Καλά νέα για τον Σάλμαν Ρούσντι: Αποσυνδέθηκε από την αναπνευστική υποστήριξη- Μπορεί να μιλήσει ξανά - iefimerida.gr

Καλά νέα για τον Σάλμαν Ρούσντι: Αποσυνδέθηκε από την αναπνευστική υποστήριξη- Μπορεί να μιλήσει ξανά

Σάλμαν Ρούσντι
Σάλμαν Ρούσντι/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Σαλμάν Ρούσντι είναι εκτός αναπνευστήρα και μπορεί να μιλήσει, ανακοίνωσε ο ατζέντης του, μια είδηση που δίνει ελπίδες για την πορεία της υγείας του διάσημου συγγραφέα που υπέστη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι.

Ο ινδικής καταγωγής Βρετανός μυθιστοριογράφος παραμένει στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, αλλά ο συνάδελφός του συγγραφέας, Άατις Τασίρ έγραψε στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου ότι «είχε βγει από τον αναπνευστήρα και μιλούσε (και αστειευόταν)». Ο ατζέντης του Ρουσντί, Άντριου Γουίλι, επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δηλώνει αθώος ο φερόμενος δράστης

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Χαντί Ματάρ, φερόμενος δράστης, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επίθεση σε μια σύντομη εμφάνιση στο δικαστήριο όπου του αρνήθηκαν την εγγύηση, σημειώνει ο Guardian.

Στη διάρκεια διαδικαστικής ακροαματικής συνεδρίασης στο δικαστήριο της Τσοτόκουα, ο Χάντι Ματάρ, 24 ετών, ο οποίος διώκεται για «απόπειρα φόνου και επίθεση», εμφανίσθηκε με τη μαυρόασπρη ριγέ στολή του καταδίκου, με χειροπέδες και μάσκα και χωρίς να πει λέξη, σύμφωνα με τους New York Times και φωτογραφίες του τοπικού Τύπου.

«Αλληλεγγύη στον Ρούσντι και όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης»

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επαίνεσε τον Ρούσντι για «την άρνησή του να εκφοβιστεί ή να φιμωθεί» και είπε ότι ο συγγραφέας υπερασπίστηκε τα βασικά ιδανικά της αλήθειας, του θάρρους και της ανθεκτικότητας. «Αυτά είναι τα δομικά στοιχεία κάθε ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας. Και σήμερα, επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας σε αυτές τις βαθιά αμερικανικές αξίες σε αλληλεγγύη στον Ρούσντι και όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης», ανέφερε ο πρόεδρος σε δήλωσή του. Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι «σοκαρίστηκε και λυπήθηκε όταν έμαθε για την άγρια ​​επίθεση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε «έντονα» την επίθεση το βράδυ του Σαββάτου. «Η διεθνής απόρριψη τέτοιων εγκληματικών ενεργειών, που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, είναι ο μόνος δρόμος για έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο», έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter.

Ο Ρούσντι έζησε κρυμμένος και υπό την προστασία της αστυνομίας για χρόνια αφού ο αείμνηστος Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε φετβά το 1989 ζητώντας τον θάνατό του ως αντίποινα για το βιβλίο του Ρούσντι: «Σατανικοί Στίχοι». Πολλοί μουσουλμάνοι ερμήνευσαν το βιβλίο του συγγραφέα ως βλάσφημο επειδή περιελάμβανε έναν χαρακτήρα που βρήκαν προσβλητικό για τον προφήτη Μωάμεθ.

Η επίθεση χαιρετίστηκε στο Ιράν και το Πακιστάν

Στο νότιο Λίβανο, ο Άλι Κάσεμ Τάχφα, ο αρχηγός του χωριού Γιαρούν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο δράστης, Χάντι Ματάρ είναι «λιβανικής καταγωγής». Ο νεαρός «γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μητέρα του και ο πατέρας του είναι από το Γιαρούν», διαβεβαίωσε χωρίς να σχολιάσει την επίθεση.

Όμως στο Ιράν, η υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη το δράστη: «Μπράβο σ' αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρούσντι», γράφει η εφημερίδα. «Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αγορά βιβλίων της Τεχεράνης, ο Μεχράμπ Μπιγκντελί, ένας σιίτης ιερωμένος, δήλωσε «πολύ ευτυχής με την είδηση. Όποιος κι αν είναι ο δράστης, του φιλώ το χέρι (...) Ας έχει ο Σαλμάν Ρούσντι την κατάρα του Θεού».

Στο γειτονικό Πακιστάν, το κόμμα Τεχρίκ-ι-Λαμπάικ Πακιστάν, το οποίο φημίζεται για τη βιαιότητά του εναντίον αυτού που αποκαλεί αντιμουσουλμανικές βλασφημίες, δήλωσε επίσης πως τον Σαλμάν Ρούσντι «άξιζε να τον σκοτώσουν».

Ο Ρούσντι, 75 ετών, βρισκόταν στο Ίδρυμα Chautauqua για να μιλήσει για τη σημασία της παροχής ασύλου από την Αμερική σε εξόριστους συγγραφείς όταν δέχθηκε την τρομακτική επίθεση με τουλάχιστον 10 μαχαιριές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σάλμαν Ρούσντι επίθεση υποστήριξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ