Ισπανία: Τέλος στην ανωνυμία των social media ζητά δικαστής στον απόηχο δολοφονίας 11χρονου - iefimerida.gr

Ισπανία: Τέλος στην ανωνυμία των social media ζητά δικαστής στον απόηχο δολοφονίας 11χρονου

Social media
Social media/ Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR


Ένας Ισπανός δικαστής ζήτησε να μπει τέλος στην ανωνυμία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον απόηχο ενός κύματος διαδικτυακής παραπληροφόρησης μετά τη δολοφονία ενός 11χρονου αγοριού

Ο Μιγκέλ Άνχελ Αγκιλάρ, δικαστής του δικαστηρίου που ασχολείται με τα εγκλήματα μίσους και τις διακρίσεις, θέλει να υποχρεώσει τις πλατφόρμες να αποκαλύπτουν την πραγματική ταυτότητα των χρηστών σε περιπτώσεις ύποπτων εγκλημάτων μίσους, ώστε ο νόμος να μπορεί να επιβάλει ψηφιακά περιοριστικά μέτρα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη δολοφονία την περασμένη Κυριακή ενός αγοριού σε ένα χωριό κοντά στο Τολέδο στην κεντρική Ισπανία. Έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του όταν ένας άνδρας με το πρόσωπό του καλυμμένο από κασκόλ έτρεξε στο γήπεδο και τον μαχαίρωσε πολλές φορές.

Σάλος με τα fake news στην Ισπανία

Σε έναν απόηχο της παραπληροφόρησης που ακολούθησε τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ της βόρειας Αγγλίας τον περασμένο μήνα, εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέουν ψευδώς την επίθεση με τη μετανάστευση και ειδικότερα με τους λεγόμενους «menas», ασυνόδευτους ανηλίκους, στην πλειονότητά τους από τη βόρεια Αφρική. Η αστυνομία συνέλαβε έκτοτε έναν 20χρονο Ισπανό. Επισκεπτόταν τον πατέρα του στο χωριό και πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο δικαστής δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη ότι όσοι προωθούν ρητορική μίσους θα πρέπει να ταυτοποιούνται και ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αναγκάζονται να αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, εάν το απαιτήσει η δικαιοσύνη.

«Η δημιουργία κλίματος στιγματισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μεταφραστεί σε πράξεις βίας στο δρόμο», προειδοποίησε. «Όταν ένα έγκλημα διαπράττεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε την πηγή. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν γνωρίζουν ότι μπορούν να αναγνωριστούν και κυρίως αν η δικαιοσύνη θέλει να ξέρει ποιοι είναι».

Η Ισπανία εισήγαγε ένα ευρύ νόμο κατά των διακρίσεων το 2022, αλλά ο ο δικαστής παραδέχθηκε ότι ήταν δύσκολο να καθοριστεί πότε η ρητορική μίσους αποτελεί έγκλημα. «Καμία περίπτωση δεν είναι ίδια και δεν αποτελεί έγκλημα κάθε μίσος, ακόμη και αν το βρίσκουμε αποκρουστικό», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ισπανία και το ζήτημα της διαδικτυακής ανωνυμίας

Ο Αγκιλάρ ήταν ο πρώτος δικαστής στην Ισπανία που εξασφάλισε καταδίκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων μετά τη φυλάκιση για 15 μήνες ενός άνδρα που δημοσίευσε ένα βίντεο στο X που υποτίθεται ότι έδειχνε ανήλικους μετανάστες να ξυλοκοπούν κάποιον στο Canet de Mar κοντά στη Βαρκελώνη. Το βίντεο είχε γυριστεί στην Κίνα. Στην Ισπανία, όπως και αλλού, το ζήτημα περιστρέφεται γύρω από την ελευθερία του λόγου.

Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η επαλήθευση των χρηστών θα οδηγούσε τους ανθρώπους στην αυτολογοκρισία και θα περιόριζε περαιτέρω την ελευθερία της έκφρασης για τους ανθρώπους που ζουν υπό καταπιεστικά καθεστώτα. Η Ισπανία εντάσσεται σε μια μακρά σειρά χωρών που παλεύουν με το ζήτημα της διαδικτυακής ανωνυμίας και παρόλο που η πρόταση του δικαστή Αγκιλάρ είναι πιθανό να λάβει διακομματική υποστήριξη, δεν είναι πιθανό να μεταφραστεί σε νομοθεσία σύντομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ