Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ αμερικανικών και ιρανικών αντιπροσωπειών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ολοκληρώθηκε στη Ρώμη σήμερα, Σάββατο.
Οι διαπραγματεύσεις του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν μία εβδομάδα μετά τον αρχικό γύρο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Ομάν, το Μουσκάτ. Αν και οι συνομιλίες διεξάγονται στην Ιταλία, το Ομάν ενήργησε και πάλι ως μεσολαβητής μεταξύ της αμερικανικής ομάδας, με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, και της ιρανικής, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ έστειλε το μήνυμα ότι οι συνομιλίες ήταν θετικές, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες.
Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν
«Μπορώ να πω ότι υπάρχει κίνηση προς τα εμπρός. Καταλήξαμε σε καλύτερη κατανόηση και συμφωνία για ορισμένες αρχές και στόχους σε αυτές τις διαπραγματεύσεις της Ρώμης», δήλωσε.
Ένας τρίτος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσκάτ. Ο Αραγκτσί σημείωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ τεχνοκρατών, που επίσης θα διεξαχθούν στο Ομάν, θα ξεκινήσουν την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες έχουν δεκαετίες εχθρότητας και βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαμάχη σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν.
Διαπραγματεύτηκαν από ξεχωριστά δωμάτια στη Ρώμη
Όπως εξηγεί το CNN, η Ουάσιγκτον θέλει το Ιράν να σταματήσει την παραγωγή εξαιρετικά εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο πιστεύει ότι αποσκοπεί στην κατασκευή ατομικής βόμβας. Το Ιράν αυτή την εβδομάδα επανέλαβε το δικαίωμά του να εμπλουτίζει ουράνιο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί κάποιους συμβιβασμούς με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων για να μειωθεί η πίεση στην πολύπαθη οικονομία του.
Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών στήθηκε με τον ίδιο τρόπο όπως και ο πρώτος, σύμφωνα με τον Ιρανό εκπρόσωπο, με τις δύο πλευρές να μην επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους. Αντ' αυτού, οι εκπρόσωποι κάθισαν σε ξεχωριστά δωμάτια, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν να μεσολαβεί μεταξύ των δύο. Ο Γουίτκοφ και ο Αραγκτσί συναντήθηκαν μόνο για λίγο κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου.
Ο Τραμπ «δεν βιάζεται» να χτυπήσει το Ιράν
Ο Τραμπ την Πέμπτη άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει στο στόχαστρό του επικείμενα στρατιωτικά πλήγματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, αλλά η απειλή εξακολουθεί να ελλοχεύει. «Δεν βιάζομαι να το κάνω, διότι πιστεύω ότι το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια μεγάλη χώρα και να ζήσει ευτυχισμένο χωρίς θάνατο», δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα των New York Times που τον θέλει να έχει αποποιηθεί το Ισραήλ μιας τέτοιας στρατιωτικής δράσης.
«Θα ήθελα να το δω αυτό, αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή. Αν υπάρχει μια δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακό για το Ιράν», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Εν όψει των συνομιλιών στη Ρώμη, ο Γουίτκοφ συναντήθηκε αθόρυβα την Παρασκευή στο Παρίσι με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ και στενότερο έμπιστο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ρον Ντέρμερ και τον διευθυντή της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα. Η ισραηλινή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επιθετικής δράσης κατά του Ιράν και όχι της διπλωματίας με αυτό. Το γραφείο του Νετανιάχου υποστήριξε την Πέμπτη ότι οι ισραηλινές «φανερές και μυστικές επιχειρήσεις» είναι ο λόγος που «το Ιράν δεν διαθέτει επί του παρόντος πυρηνικό οπλοστάσιο». Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει πιθανότατα να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανέφερε το CNN τον Φεβρουάριο.
Ο Αραγκτσί επισκέφθηκε τη Μόσχα πριν μεταβεί στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι αναμένει από τη Ρωσία να συνεχίσει τον «υποστηρικτικό» της ρόλο σε οποιαδήποτε νέα συμφωνία.
Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε «πολύ κρίσιμο» στάδιο, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο». Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, η Τεχεράνη έχει υπερβεί κατά πολύ τα όρια που έχει θέσει στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά έχει υποστηρίξει ότι δεν επιδιώκει την παραγωγή πυρηνικού όπλου.