Τα θύματα στη Συρία συνεχίζουν να αυξάνονται, με τον νέο προσωρινό απολογισμό να ανέρχεται πλέον στους 810 νεκρούς.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Συρίας, της Ερυθράς Ημισελήνου και των Λευκών Κρανών, των διασωστών που δραστηριοποιούνται στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, ο αριθμός των θυμάτων λόγω των έντονων σεισμικών δονήσεων στην Τουρκία -στα σύνορα με τη Συρία- διαρκώς αυξάνεται.
Με βάση τον προσωρινό απολογισμό του υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο SANA και ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας (6/2), 430 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.315 τραυματίστηκαν στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Λαττάκειας, της Χάμα και της Ταρτούς -όλες ελέγχονται από το καθεστώς.
Ο προηγούμενους απολογισμός έκανε λόγο για 371 νεκρούς και 1.089 τραυματίες. Το SANA μετέδωσε επίσης φωτογραφίες που δείχνουν σημαντικές καταστροφές σε πολλές πόλεις, όπως στη Λαττάκεια, όπου ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν.
Στο Χαλέπι, μια πόλη που υπέστη μεγάλες καταστροφές λόγω του πολέμου την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον 46 κτίρια κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 156 άνθρωποι. Στη Χάμα, κατέρρευσε ένα οκταώροφο κτίριο όπου βρίσκονταν περίπου 125 ένοικοι, ανέφερε μια πηγή της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου. Οι διασώστες προσπαθούν με κάθε μέσο να βγάλουν νεκρούς και τραυματίες από τα χαλάσματα.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όλη την εβδομάδα.
Το διυλιστήριο της Μπανιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.
Στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν 380 νεκροί και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί καθώς «εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένες».
Τα Λευκά Κράνη ζήτησαν να τους σταλούν βαρέα οχήματα καθώς αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες» στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να εντοπίσουν και να ανασύρουν τους επιζώντες. Όπως είπαν, έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς 133 κτίρια και άλλα 272 εν μέρει, ενώ ρωγμές διαπιστώνονται σε χιλιάδες σπίτια στη βορειοδυτική Συρία.
Σοβαρές ζημιές καταγράφονται επίσης στις ζώνες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως στην Αζάζ και την Τζαραμπλούς (βορείως του Χαλεπιού) και τη Σαρμάντα (βορείως του Ιντλίμπ).
Συρία: Ζητά βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, διαψεύδει ότι απευθύνθηκε και στο Ισραήλ
Η Συρία απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα βορειοδυτικά της χώρας και την νοτιοανατολική Τουρκία, με πηγές της κυβέρνησης να διαψεύδουν ότι η Δαμασκός ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ.
«Η Συρία καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις (…) να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό», ανέφερε το συριακό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα μια επίσημη πηγή της συριακής κυβέρνησης που επικαλείται η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan, διέψευσε ότι η Δαμασκός ζήτησε από βοήθεια από το Ισραήλ.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.
Οι δύο χώρες επισήμως δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.
«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει και τη Συρία -Διαψεύδει ότι η βοήθεια είναι μόνο ανθρωπιστική
«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει και τη Συρία» , δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν η βοήθεια που κινητοποιείται προς τα εκεί είναι μόνο ανθρωπιστική.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπάλας Ουϊβερί εξήγησε ότι η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας από την ΕΕ, ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχο αίτημα από τη συριακή πλευρά.
Όσον αφορά την Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι προς το παρόν συνολικά 16 κράτη-μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια, με ομάδες διάσωσης να έχουν αναπτυχθεί επί του εδάφους από πάνω από 10 χώρες. «Η ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές αρχές για να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια εφόσον χρειαστεί», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Όσον αφορά τη Συρία, το μόνο που μπορεί να κάνει προς το παρόν η ΕΕ είναι να λειτουργήσει μέσω της πολιτικής της για την ανθρωπιστική βοήθεια, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Μέσω των διεθνών οργανισμών-εταίρων της ΕΕ, που βρίσκονται στο πεδίο ( ο βασικότερος είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ) θα διοχετευτεί μέρος της ήδη υπάρχουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό στη Συρία, εξήγησε. «Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα να διαθέσουμε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Από το 2011 η ΕΕ έχει προσφέρει πάνω από 27 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το 2022 πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της αποτελούν συλλογικά τη μεγαλύτερη πηγή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Συρία.
Τέλος, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, υπενθύμισε ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Δαμασκό παραμένει ανοιχτή, ωστόσο η αντιπροσωπεία αυτή εδρεύει στη Βηρυτό, αλλά γίνονται τακτικές επισκέψεις στη Δαμασκό για επαφές με Σύρους εταίρους.