Η Ρωσία «προειδοποιεί» την Ευρώπη για το «χειρότερο δυνατό σενάριο», σχετικά με τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού στη Ζαπορίζια.
Στην ουκρανική αυτή πόλη υπάρχει πυρηνικός σταθμός και όπως ανέφερε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι επιθέσεις αυτές, θα μπορούσαν «να προκαλέσουν μια πολύ χειρότερη καταστροφή από την ενεργειακή κρίση». Το Κίεβο από την πλευρά του κατηγορεί τους Ρώσους, που ελέγχουν τον σταθμό, για «προβοκάτσια».
Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται διαρκώς για τους βομβαρδισμούς που έπληξαν τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, ο οποίος ελέγχεται από τους Ρώσους από τον Μάρτιο. Τα πλήγματα αυτά εντείνουν τον φόβο για μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή στην Ευρώπη.
Ο διευθυντής της Energoatom, της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Πέτρο Κότιν, υπολογίζει ότι στον σταθμό βρίσκονται 500 Ρώσοι στρατιώτες και περίπου 50 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των αρμάτων μάχης.
Η Ουκρανία υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες ότι η Μόσχα αποθηκεύει βαρύ οπλισμό στον σταθμό. Λέει επίσης ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τον σταθμό για να κατηγορήσουν το Κίεβο.
Οι Ρώσοι προειδοποιούν παραπέμποντας στο Τσέρνομπιλ
Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στον σταθμό, ακόμη και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας πυρκαγιές. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο συγκεκριμένα για 12 επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος λειτουργεί και παρέχει ηλεκτροδότηση στις γύρω περιοχές, κάποιες από τις οποίες ελέγχονται από τους Ρώσους, και άλλες από τους Ουκρανούς.
Σήμερα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής μονάδας της Ρωσίας με ειδικότητα στον βιολογικό και χημικό πόλεμο, Igor Kirillov, επέδειξε στους δημοσιογράφους έναν χάρτη, στον οποίο φαίνεται ότι τα ραδιενεργά κατάλοιπα από τον αντιδραστήρα της Ζαπορίζια, θα μπορούσαν να φτάσουν σε χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Λευκορωσία αλλά και η Γερμανία.
Ο ίδιος κατηγόρησε τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας διότι «υποτιμούν τον κίνδυνο της στοχοποίησης ενός πυρηνικού σταθμού, ξεχνώντας έτσι τα μαθήματα από το Τσέρνομπιλ και τη Φουκουσίμα».
Όπως είπε, και τα δύο αυτά πυρηνικά δυστυχήματα σημειώθηκαν λόγω βλάβης των υποστηρικτικών συστημάτων και προβλημάτων στην ενεργειακή παροχή των αντιδραστήρων, και έτσι αυτοί υπερθερμάνθηκαν και προκλήθηκε η καταστροφή.
«Οι ειδικοί μας εκτιμούν ότι οι επιθέσεις του ουκρανικού στρατού μπορεί να προκαλέσουν μια παρόμοια κατάσταση και στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Ζαπορίζια», ανέφερε.
Προειδοποιήσεις και από την ουκρανική πλευρά
Χθες, 17/8, προειδοποίηση, που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, απηύθυνε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας πως όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.
Η Ουκρανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για «όλα τα σενάρια» αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό και έχει γίνει κατ’ επανάληψη στόχος βομβαρδισμών, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.
Προχθές, δε, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι τόνισε από την πλευρά του ότι αν συμβεί «καταστροφή» στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, θα απειληθεί ολόκληρη η Ευρώπη.