Στόχος σφοδρής κριτικής έγινε στη Σουηδία ο υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον με την επίσκεψή του σε εμπορικό κέντρο παρά τις συστάσεις της κυβέρνησής του στους πολίτες να αποφεύγουν τέτοιες επισκέψεις για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Αντί να δώσει ο ίδιος το καλό παράδειγμα, την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται στη Σουηδία, ο Γιόχανσον πήρε μαζί του και αρκετούς σωματοφύλακες, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο SVT. O υπουργός προσπάθησε να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας ότι πήγε στο εμπορικό κέντρο Nova στην πόλη Λουντ για να αγοράσει -έστω και καθυστερημένα – ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τους γονείς του. Ισχυρίστηκε δε ότι δεν επικρατούσε συνωστισμός, μολονότι ο ίδιος στήθηκε στην ουρά για να μπει στο εμπορικό κέντρο. Στο τέλος, όμως, παραδέχθηκε ότι η ενέργειά του ήταν «απρόσεκτη». Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, που είχε καλέσει τους πολίτες «να δείξουν κατανόηση και υπευθυνότητα» συμφώνησε χαρακτηρίζονται και εκείνος «απρόσεκτη» την κίνηση του υπουργού.
Αλλά το φιτίλι της οργής είχε ανάψει. «Εξ’ όσων γνωρίζω οι συστάσεις της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας ισχύουν και για τον πρωθυπουργό και για τους υπουργούς. Είναι ανάρμοστο αυτό που έγινε, εκτός κι αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, όπως μια επίσκεψη σε φαρμακείο ή κάτι ανάλογο», σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Λουντ, Γιόακιμ Έσμπγιορνσον Κλέμεντζ. «Εδώ τίθεται θέμα ηθικής. Κι είναι χειρότερο όταν παραβιάζουν πολιτικοί τους κανόνες. Αν ζητάμε κάτι από τους πολίτες, τότε μπορούμε να το απαιτήσουμε και από τους πολιτικούς, ειδικά όταν οι απαιτήσεις αυτές αφορούν στη στρατηγική της κυβέρνησης για την πανδημία του κορωνοϊού», συμπλήρωσε η λέκτορας Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Södertörn, Μάργια Λέμνε.
Φραστικά βέλη εξαπέλυσαν και στελέχη άλλων κομμάτων, ενώ ο δημοσιογράφος Ιβάρ Άπρι χαρακτήρισε σαρκαστικά τον υπουργό «γίγαντα μεταξύ γιγάντων» θυμίζοντας ότι ο Γιόχανσον σε μια ανάρτησή του τον περασμένο Νοέμβριο είχε πει ότι «όταν λες ένα πράγμα στους ψηφοφόρους και μετά κάνεις το εντελώς αντίθετο, αυτό αποκαλείται υποκρισία» - λόγος για τον οποίο πολλοί χρήστες των social media αποκάλεσαν τον παραβάτη υπουργό «υποκριτή της χρονιάς».
Η Σουηδία, που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή με την αμφιλεγόμενη στρατηγική της στην αντιμετώπιση της πανδημίας φλερτάροντας με την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, έχει καταγράψει σχεδόν 400.000 κρούσματα του κορωνοϊού και κοντά στους 8.300 θανάτους. Το πείραμα προκάλεσε αντιδράσεις και εντός της χώρας, ενώ επιστήμονες το χαρακτήρισαν «δαρβινικό», αφού οδήγησε στο θάνατο πολλών ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας. Ακόμη κι ο βασιλιάς της Σουηδίας παρενέβη πρόσφατα ομολογώντας την αποτυχία της κυβέρνησης. Η τελευταία, βλέποντας την πανδημία να καλπάζει, παρουσίασε νομοσχέδιο που θα της επιτρέψει προσωρινά να λάβει από τον Ιανουάριο περιοριστικά καταναγκαστικά μέτρα σε στοχευμένες περιοχές με κλείσιμο καταστημάτων, εμπορικών κέντρων περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροιστούν σε ορισμένους δημόσιους χώρους
και να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.