Σχεδόν δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι αναμένεται να λάβουν μέρος στο φετινό προσκύνημα στη Μέκκα, το μεγαλύτερο εδώ και χρόνια καθώς είναι το πρώτο που λαμβάνει χώρα χωρίς περιοριστικά μέτρα μετά την πανδημία του κορωνοϊού,
Αψηφώντας θερμοκρασίες έως και 44 βαθμών Κελσίου προσκυνητές με λευκούς μανδύες και σανδάλια κατέφθασαν με αεροσκάφη, λεωφορεία και τρένα στη Μέκκα, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της αρχαίας ιερής πόλης των μουσουλμάνων, όπου ορθώνονται σήμερα πολυτελή ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα.
Οι Σαουδαραβικές Αρχές έχουν πει ότι δεν αποκλείεται το φετινό προσκύνημα στη Μέκκα να σπάσει το ρεκόρ προσέλευσης, καθώς από το 2021 έχει πάψει να ισχύει ο κανόνας που προέβλεπε οι γυναίκες να συνοδεύονται οπωσδήποτε από άρρενες συγγενείς, ενώ ήρθη και η απαγόρευση συμμετοχής για τους άνω των 65 ετών, που ίσχυε στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Όπως και να’ χει οι Αρχές θεωρούν σίγουρο ότι το προσκύνημα φέτος θα αγγίξει τα προ πανδημίας επίπεδα. Το 2019 σχεδόν 2,5 εκατ. μουσουλμάνοι έλαβαν μέρος στο προσκύνημα, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων ο αριθμός τους μειώθηκε το 2020 σε περίπου 10.000, το 2021 σε 60.000 και την περσινή χρονιά αυξήθηκε στους 926.000 προσκυνητές.
«Καθώς πλησιάζει το Χατζ [το ετήσιο προσκύνημα] το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη ισλαμική συγκέντρωση στην ιστορία», δήλωσε ο αρμόδιος για το προσκύνημα υπουργός Ταουφίκ Αλ Ραμπία σε βίντεο που ανήρτησε το υπουργείο προ ημερών. Μέχρι να ξεκινήσει το προσκύνημα στη Μέκκα τη Δευτέρα αναμένεται να καταφθάσουν κι άλλοι προσκυνητές, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σύμφωνα με τον Ραμπία, από 160 χώρες.
Κάπου 24.000 λεωφορεία και 17 τρένα ικανά να μεταφέρουν 72.000 επιβάτες κάθε ώρα έχουν επιστρατευτεί στην υπηρεσία των προσκυνητών.
Το Χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ και όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να το κάνουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Οι επισκέψεις στους ιερότερους τόπους του Ισλάμ στην Μέκκα και την Μεδίνα για το Χατζ που διαρκεί μια εβδομάδα και για το «μικρό προσκύνημα» που μπορεί να γίνει οποτεδήποτε μέσα στη χρονιά, το Ούμρα, απέφεραν πριν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στη Σαουδική Αραβία περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.