Επείγουσα έρευνα ξεκίνησαν οι Αρχές στη Γερμανία μετά τη διαρροή από ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ηχητικού υλικού από στρατιωτική συνάντηση όπου Γερμανοί αξιωματικοί συζήτησαν την παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και πιθανούς στόχους.
Στη βιντεοκλήση, που έγινε μέσω WebEx, τέσσερις Γερμανοί αξιωματικοί – ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας - συζητούσαν την παροχή προηγμένων πυραύλων κρουζ Taurus και άλλων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και αναφέρθηκαν σε ένα υποθετικό σενάριο χρήσης των πυραύλων από τους Ουκρανούς για επίθεση εναντίον στόχων, όπως η στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα γέφυρα που συνδέει την κατεχόμενη Κριμαία με τη Ρωσία και τις πιθανές επιπτώσεις.
Ειδικοί στους οποίους αποτάνθηκε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εκτίμησαν ότι η συνομιλία, που διέρρευσε είναι αυθεντική.
Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, «εξετάζουμε εάν επικοινωνίες που συνδέονται με την Πολεμική Αεροπορία έγιναν στόχος παρακολουθήσεων». Και πρόσθεσε ότι «η στρατιωτική αντικατασκοπεία (BAMAD) έχει αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διστάζει να ανάψει το πράσινο φως για την αποστολή των πυραύλων αυτών στην Ουκρανία αψηφώντας τις εκκλήσεις συμμάχων στο ΝΑΤΟ επικαλούμενος την ανησυχία του ότι μια τέτοια κίνηση θα κλιμάκωνε την άμεση εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο.
Σάλος στη Γερμανία με τις ρωσικές διαρροές
Η διαρροή προκάλεσε την οργή Γερμανών πολιτικών, που κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι διεξάγει «πόλεμο πληροφοριών», για να αποτρέψει την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.
«Η ηχογράφηση αυτή χρησιμοποιείται για να αποσταθεροποιηθεί» και να πληγεί «η ενότητα» της Γερμανίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.
«Πρόκειται σαφώς για υπονόμευση της ενότητάς μας (…), για πρόκληση πολιτικής διαίρεσης στο εσωτερικό και ελπίζω ειλικρινά ότι ο Πουτιν δεν θα τα καταφέρει και θα παραμείνουμε ενωμένοι», πρόσθεσε.
Η Ρωσία κάλεσε για εξηγήσεις τον Γερμανό πρέσβη
Η Ρωσία από την πλευρά της κάλεσε τη Γερμανία να αποσαφηνίσει τις συνομιλίες των αξιωματικών για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτό που θεωρεί έδαφός της.
Όπως μετέδωσε, μάλιστα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο άγνωστη πηγή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα Δευτέρα για εξηγήσεις τον Γερμανό πρέσβη Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπντσντορφ.
Η Γερμανία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, παρέχοντας από τη μία πλευρά σημαντική αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και συστοιχίες πυροβολικού και προσπαθώντας από την άλλη να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση με μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη, την Ρωσία.
Ο Σολτς χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» τη διαρροή της συνομιλίας των Γερμανών αξιωματικών υποσχόμενος ταχεία και αποτελεσματική έρευνα.
Την περασμένη εβδομάδα ο Σολτς διευκρίνισε αναφορά με τις προμήθειες των πυραύλων ότι η Γερμανία δεν θα μπορούσε να ελέγξει εναντίον ποιων στόχων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι Taurus, που έχουν βεληνεκές περίπου 500 χλμ., δηλώνοντας ότι «είναι όπλο πολύ μεγάλου βεληνεκούς».
Οργή στο Λονδίνο για τη στάση της Γερμανίας
Τα σχόλια του Σολτς πυροδότησαν την έντονη αντίδραση Βρετανών βουλευτών, ειδικά όσον αφορά στον υπαινιγμό του ότι Βρετανοί και Γάλλοι στρατιωτικοί εμπλέκονται στον χειρισμό πυραύλων κρουζ, που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία.
Μάλιστα η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Αλίσια Κερνς, χαρακτήρισε τα σχόλια του Γερμανού καγκελάριου «εσφαλμένα, ανεύθυνα και χαστούκι στο πρόσωπο συμμάχων».
Σε ψήφισμά του της 29ης Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ να παράσχει στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία, περιλαμβανομένων των γερμανικών πυραύλων Taurus. Απηύθυνε δε έκκληση να μην υπάρξουν περιορισμοί στην στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς το Κίεβο και κάλεσε τους συμμάχους να υποστηρίξουν την Ουκρανία με τουλάχιστον το 0,25% του ΑΕΠ τους ετησίως και τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ να εγκρίνει άμεσα το νέο πακέτο βοήθειας για το Κίεβο.