Μάχη με τον χρόνο και την παγωνιά δίνουν οι Έλληνες διασώστες που επιχειρούν για να βγάλουν ζωές μέσα από τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία.
Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα Τουρκία και Συρία ξεπέρασε σήμερα τους 15.000 νεκρούς.
Την ίδια ώρα, σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες, υπό αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος.
Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.391 στην Τουρκία και τις 2.992 στη Συρία. Με άλλα λόγια, οι νεκροί είναι 15.383 ως αυτό το στάδιο.
Πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει στην Τουρκία η Ελλάδα
Η χώρα μας αποστέλλει πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον φονικό σεισμό.
Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.
Τα «θαύματα» της ΕΜΑΚ
Την ίδια ώρα, παγκόσμια συγκίνηση προκαλούν οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ, που μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβίσει 10 άτομα από τα συντρίμμια στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, κάτω από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και τον φόβο ενός νέου μεγάλου σεισμού...
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Πυροσβεστικό Σώμα, δέκα άτομα, εκ των οποίων οι πέντε ζωντανοί, έχει ανασύρει έως τώρα η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών της στα ερείπια των κτιρίων της Χατάι, που κατέρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.
Από το πρωί της Τρίτης λοιπόν που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι σήμερα, έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα, και συγκεκριμένα:
- ένας άνδρας περίπου 50 ετών (7/2),
- ένα ανήλικο κορίτσι περίπου 9 ετών (7/2),
- ένα ανήλικο κορίτσι περίπου 7 ετών (7/2),
- ένα αγόρι περίπου 17 ετών (8/2) και
- μια γυναίκα περίπου 20 ετών (8/2),
ενώ έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα, και συγκεκριμένα:
- ένα ανήλικο κορίτσι περίπου τριών ετών (7/2),
- ένας άνδρας περίπου 40 ετών (8/2),
- ένα αγόρι περίπου 17 ετών (8/2),
- ένα βρέφος περίπου τεσσάρων μηνών (8/2) και
- μια γυναίκα περίπου 30 ετών (8/2).
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.
Το «ευχαριστώ» της 20χρονης Αϊρίν στην ΕΜΑΚ
Την 20χρονη Αϊρίν έβγαλαν από τα συντρίμμια οι Έλληνες διασώστες αργά το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από ώρες προσπαθειών.
Το πόδι της 20χρονης Αϊρίν είχε παγιδευτεί στα συντρίμμια, αλλά είχε την ψυχική δύναμη και το κουράγιο να μείνει ζωντανή για ώρες, κρατώντας το χέρι ενός Έλληνα διασώστη.
Κοντά της ήταν μια νεκρή μητέρα με το μωρό της. Στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης η Αϊρίν νίκησε τον θάνατο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής κ. Αρτοποιό, η Αϊρίν δεν γνωρίζει αγγλικά και ήξερε μόνο το «ευχαριστώ» στα ελληνικά, το οποίο είπε «με τρεμάμενη φωνή, με όλη της την καρδιά».
Δεν τα κατάφερε η 7χρονη Φατμέ
Διασώστες της ΕΜΑΚ άκουσαν χθες τη φωνούλα της 7χρονης Φατμέ και αμέσως εισχώρησαν στα χαλάσματα προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τόνους τσιμέντου, σε βάθος 7 μέτρων.
Έλληνες και Τούρκοι διασώστες, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, απομάκρυναν κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν δίοδο προς το μέρος του κοριτσιού, αλλά ήταν πλέον αργά. Το χεράκι του κοριτσιού ήταν ακίνητο, και στη θέα του άψυχου κορμιού του Τούρκοι και Έλληνες αγκαλιάστηκαν με δάκρυα στα μάτια.
Ύμνοι από τα τουρκικά ΜΜΕ για την Ελλάδα
Οι προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών αποτέλεσαν χθες πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ.
Τα τουρκικά ΜΜΕ ευχαριστούν τη χώρα μας για τη βοήθειά της, όπως μετέδωσε από τα Άδανα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης.
«Οι Έλληνες σώζουν ζωές» αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι κρατικές αρχές καθώς και υψηλόβαθμα αρμόδια στελέχη εκτίμησαν την ελληνική βοήθεια που ήρθε και έρχεται, αλλά και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο απεγκλωβισμός μικρών παιδιών από την ΕΜΑΚ σε Άδανα και Αλεξανδρέττα έκανε τον γύρο της Τουρκίας, με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να επιλέγει ως πρώτο θέμα του τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet φιλοξένησε τη φωτογραφία των Ελλήνων διασωστών που αγκαλιάζονται ανασύροντας ζωντανό ένα παιδί.
Με τίτλο «Η ελληνική ομάδα πλημμυρισμένη από χαρά», η τουρκική εφημερίδα αναφέρει: «Η ελληνική Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) συμμετείχε στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στην Αλεξανδρέττα. Η ΕΜΑΚ έβγαλε ζωντανούς από τα ερείπια τον 50χρονο πατέρα και την 6χρονη κόρη. Τη χαρά που αισθάνθηκε η ελληνική ομάδα όταν έβγαλε ζωντανό το κοριτσάκι από τα ερείπια άξιζε να τη δει κάποιος. Οι ελληνικές ομάδες, που αγκαλιάστηκαν για αρκετή ώρα, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους».
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκε στα τουρκικά: «Οι εικόνες που μας γεμίζουν πόνο διαδέχονται εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Έλληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα δίπλα, μαζί, για να σώσουν ζωές».
Twitter: Το «ευχαριστώ» των Τούρκων στην Ελλάδα
Τούρκοι χρήστες στα social media δεν σταματούν να μοιράζουν τις ευχαριστίες τους στην Ελλάδα για την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.
«Ευχαριστώ Ελλάδα» (Teşekkürler Yunanistan) είναι το μήνυμα που κυριαρχεί εδώ και ώρες στο Twitter. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες σε Αντιόχεια και Αλεξανδρέττα, υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, δίνοντας μάχη με τον χρόνο κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.
Viral έγινε βίντεο που δείχνει τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται μετά την πετυχημένη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την χώρα μας.
Δείτε μερικές αναρτήσεις Τούρκων χρηστών στο Twitter
«Όσοι έλεγαν πως θα μπουν στην Αθήνα σε μια νύχτα, δεν πήγαν κάτω από τα ερείπια για να σώσουν έναν πολίτη. Οι Έλληνες ωστόσο που θεωρούσαν εχθρό, το έκαναν».
«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Ένας γενναίος εχθρός είναι καλύτερος από έναν άθλιο φίλο. Ευχαριστούμε Ελλάδα»
«Υπήρχε κάποιος (σημ.: Αναφέρεται στον αρχηγό της τουρκικής μαφίας Αλαατίν Τσακιτζί) που επειδή δεν μπόρεσε να πάρει βίζα για Ελλάδα, απείλησε πως αν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βήξουν, θα γίνει σεισμός στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι εδώ. Ευχαριστώ Ελλάδα».
«Όποια γλώσσα και αν είναι μιλάμε, όποιο και εάν είναι το χρώμα της σημαίας μας, τα χρώματα των δακρύων μας είναι πάντα τα ίδια. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Τούρκοι μην το ξεχνάτε αυτό. Ευχαριστούμε Ελλάδα»