Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την αρχική δόνηση στα ανοικτά των ακτών του Σηλυβρίου, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης διαχείρισης καταστροφών (AFAD), δεκάδες άλλες δονήσεις στο ίδιο σημείο, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να είναι 5,9 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά τα 6,2.
Παράλληλα, σημειώνονται διαρκώς μετασεισμοί, με τουλάχιστον τέσσερις εξ αυτών να ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ (4,9, 4,8, 4,5 και 4,4).
Στην τελευταία ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γιερλίκαγια, ανέφερε πως η μεγάλη δόνηση των 6,2 Ρίχτερ είχε διάρκεια 13 δευτερολέπτων, ενώ μέχρι και τις 3:15 το μεσημέρι σημειώθηκαν συνολικά 51 μετασεισμοί. Παράλληλα, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης δέχτηκε πάνω από 6.100 κλήσεις, κυρίως για λήψη πληροφοριών.
Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς -150 άτομα τραυματίστηκαν, πηδώντας από μεγάλο ύψος
Στο μεταξύ, μπορεί να μην υπήρξαν καταγραφές για υλικές ζημιές ή θύματα, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ωστόσο ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε είναι πως περίπου 150 άτομα έφεραν μικροτραυματισμούς όταν πήδηξαν από ύψος για να ξεφύγουν από τα κτίρια που βρίσκονταν.
«Μέχρι τις 15:30 δεν έχει υπάρξει, λόγω του σεισμού των 6,2 Ρίχτερ, καμία αρνητική εξέλιξη που θα επηρέαζε τη ζωή των πολιτών, την παροχή ενέργειας και τις υποδομές, την παροχή φυσικού αερίου, την παροχή πόσιμου νερού και τις υποδομές αποχέτευσης. Δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η περίθαλψη 151 πολιτών που τραυματίστηκαν όταν πήδηξαν από ύψος λόγω πανικού συνεχίζεται στα νοσοκομεία και δεν διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο. Δεν υπάρχουν καταστροφές σε κτίρια κατοικιών στην πόλη. Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο κατέρρευσε στη συνοικία Φατίχ και δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες στο περιστατικό. Το έργο των αρμόδιων μονάδων στο πεδίο συνεχίζεται», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου του κυβερνήτη Κωνσταντινούπολης.
Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους -Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια για λόγους ασφαλείας
Όπως είναι λογικό, επικράτησε πανικός στην Κωνσταντινούπολη, με χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους. Στο κέντρο της πόλης, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στα κατώφλια των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί.
Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, ενώ -όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας- τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή για λόγους ασφαλείας.











Βίντεο: Αναστάτωση στην Τουρκία τη στιγμή των 6,2 Ρίχτερ
Όσο περνά η ώρα, στο Διαδίκτυο δημοσιεύονται όλο και περισσότερα βίντεο από τη στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος, τα οποία αποτυπώνουν την ένταση και τη διάρκεια που είχε.
Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από τη στιγμή που παρουσιάστρια του CNN Turk, έντρομη, αντιλαμβάνεται τη δόνηση και προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της όσο βρίσκεται σε ζωντανή ροή το δελτίο ειδήσεων.
Την ίδια ώρα, χρήστες της πλατφόρμας Χ έχουν δημοσιεύσει βίντεο από την ισχυρή δόνηση. Όπως φαίνεται σε μερικά από αυτά, φωτιστικά πηγαίνουν πέρα-δώθε από την ένταση του σεισμού, ενώ διακοσμητικά πέφτουν στο πάτωμα.
Σε άλλα βίντεο αποτυπώνεται η ανθρώπινη αγωνία τη στιγμή που τα 6,2 Ρίχτερ ταρακουνούν την Κωνσταντινούπολη.
Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω βίντεο από ένα εμπορικό κέντρο στην Τουρκία, αλλά και από τα γραφεία εταιρείας.
Την ίδια ώρα, τη στιγμή που τα 6,2 Ρίχτερ ταρακουνούσαν την Τουρκία, στη Θάλασσα του Μαρμαρά τα νερά σχημάτισαν κυματισμό.
Λέκκας: Περιμέναμε μεγαλύτερο σεισμό -Δεν ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο κύριος
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε: «Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε γύρω στα 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο εκτιμούσαν ότι πρέπει να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, έτσι ώστε να σπάσει και το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας.
Το τελευταίο σπάσιμο του ρήγματος, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν το 1999 στο Ισμέτ, στη Νικομήδεια δηλαδή, όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές και 17.000 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε πριν από μισή περίπου ώρα», τόνισε ο κ. Λέκκας.
«Το κομμάτι αυτό του ρήγματος ουσιαστικά μπορούσε να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7-7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτός ωστόσο ο σεισμός των 6 βαθμών, όπως και οι επόμενοι σεισμοί των 5 βαθμών, απέχουν πολύ ουσιαστικά από το να έχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος. Δηλαδή, ο 7,5 από τον 6 απέχει ουσιαστικά γύρω στις 40 φορές. Δηλαδή, μπορεί οι 40 σεισμοί των 6 βαθμών να ισοδυναμούν με έναν σεισμό της τάξεως των 7,3 με 7,4 βαθμών. Άρα, μπορούμε να αναμένουμε μια σταδιακή εκτόνωση, τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο ίδιος.
«Δεν ξέρουμε αν θα σπάσει κάποιο ρήγμα και θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή αν θα διατηρηθεί στο επίπεδο των 6 βαθμών. Δηλαδή, θα πρέπει να έχουμε πολλούς σεισμούς των 6 βαθμών και αυτό εφόσον σπάσει όλο το ρήγμα, γιατί δεν είναι απαραίτητο να σπάσει αυτό το χρονικό διάστημα όλο το ρήγμα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πλούσια σεισμική -δεν θα την έλεγα μετασεισμική- ακολουθία. Είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο σεισμός ή ένας κύριος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε, των 6,2 βαθμών. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης», κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Παπαζάχος για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Αισθητός σε Αλεξανδρούπολη και Αν. Θράκη -Νωρίς να πούμε οτιδήποτε
Αισθητός στην Αλεξανδρούπολη και την Ανατολική Θράκη έγινε ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, όπως δήλωσε στο iefimerida.gr o καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος.
«Ο σεισμός έγινε πριν από μισή ώρα, έχει μια πλούσια ακολουθία, είναι πολύ νωρίς βέβαια, ακόμα δεν ξέρουμε τον μηχανισμό γένεσης και πώς θα εξελιχθεί, συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε πολλά και αν ο σεισμός έχει γίνει στη βόρεια περιοχή της λεκάνης του Μαρμαρά. Η ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με ισχυρότερο σεισμό 5,5 Ρίχτερ. Πρέπει να περάσει αρκετός χρόνος προτού πούμε το οτιδήποτε», είπε ο κ. Παπαζάχος λίγη ώρα μετά τον σεισμό 6,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη.
«Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αλεξανδρούπολη, στην Ανατολική Θράκη, είναι πολύ μακριά βέβαια για να προκαλέσει οποιαδήποτε ανησυχία», πρόσθεσε.