Η πόλη του Σάλσμπερι, εκεί όπου εκτυλίχθηκε η υπόθεση δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ, που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και για την οποία κατηγορήθηκε η Ρωσία, επιλέχθηκε ως το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς στη Βρετανία, από την εφημερίδα Sunday Times.
Η διάκριση αυτή έρχεται λίγο παραπάνω από έναν χρόνο αφότου ο πρώην διπλός πράκτορας από τη Ρωσία Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι, πυροδοτώντας μια αλληλουχία γεγονότων, που κατέληξε στον θάνατο ενός ανθρώπου και στο «πάγωμα» των διπλωματικών σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση.
Οι Sunday Times εγκωμιάζουν την «εκπληκτικά θελκτική» πόλη του Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, που προηγουμένως ήταν γνωστή για τον μεσαιωνικής εποχής καθεδρικό ναό της, επισημαίνοντας τη φιλική ατμόσφαιρά της, το καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας.
«Όποιον εχθρό αυτή η πανέμορφη μεσαιωνική πόλη αντιμετώπισε, από τους Κέλτες στους Βίκινγκς και τα πρόσφατα γεγονότα με τη δηλητηρίαση από Νοβιτσόκ, κατάφερε και βγήκε νικήτρια» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν αφότου βρέθηκαν ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ, η αστυνομία αποκάλυψε μια σειρά στοιχείων, που, σύμφωνα με τις αρχές, οδηγούσαν σε δύο πράκτορες από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας (GRU), οι οποίοι είχαν επισκεφθεί την πόλη για να τοποθετήσουν το δηλητήριο Νοβιτσόκ σε ένα χερούλι πόρτας.
Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση και οι δύο άνδρες υποστήριξαν ότι ήταν απλοί τουρίστες που είχαν πάει στην πόλη για να επισκεφθούν τον περίφημο καθεδρικό ναό της.
Το Σάλσμπερι «δεν είναι διάσημη μονάχα στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι διάσημη για το καμπαναριό της ύψους 123 μέτρων» είχε πει ένας από τους άνδρες στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.
Εντούτοις, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίθεση και ευρωπαϊκές χώρες με τις ΗΠΑ απέλασαν 100 Ρώσους διπλωμάτες για το περιστατικό.
Μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης του Σάλσμπερι, η οποία απέχει 90 λεπτά από το Λονδίνο με το τρένο, αποκλείστηκαν από την αστυνομία ώστε να απολυμανθούν και μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, αφού ο σύντροφός της βρήκε ένα μπουκαλάκι από άρωμα, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του νευροτοξικού παράγοντα.
Ωστόσο, οι Sunday Times υπογραμμίζουν ότι το Σάλσμπερι ανέκαμψε πλήρως, οι τουρίστες επιστρέφουν κι ακόμη και το ιταλικό εστιατόριο Zizzi, που είχαν επισκεφθεί οι Σκριπάλ προτού καταρρεύσουν από το δηλητήριο, άνοιξε εκ νέου για το κοινό, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ερεύνησε στατιστικά στοιχεία, όπως τα ποσοστά εγκληματικότητας, τα σχολεία και τις τιμές των ακινήτων προτού καταλήξει στην απόφασή της, όμως, η διάκριση αυτή βασίστηκε επίσης σε παράγοντες όπως «το όμορφο τοπίο, η κουλτούρα και κυρίως το κοινοτικό πνεύμα».