Ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών, με επίκεντρο την περιοχή Sagaing κοντά στην πόλη Mandalay της Μιανμάρ προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη χώρα και ταρακούνησε επίσης τη γειτονική Ταϊλάνδη, την Παρασκευή.
Το Reuters εξηγεί γιατί ο σεισμός ήταν τόσο καταστροφικός.
Πόσο ευάλωτη είναι η Μιανμάρ στους σεισμούς
Η Μιανμάρ βρίσκεται στο όριο μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών και είναι μία από τις πιο σεισμικά ενεργές χώρες του κόσμου, αν και οι μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί ήταν σχετικά σπάνιοι στην περιοχή Sagaing.
«Το όριο των πλακών μεταξύ της πλάκας της Ινδίας και της πλάκας της Ευρασίας περνάει περίπου από βορρά προς νότο, διασχίζοντας το μέσο της χώρας» δήλωσε η Joanna Faure Walker, καθηγήτρια και ειδική σε θέματα σεισμών στο University College του Λονδίνου.
Η ίδια δήλωσε ότι οι πλάκες κινούνται η μία δίπλα στην άλλη οριζόντια με διαφορετικές ταχύτητες. Αν και αυτό προκαλεί σεισμούς «ολίσθησης» που είναι συνήθως λιγότερο ισχυροί από εκείνους που παρατηρούνται σε «ζώνες καταβύθισης» όπως η Σουμάτρα, όπου η μία πλάκα ολισθαίνει κάτω από την άλλη, εξακολουθούν να φθάνουν σε μεγέθη 7 έως 8 Ρίχτερ.
Γιατί ο σεισμός ήταν τόσο καταστροφικός
Το Sagaing έχει πληγεί από αρκετούς σεισμούς τα τελευταία χρόνια, με έναν σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών να προκαλεί τουλάχιστον 26 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς στα τέλη του 2012.
Όμως ο σεισμός της Παρασκευής ήταν «πιθανώς ο μεγαλύτερος» που έπληξε την ηπειρωτική χώρα της Μιανμάρ τα τελευταία τρία τέταρτα του αιώνα, δήλωσε ο Bill McGuire, άλλος ειδικός σε θέματα σεισμών στο UCL.
Ο Roger Musson, επίτιμος ερευνητής της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, δήλωσε στο Reuters ότι το μικρό βάθος του σεισμού σημαίνει ότι οι ζημιές θα είναι πιο σοβαρές. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Πρόκειται για πολύ μεγάλη ζημιά επειδή συνέβη σε μικρό βάθος, οπότε τα ωστικά κύματα δεν διαλύονται καθώς πηγαίνουν από την εστία του σεισμού προς την επιφάνεια. Τα κτίρια δέχθηκαν όλη τη δύναμη της δόνησης».
«Είναι σημαντικό να μην επικεντρωνόμαστε στα επίκεντρα, διότι τα σεισμικά κύματα δεν εκπέμπονται από το επίκεντρο, εκπέμπονται από ολόκληρη τη γραμμή του ρήγματος», πρόσθεσε.
Πόσο προετοιμασμένη ήταν η Μιανμάρ
Το πρόγραμμα USGS Earthquake Hazards Program δήλωσε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ανέλθει και στους 100.000, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν το 70% του ΑΕΠ της Μιανμάρ.
Ο Musson δήλωσε ότι οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε δεδομένα από προηγούμενους σεισμούς, καθώς και στο μέγεθος, τη θέση και τη συνολική ετοιμότητα της Μιανμάρ για σεισμούς.
Η σχετική σπανιότητα των μεγάλων σεισμών στην περιοχή Sagaing -η οποία βρίσκεται κοντά στην πυκνοκατοικημένη Mandalay- σημαίνει ότι οι υποδομές δεν είχαν κατασκευαστεί για να τους αντέξουν. Αυτό σημαίνει ότι οι ζημιές θα μπορούσαν να είναι τελικά πολύ χειρότερες.
Ο Musson δήλωσε ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που έπληξε την περιοχή ήταν το 1956 και ότι τα σπίτια είναι απίθανο να έχουν κατασκευαστεί για να αντέξουν σεισμικές δυνάμεις τόσο ισχυρές όσο αυτές που έπληξαν τη Μιανμάρ την Παρασκευή.