3 τόνους, ανέφερε ο Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε ότι η ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ραγδαία και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το 2025 ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 900 ευρώ καθαρά από τα 560 ευρώ που είναι σήμερα.
Σερβία: Τι είπε ο Βούτσιτς για τα πολιτικά θέματα
Ο Βούτσιτς στη ετήσια συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και σε πολιτικά θέματα. Για το ζήτημα του Κοσόβου τόνισε ότι το Βελιγράδι θα παραμείνει αφοσιωμένο στην διαδικασία του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση από την Πρίστινα. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου εκτιμώντας ότι πρόθεση της Πρίστινας είναι η δημιουργία κλίματος έντασης ώστε να προκληθεί αντίδραση της Σερβίας και η παρέμβαση του διεθνή παράγοντα.
Αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τις ΗΠΑ για την αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η Σερβία δεν παραβιάζει καμία συνθήκη και θα συνεχίσει να ενισχύει την αμυντική της δυνατότητα. «Ο εξοπλισμός μας έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα για όποιον θελήσει να απειλήσει την ασφάλεια της χώρας. Ο σερβικός στρατός θα συνεχίσει να ενισχύεται σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανονισμούς και τις περιφερειακές συμφωνίες. Δεν αποτελούμε απειλή για κανέναν, αλλά με τη δύναμή μας περιορίζουμε κάθε απειλή για εμάς», υπογράμμισε ο Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε και στην πανδημία και δήλωσε υπερήφανος για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε. «Μέσα στην πανδημία κατασκευάσαμε εκ θεμελίων τρία νοσοκομεία, αποκτήσαμε από τους πρώτους στην Ευρώπη όλα τα εμβόλια και τώρα εξασφαλίσαμε όλα τα αντιικά φάρμακα που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ. Εξασφαλίσαμε και νέο φάρμακο κατά της Covid που στην κυριολεξία σώζει ζωές» επισήμανε ο Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του δήλωσε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία του για το 2022 είναι να φτάσει η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στα ημιτελικά του Παγκόσμιου κυπέλλου που διεξάγεται στο Κατάρ.