Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας που πρότεινε η εντολοδόχος πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο το βράδυ της Τετάρτης.
Επί συνόλου 250 βουλευτών στο Κοινοβούλιο της Σερβίας, 227 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβέρνηση, πέντε την καταψήφισαν και 18 βουλευτές ήταν απόντες.
Η κυβέρνηση της Άνα Μπρνάμπιτς έχει 21 υπουργεία, στα 11 εκ των οποίων επικεφαλής είναι γυναίκες. Πρόκειται για κυβέρνηση συνασπισμού των τριών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή.
Καταψήφισαν οι βουλευτές των μειονοτήτων στη Σερβία
Αρνητική ψήφο στην κυβέρνηση έδωσαν μόνον οι βουλευτές που εκπροσωπούν την εθνική μειονότητα των Αλβανών και των Βόσνιων μουσουλμάνων από τη Νότια Σερβία. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο αλβανικής εθνότητας βουλευτής Σάιμπ Καμπέρι από την κοιλάδα του Πρέσεβο, ο οποίος μίλησε για μονοκομματική Βουλή και κατήγγειλε ότι η Σερβία κυβερνάται από ολοκληρωτικό καθεστώς.
Η Άνα Μπρνάμπιτς, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής της, έθεσε έξι στόχους: την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στο ζήτημα του Κοσόβου, τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.
Έμφαση στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας έδωσε η Άνα Μπρνάμπιτς
Η Άνα Μπρνάμπιτς στην ομιλία της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του φιλοευρωπαϊκού προφίλ της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να καλλιεργεί φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.