Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είχαν σειρά συναντήσεων στο Αμμάν με θέμα την ασφάλεια σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, μετέδωσε το πρακτορείο της Ιορδανίας Petra.
Στη διάρκεια της συνάντησης, την οποία φιλοξένησε το Arab Institute for Security Studies, συζητήθηκαν μέτρα για την ενίσχυση της διμερούς εμπιστοσύνης, κυρίως σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πρόσθεσε το πρακτορείο. Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα.
Στο μεταξύ ο απεσταλμένος της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι το βασίλειο επιθυμεί να έχει πιο ουσιαστικές συνομιλίες με το Ιράν, όμως η Τεχεράνη μέχρι στιγμής καθυστερεί και παίζει «παιχνίδια».
Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, περιφερειακοί αντίπαλοι, ξεκίνησαν άμεσες συνομιλίες φέτος, ενώ παράλληλα οι διεθνείς δυνάμεις προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η Σαουδική Αραβία, που διέκοψε τους δεσμούς της με το Ιράν το 2016, έχει χαρακτηρίσει τις συνομιλίες εγκάρδιες, αλλά διερευνητικές, ενώ Ιρανός αξιωματούχος τον Οκτώβριο είχε δηλώσει ότι «προχώρησαν αρκετά».
Ο απεσταλμένος του Ριάντ στον ΟΗΕ, ο Αμπντάλα αλ Μουάλιμι, δήλωσε στη σαουδαραβική εφημερίδα Arab News ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα.
«Θα θέλαμε να ωθήσουμε τις συνομιλίες αυτές προς ουσιαστικά θέματα, τα οποία περιλαμβάνουν τη συμπεριφορά της ιρανικής κυβέρνησης στην περιοχή», εξήγησε ο Μουάλιμι.
«Όμως, αν οι Ιρανοί συνεχίσουν να παίζουν παιχνίδια με αυτές τις συνομιλίες, δεν θα πάνε πουθενά», πρόσθεσε. «Δεν ενδιαφερόμαστε απλώς για συζητήσεις για χάρη των συζητήσεων».
Η ένταση μεταξύ των δύο αντίπαλων χωρών οξύνθηκε το 2019 έπειτα από μια επίθεση εναντίον σαουδαραβικών πετρελαιοπηγών, για την οποία το Ριάντ κατηγόρησε την Τεχεράνη, και εξακολουθεί να σοβεί λόγω της σύγκρουσης στην Υεμένη, όπου ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι.
«Έχει αποδειχθεί δύσκολο να διαχειριστούμε την Υεμένη απλώς και μόνο επειδή οι Χούθι εξακολουθούν να λαμβάνουν συνεχώς όπλα και πυρομαχικά από τους ευεργέτες τους, κυρίως το Ιράν», κατήγγειλε ο Μουάλιμι, επαναλαμβάνοντας μια κατηγορία που αρνούνται τόσο οι αντάρτες όσο και η Τεχεράνη.
Η σύγκρουση στην Υεμένη θεωρείται πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης, που ανταγωνίζονται για την επέκταση της επιρροής τους στην περιοχή.