Σασόλι: Μαζί, ας χτίσουμε μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική, πιο δημοκρατική και πιο ενωμένη ΕΕ - iefimerida.gr

Σασόλι: Μαζί, ας χτίσουμε μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική, πιο δημοκρατική και πιο ενωμένη ΕΕ

Ντάβιντ Σασόλι
Ντάβιντ Σασόλι/ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην εκδήλωση για την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που έγινε σήμερα στο ΕΚ στο Στρασβούργο, μίλησε οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε μια σειρά από μηνύματα με την τοποθέτησή του.

Η ομιλία του Ντέιβιντ Σασόλι:

Ήταν σημαντικό αυτή η μεγάλη δημοκρατική άσκηση να ξεκινήσει εδώ στο ημικύκλιο του σπιτιού των Ευρωπαίων πολιτών στο Στρασβούργο, την έδρα του θεσμικού μας οργάνου από το οποίο απουσιάζαμε για τόσους μήνες λόγω της πανδημίας Covid-19 . Ελπίζουμε ότι το κοινοβούλιο θα μπορέσει πολύ σύντομα να επιστρέψει τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας εδώ, στο Στρασβούργο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(…) Σήμερα, μετά από 15 μήνες κρίσης, είναι πολύ σαφές για εμάς τι λειτούργησε και τι δεν λειτούργησε. Είναι  ξεκάθαρο για εμάς πού είναι ισχυρή η Ευρωπαϊκή Ένωση και για τι μπορούμε να είμαστε περήφανοι, αλλά γνωρίζουμε επίσης πού είμαστε αδύναμοι και τι μπορούμε να βελτιώσουμε.
Τα μαθήματα που έχουμε μάθει από το covid είναι σημαντικά για όλους μας και είναι επίσης σημαντικά για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(…)
Θέλουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε και θέλουμε να βασιστούμε στις αξίες και τις αρχές μας για να το κάνουμε αυτό, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από τον αυταρχισμό και παρέχει πιο αποτελεσματικές απαντήσεις. Σέβεται τα άτομα, τις κοινότητες και τα κράτη μέλη. Γι 'αυτό πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε από σήμερα για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε με πιο συνεπή τρόπο.

Η Ευρώπη απαιτεί σαφείς αρμοδιότητες, σε πολλούς τομείς… (…) Πρέπει να σκεφτούμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να σκεφτούμε τη Δημοκρατία. Πρέπει να καταστήσουμε εφικτές τις γρήγορες αποφάσεις, επειδή οι πολίτες μας θέλουν η δημοκρατία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Αλλά αν η Δημοκρατία μπορεί να αποφασίσε απαιτεί ομοφωνία, αν μπορεί να ασκηθεί βέτο, πώς θα μπορούσε η ΕΕ να ανταποκριθεί αποτελεσματικά; Πρέπει να δουλέψουμε με τους εαυτούς μας.

Επειδή θέλουμε να αφήσουμε στις νεότερες γενιές μας, όχι μόνο το βάρος της κρίσης, αλλά και την υπερηφάνεια για μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε έναν κόσμο όπου η πρόκληση του αυταρχισμού είναι σημαντική. Και το βλέπουμε αυτό στη διεθνή σκηνή αυτή τη στιγμή. Αυτή τη χρονιά πήραμε πολλά μαθήματα. Και δεν πρέπει απλώς να τα κρύψουμε  στο συρτάρι. Πρέπει να τα μελετήσουμε και να κατανοήσουμε πώς και πού μπορούμε να βελτιωθούμε. Αυτή η τελετή ξεκινά αυτή τη διαδικασία.

Πρέπει να προχωρήσουμε με αυτήν την άνευ προηγουμένου άσκηση δημοκρατίας. Τα θεσμικά όργανα και οι πολίτες, τα θεσμικά όργανα και η κοινωνία των πολιτών, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι εθνικοί θεσμοί πρέπει όλοι να συνεργαστούν επειδή ένα άλλο μάθημα της κρίσης είναι ότι είμαστε όλοι μέρος του ίδιου συνόλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες, είναι εθνικά κοινοβούλια, είναι εθνικές κυβερνήσεις, περιφέρειες, που είναι τόσο σημαντικές στη ζωή των χωρών μας. Όλοι πρέπει να αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία και θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλουμε σε αυτό το συνέδριο να συζητήσουμε χωρίς ταμπού. Θέλουμε σαφείς, ρεαλιστικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε. Το κοινοβούλιο προτίθεται προφανώς να διαδραματίσει το ρόλο του σε αυτήν τη διάσκεψη ως εκπρόσωποι των πολιτών μας. Τα 705 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη να διασφαλίσουν ότι αυτή η άσκηση θα είναι επιτυχής. Θα προσεγγίσουν τους πολίτες και τους ψηφοφόρους που πιστεύουν σε αυτόν τον θεσμό.

Πριν από ενάμισι χρόνο, ο πειρασμός ήταν να υπονομευθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εκλογές, αλλά οι πολίτες γνώριζαν ότι η κοινή πολιτική, η ευρωπαϊκή πολιτική και το πνεύμα αλληλεγγύης θα μας επέτρεπε να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες. Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρειαζόμαστε σαφείς προτάσεις στο τέλος αυτής της διαδικασίας βάσει συστάσεων που θα διατυπωθούν από τους πολίτες και τις συζητήσεις που θα γι΄νουν στην ολομέλεια. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι προτάσεις να ακολουθηθούν από δράση.

Αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να αποτελέσουν την πυξίδα που θα καθοδηγήσει το έργο μας κατά την επόμενη δεκαετία. Και υπογράφοντας την κοινή δήλωση, τα θεσμικά μας όργανα δεσμεύτηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Χωρίς να θέλει να προκαλέσει προβλήματα στα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων, η διάσκεψη θα είναι ένας χώρος συζήτησης στον οποίο αναπόφευκτα θα πρέπει να τεθεί το θέμα της ευρωπαϊκής υγείας. Όπως είπε ο Πρόεδρος Mακρόν, και όπως έχει ήδη πει το Κοινοβούλιο, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική για την ανθρώπινη υγεία ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Αν δεν το πετύχουμε αυτό, θα είναι μια ήττα και θα σημαίνει ότι θα είμαστε ευάλωτοι σε νέες κρίσεις και νέες δυσκολίες. Μόλις πραγματοποιήσαμε τη σύνοδο κορυφής του Πόρτο και πιστεύω ότι η κοινωνική διάσταση θα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου. Στο τέλος αυτής της πανδημίας, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, ώστε να μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Αγαπητοί φίλοι, μην έχετε αμφιβολία, χωρίς αυξημένη κοινωνική συνοχή, η ταυτότητα των κοινωνιών μας και η ουσία των δημοκρατιών μας θα απειλούνται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει 705 μέλη και εκπροσωπούμε τον πλουραλισμό που υπάρχει στις δημοκρατίες μας και στη δημοκρατική μας ζωή στην Ευρώπη. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον κεντρικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδίως όσον αφορά τις εξουσίες πρωτοβουλίας του. Όπως συμβαίνει σε κάθε εθνικό κοινοβούλιο, το δικαίωμα πρωτοβουλίας πρέπει να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε το θεσμικό μας όργανο να μπορεί να υποβάλλει προτάσεις στην επιτροπή και στο συμβούλιο και να μην λαμβάνει απλώς τις προτάσεις τους.

Αυτό θα βοηθούσε το Κοινοβούλιο να αυξήσει τις ικανότητές του και να βελτιώσει τη δημοκρατία. Πρέπει επίσης να αυξήσουμε τη διαφάνεια των εκλογών και να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν την προτίμησή τους για τον πρόεδρο της επιτροπής. Ελπίζω ότι το συνέδριο θα ασχοληθεί επίσης με το βασικό υποψήφιο θέμα, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό θα συμβάλει στην ανάγκη συμμετοχής των πολιτών. Με τον ίδιο τρόπο είναι σημαντικό να εξετάσουμε το θέμα της ομοφωνίας στο συμβούλιο. Όπως είπα νωρίτερα.

Βλέπουμε ότι στον κόσμο υπάρχουν γεωπολιτικοί παίκτες που μας επιτίθενται και εκμεταλλεύονται τις διαιρέσεις μας για να μας αποδυναμώσουν. Αυτό συμβάλλει στη δυσπιστία των πολιτών και αυτό πρέπει να καταπολεμήσουμε, διότι μια δημοκρατία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα είναι μια δημοκρατία που μπορεί εύκολα να δεχθεί επιθέσεις. Υπάρχουν πολλές προτάσεις, πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε, κάθε θεσμικό όργανο θέτει τις δικές του προτεραιότητες και οι πολίτες πρέπει να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το πνεύμα των καιρών, κάτι που απαιτεί περισσότερη Ευρώπη.

Όλες αυτές οι σκέψεις και αυτές που προκύπτουν από τους πολίτες μας ίσως χρειαστούν μια ενημέρωση των συνθηκών μας. Και θα ήθελα να ζητήσω από όλους, αν συμβαίνει αυτό, να είναι γενναίοι, να είναι γενναιόδωροι. Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού και δεν πρέπει να φοβόμαστε. Και με αυτό το πνεύμα θα διεξαγάγουμε αυτές τις συζητήσεις ώστε να βρούμε τις απαντήσεις που απαιτούν οι κοινωνίες μας από εμάς. Προσωπικά, πιστεύω ακράδαντα ότι η  η πλειοψηφία των πολιτών μας περισσότερο από ποτέ αφουγκράζςεται την ανάγκη για ενότητα αλλά και του κοινού πεπρωμένου, διότι πολλοί άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, χωρίς ευρωπαϊκή πολιτική, όλες οι χώρες μας, κοινότητες και οι πολίτες μας θα ήταν πιο αδύναμοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαζί, ας χτίσουμε μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική, πιο δημοκρατική και πιο ενωμένη Ευρώπη. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε από εδώ στο Στρασβούργο, την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα που μπορεί να ωθήσει τους πολίτες μας να μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Σας ευχαριστώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ