Η σεφ Μαρία Λόη μοιράζει καθημερινά σούπες, λαδερά και όσπρια σε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την μάχη με τον κορωνοϊό.
Στους 58 δρόμους της Νέας Υόρκης, στην καρδιά του Μανχάταν, η Ελληνική φιλοξενία βρήκε τρόπο να επιβιώσει μέσα στον όλεθρο που έχει σκορπίσει ο κορωνοϊός.
Το εστιατόριο της Μαρίας Λόη είναι ανοιχτό και η Ελληνίδα σεφ, φτιάχνει καθημερινά δεκάδες μερίδες φαγητού για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης αλλά και τους άπορους, που αυξήθηκαν δραματικά τις τελευταίες ημέρες στο «Μεγάλο Μήλο».
Τυροπιτάκια, σούπες, λαδερά και όσπρια φτάνουν καθημερινά σε ατομικά πακέτα στα Νοσοκομεία της πόλης για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. «Είναι φοβερό αυτό που ζει η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος. Αποφάσισα να στηρίξω το υγειονομικό προσωπικό με υγιεινά φαγητά για να μπορούν να αντέξουν αυτό που περνούν.
Έρχονται στην είσοδο των νοσοκομείων να πάρουν το φαγητό κι έχουν πόνο στο βλέμμα τους. Μας λένε ότι πεθαίνουν συνέχεια άνθρωποι μπροστά τους και ότι κάποιους δεν προλαβαίνουν καν να τους βάλουν στους αναπνευστήρες» λέει στο iefimerida η κ. Λόη προσθέτοντας: «Τους μαγειρεύω μόνο με ελαιόλαδο, καθόλου τηγανητά και με βιολογικές πρώτες ύλες. Κυρίως σούπες με κοτόπουλο, φασολάδες, ζυμαρικά. Προχθές τους πήγα μακαρονόπιτα και μου είπαν ότι δεν έχουν φάει τίποτα πιο νόστιμο στη ζωή τους».
Έμειναν στο δρόμο
Από τους έρημους δρόμους της Μητρόπολης του κόσμου, εμφανίζονται όλο και πιο πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν φαγητό. Οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται αλλά και κάποιοι που μέχρι τώρα ζούσαν αξιοπρεπώς, βυθίζονται στην ανέχεια.
«Οι άστεγοι αυξήθηκαν κατά 1000% και έρχονται σε μας γιατί είναι όλα κλειστά και δεν βρίσκουν τίποτα να φάνε. Ήρθε και μια κοπέλα καλοβαλμένη κι όταν την είδα της είπα να αφήσει το φαγητό για κάποιον που έχει ανάγκη. Μου είπε όμως ότι έχει δυο παιδιά 3 και 8 ετών και ότι δεν έχει τίποτα να τα ταΐσει. Τότε της είπα να έρχεται κάθε μέρα και της έδωσα υλικά να μαγειρεύει. Άφησε τις τσάντες κάτω κι άρχισε να κλαίει. Έκλαιγα κι εγώ μαζί της…».
Στο εστιατόριο δουλεύουν στο πλευρό της κάποιοι από τους συνεργάτες της, ανά δυο, σε τετράωρες βάρδιες. Βάζουν τα φαγητά σε χάρτινες σακούλες και τα αφήνουν έξω από την πόρτα. Σε λίγα λεπτά εξαφανίζονται και η διαδικασία επαναλαμβάνεται . Ταυτόχρονα ετοιμάζουν τα φαγητά για τα νοσοκομεία. «Πηγαίνουμε σε 5-6 νοσοκομεία και μοιράζουμε περίπου 200 μερίδες φαγητό στο προσωπικό» λέει η κ. Λόη.
Βοήθεια από Ελληνικές εταιρείες
Η πρωτοβουλία της Μαρίας Λόη πυροδότησε κύμα συμπαράστασης από Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη.
«Ήρθε ένα φορτηγάκι στο μαγαζί από τη Sparta Gourmet και τους λέω μα δεν έχω παραγγείλει… Τα έφεραν δωρεάν για να με βοηθήσουν να συνεχίσω να μαγειρεύω… Ελληνικές εταιρίες μου έστειλαν επίσης φέτα, λάδι και άλλα προϊόντα για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια λέει η κ. Λόη που στήριζε τους άστεγους και όταν ζούσε στην Αθήνα. Ακόμα και απορρυπαντικά της έστειλε Ελληνική οικογένεια που έχει εργοστάσια στην Αμερική. Η ίδια προσπαθεί να είναι ψύχραιμη όσο οι τραγικές εικόνες από τη Νέα Υόρκη κάνουν τον γύρο του κόσμου. « Στους ομαδικούς τάφους ενταφιάζουν αυτούς που δεν έχουν συγγενείς και μένουν στα αζήτητα ή αυτούς που δεν έχουν χρήματα» διευκρινίζει.
Σε απόσταση λίγων μέτρων από το εστιατόριό της , τα λαμπερά φώτα στις βιτρίνες της πέμπτης λεωφόρου έχουν σβήσει. Τα κουρασμένα αντανακλαστικά της αμερικανικής κυβέρνησης και η δραματική καθυστέρηση στη λήψη περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία έχουν μετατρέψει το «αμερικανικό όνειρο» στον μεγαλύτερο εφιάλτη. Στην πόλη που δεν κοιμόταν ποτέ.