Κατακραυγή για την εκλογή της Σαουδικής Αραβίας στην προεδρία του φόρουμ του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών - iefimerida.gr

Κατακραυγή για την εκλογή της Σαουδικής Αραβίας στην προεδρία του φόρουμ του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών

Γυναίκες στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας
Γυναίκες στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Manu Fernandez
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την οργή οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων προκάλεσε η επιλογή του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ, Αμπντουλαζίζ Αλουαζίλ για την προεδρία της Επιτροπής για την Κατάσταση των Γυναικών του οργανισμού, καθώς η μεταχείριση που τυγχάνουν οι γυναίκες στο βασίλειο βάσει της νομοθεσίας είναι εξαιρετικά άνιση.

«Η εκλογή της Σαουδικής Αραβίας για την προεδρία της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών συνιστά συγκλονιστική περιφρόνηση για τα δικαιώματα των γυναικών παντού», σχολίασε ο Λουί Σαρμπονό, διευθυντής του ΟΗΕ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια χώρα που φυλακίζει γυναίκες, απλώς επειδή υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, δεν έχει καμία δουλειά να είναι το πρόσωπο του κορυφαίου φόρουμ του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να αποδείξουν ότι αυτή η τιμή δεν ήταν εντελώς άδικη και να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους κρατούμενους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών , να τερματίσει την ανδρική κηδεμονία και να διασφαλίσει τα πλήρη δικαιώματα και την ισότητα των γυναικών με τους άνδρες», είπε.

Εξίσου οργισμένη ήταν και η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας: «Η Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών έχει σαφή εντολή να προάγει τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων και είναι ζωτικής σημασίας για τον πρόεδρο της επιτροπής να το υποστηρίζει αυτό. Το ζοφερό ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά στην προστασία και στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών αναδεικνύει το τεράστιο χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας που βιώνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στη Σαουδική Αραβία και των φιλοδοξιών της Επιτροπής», είπε η Σερίν Τάντρος, υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο νόμος περί προσωπικής κατάστασης της Σαουδικής Αραβίας 2022, που χαιρετίστηκε από τις αρχές ως ένα βήμα προς την πρόοδο και την ισότητα, στην πραγματικότητα εδραιώνει τις διακρίσεις λόγω φύλου σε κάθε πτυχή της οικογενειακής ζωής, από τον γάμο, το διαζύγιο, την επιμέλεια και την κληρονομιά των παιδιών, και αποτυγχάνει να προστατεύσει τις γυναίκες από την έμφυλη βία», πρόσθεσε.

Oι απίστευτες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στη Σαουδική Αραβία

Μολονότι ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και έδωσε για παράδειγμα στις γυναίκες το δικαίωμα να οδηγούν το 2018, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι γυναίκες στο βασίλειο εξακολουθούν να υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας υποχρεούνται ακόμη και σήμερα να παίρνουν την άδεια από άρρενα κηδεμόνα για να παντρευτούν.

Σύμφωνα με νόμους που θεσπίστηκαν προ διετίας, οι γυναίκες υποχρεούνται επίσης να υπακούουν στους συζύγους τους με «λογικό τρόπο», ενώ η οικονομική υποστήριξη από τους συζύγους των γυναικών εξαρτάται από την «υπακοή» των συζύγων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, οι γυναίκες που ορθώνουν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στη Σαουδική Αραβία διώκονται, οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και περιορίζεται η ελευθερία του λόγου τους.

Επιπλέον, γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία που έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των γυναικών, έχουν καταδικαστεί με ποινές φυλάκισης, ενίοτε εξαιρετικά μακροχρόνιες. Σύμφωνα με το νόμο του 2022, ένας σύζυγος μπορεί επίσης να σταματήσει να υποστηρίζει οικονομικά τη γυναίκα του, εάν αρνείται να κάνει σεξ μαζί του, να συζήσει μαζί του ή να ταξιδέψει μαζί του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σαουδική Αραβία γυναίκες ΟΗΕ φόρουμ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ