Σερβία: Αλλαγές στον εκλογικό νόμο -Σε ισχυρή θέση οι γυναίκες - iefimerida.gr

Σερβία: Αλλαγές στον εκλογικό νόμο -Σε ισχυρή θέση οι γυναίκες

Σερβία
Σερβία, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βουλή της Σερβίας υπερψήφισε με 156 ψήφους τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που πρότεινε το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Του SNS ηγείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Με τον νέο εκλογικό νόμο απαιτείται ποσοστό 3% για την είσοδο κάποιου κόμματος στην βουλή ενώ μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό ήταν 5%. Επίσης, έγινε αποδεκτή η πρόταση της Ένωσης Μαγυάρων Βοϊβοντίνας (SVM) να μην υπάρχει όριο στην κατανομή εδρών για τα κόμματα που εκπροσωπούν αναγνωρισμένες εθνικές μειονότητες.

Η καινοτομία του εκλογικού νόμου στη Σερβία

Σημαντική καινοτομία αποτελεί ο καθορισμός ποσοστού στην εκπροσώπηση των γυναικών στις λίστες υποψηφίων των κομμάτων. Ο νέος νόμος ορίζει ότι το 40% των υποψηφίων πρέπει να είναι γυναίκες και να βρίσκονται σε εκλόγιμη θέση. Δηλαδή σε κάθε πεντάδα στην λίστα υποψηφίων κάποιου κόμματος τουλάχιστον οι δύο υποψήφιοι θα πρέπει να είναι γυναίκες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι την πρόταση για το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών την κατέθεσε η Γκόρντανα Τσόμιτς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο μποϊκοτάρει τις εργασίες της Βουλής.
Στο κόμμα αυτό κινήθηκαν οι διαδικασίες διαγραφής της Τσόμιτς διότι παραβίασε την κομματική πειθαρχία και συμμετείχε στην συνεδρίαση.
Η πρόεδρος της Βουλής Μάγια Γκόικοβιτς χαιρέτισε την αλλαγή του εκλογικού νόμου επισημαίνοντας ότι αποτελεί μεγάλη κατάκτηση για τις γυναίκες διότι διασφαλίζεται και δια νόμου η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φίλων στον δημόσιο βίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ