Ο γεωλογικός αντίκτυπος από τον σεισμό στην Τουρκία έρχεται σιγά-σιγά στο επίκεντρο, με τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις να αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάγκη χάραξης νέων δρόμων και δημιουργίας νέων οικισμών.
Περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι είναι πλέον γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους μετά τον τεράστιο σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία και η προσοχή προς το παρόν εστιάζεται στην υποστήριξη των επιζώντων.
Ωστόσο, υπάρχουν ευρύτερες γεωλογικές επιπτώσεις από τον σεισμό, οι οποίες μπορεί να έχουν συνέπειες μακροπρόθεσμα και σιγά σιγά έρχονται επίκεντρο.
Στην παραθαλάσσια πόλη İskenderun (Αλεξανδρέττα) της Τουρκίας, φαίνεται να σημειώθηκε σημαντική καθίζηση, η οποία είχε ως συνέπεια σοβαρές πλημμύρες, ενώ εξαιτίας του σεισμού πολλές πλαγιές σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν πλέον με κατολίσθηση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί να χαραχθούν νέα οδικά δίκτυα και αγωγοί, καθώς και να επανατοποθετηθούν σε νέους οικισμούς ολόκληρες κοινότητες.
Η καθίζηση στην Αλεξανδρέττα ανησυχεί τους ειδικούς για τις προεκτάσεις του σεισμού στην Τουρκία
Η καθίζηση στην Αλεξανδρέττα φαίνεται σε πλάνα του CNN από το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου -περισσότερες από 24 ώρες μετά τον πρώτο φονικό σεισμό. Δείχνει οχήματα να κινούνται κατά μήκος υδάτινων δρόμων, με τα πλάνα να συνοδεύονται από αναφορές ότι η θάλασσα έχει εισχωρήσει κατά 200 μέτρα στο εσωτερικό της πόλης.
«Αν και αυτός ο πολύ μεγάλος σεισμός παρήγαγε ως επί το πλείστον οριζόντια κίνηση, είναι σίγουρα εύλογο ότι υπήρχε ένα ρήγμα που προκάλεσε μια εκτεταμένη καθίζηση όπως αυτή» δήλωσε στον Guardian ο Τιμ Ράιτ, από το Κέντρο Παρατήρησης και Μοντελοποίησης Σεισμών, Ηφαιστείων και Τεκτονικών Πλακών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Το επίπεδο και το μέγεθος της καθίζησης θα ήταν απολύτως αναμενόμενο από αυτό το μέγεθος του σεισμού» ανέφερε με τη σειρά του ο Χοσέ Μπορέρο, διευθυντής της eCoast Marine Consulting and Research στη Νέα Ζηλανδία.
Τα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν σταδιακά το μέγεθος της καταστροφής στην Τουρκία
Παρόμοιες αλλαγές παρατηρήθηκαν στην τουρκική πόλη Gölcük μετά τον σεισμό του 1999 στο Ιζμίτ και πιο πρόσφατα κατά μήκος της ακτής μετά τον σεισμό Kaikoura, το 2016, στη Νέα Ζηλανδία -και οι δύο ήταν εξίσου μεγάλοι σεισμοί (οριζόντιας κίνησης).
Η υγροποίηση μαλακών ιζημάτων, τα μεγάλα κύματα από τις θυελλώδεις καιρικές συνθήκες ή ένα μικρό τσουνάμι μπορεί επίσης να έπαιξαν ρόλο και δεν είναι ακόμη σαφές εάν η καθίζηση θα είναι μόνιμη.
«Τα δορυφορικά δεδομένα ανανεώνονται συνεχώς και αυτό θα μας δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες μέρες», είπε ο Ράιτ.
Ο συννεφιασμένος καιρός εμπόδισε τη συλλογή δορυφορικών εικόνων αμέσως μετά τον σεισμό, αλλά ο καθαρότερος ουρανός τις επόμενες ημέρες αποκάλυψε σημαντικό αριθμό κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων σε όλη την περιοχή.
Ένας χάρτης που δημιούργησε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να σημειώθηκε εκτεταμένη κατολίσθηση στη λοφώδη περιοχή στα βόρεια της πόλης Γκαζιαντέπ, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να επηρεάζονται.
«Με βάση αυτό, είναι πιθανό να δούμε κάποιους θανάτους από κατολισθήσεις καθώς και σημαντικό αριθμό δρόμων να μπλοκάρονται από αστοχίες. Αυτό θα εμποδίσει το έργο διάσωσης, ειδικά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές», γράφει ο Dave Petley στο ιστολόγιο Landslide.
Εντελώς αποκομμένες ορεινές κοινότητες στην Τουρκία εξαιτίας των κατολισθήσεων
Το τουρκικό μέσο ενημέρωσης Sokağın Sesi Gazetesi ανέβασε στο Twitter ένα σύντομο βίντεο με κατολίσθηση στον δρόμο μεταξύ Αδάνων και Γκαζιαντέπ, που δείχνει ότι ορισμένες ορεινές κοινότητες θα είναι εντελώς αποκομμένες εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τους σεισμούς.
«Τα περισσότερα πλάνα συνεχίζουν να παρουσιάζουν τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει στις αστικές περιοχές, ενώ πολύ λίγα είναι εκείνα από τις πιο αγροτικές περιοχές. Η εικόνα στα πιο απομακρυσμένα μέρη από το επίκεντρο του σεισμού πιθανότατα να είναι απελπιστική», έγραψε ο Petley.