Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, κήρυξε την εναρκτήρια Σύνοδο της ολομέλειας, πραγματοποιώντας ομιλία για τα 30 χρόνια από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί η δημοκρατία όσο κι εύκολο να χαθεί αν δεν την φροντίσουμε»
Ο Σασόλι σημείωσε ότι η «η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν περισσότερο μια διαδικασία παρά ένα γεγονός. Ήταν αδιανόητο για πολλούς (σ.σ η διάλυση της ΕΣΣΔ). Η μακρά περίοδος του Ψυχρού Πολέμου έφτασε στο τέλος της και πολλά από τα σοβιετικά κράτη είναι πλέον μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
«Η μετάβαση στη δημοκρατία παίρνει χρόνια, όπως και η δημιουργία νέων θεσμών, νέων διαδικασιών και η αλλαγή συνηθειών και νοοτροπιών. Ωστόσο, οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο σήμερα, από τότε που ξεκίνησαν οι σχέσεις ΕΕ- Ρωσικής Ομοσπονδίας και η παρούσα κρίση στο ανατολικό μας σύνορο δεν προμηνύεται να έχει καλή έκβαση», τόνισε ανήσυχα ο πρόεδρος.
Με πυλώνα της ευρωπαϊκές αξίες , ο Σασόλι εκτίμησε στην ομιλία του ότι θα πρέπει να στηριχθεί ο ρωσικός λαός που επιθυμεί να μεταμορφώσει τη Ρωσία, τονίζοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί η δημοκρατία όσο κι εύκολο να χαθεί αν δεν την φροντίσουμε».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι «η φύση της δημοκρατίας στηρίζεται ουσιαστικά στην εμπιστοσύνη, την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς τους. Αυτή η εμπιστοσύνη πρέπει να ανανεώνεται καθημερινά και να μεγαλώνει σαν κεφάλαιο προορισμένο για την καλύτερη επένδυση».
Παρεμβάσεις ευρωβουλευτών
Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Ράσα Γιουνκεβιτσιένε (Λιθουανία) μίλησε για «μεγάλη νίκη» της γενιάς της, αναφερόμενη στη διάλυση της ΕΣΣΔ. Τόνισε ότι τα πρώην σοβιετικά κράτη δυσκολεύονται σήμερα εξαιτίας του πρότερου κομμουνιστικού τους παρελθόντος που για 60 χρόνια κατέστρεψε τους πολίτες και τα έθνη. «Σκεφτείτε 60 χρόνια ναζιστικής εξουσίας», είπε. Οι σοσιαλιστές και δημοκράτες τοποθετήθηκαν μέσω του Ολέκας Γιουόζας (Λιθουανία) , ο οποίος στάθηκε στη σημασία που είχε η διάλυση της ΕΣΣΔ για την «ένωση της Ευρώπης, υπό τη σημαία τη ελευθερίας και της δημοκρατίας». Επεσήμανε ότι το καθεστώς κατέρρευσε καθώς «στηριζόταν στην τρομοκράτηση των πολιτών για πολλές δεκαετίες». Για την Αριστερά, τοποθετήθηκε ο Σίρντεβαν Μάρτιν όπου στηλίτευσε ως απλοϊκή την ταύτιση του κομμουνιστικού καθεστώτος με αυτό των ναζί, ενώ κατέδειξε ευθύνες στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τεταμένη κατάσταση στα σύνορα.
Σε άκρως αντίθετο πνεύμα τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης (μη εγγεγραμμένος), ο οποίος στην τελευταία τοποθέτηση της σχετικής συζήτησης δήλωσε ότι «Τριάντα χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση εντείνεται ο αντικομμουνισμός, οι διώξεις των κομμουνιστών» γεγονός που επιβεβαιώνει την «αδυναμία του καπιταλισμού». Ανέφερε δε ότι η Σοβιετική Ένωση έφερε πρωτόγνωρες κατακτήσεις στους πολίτες της, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συντριβή του φασισμού.