Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, έφερε στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των δασικών χαρτών στην Ελλάδα, μέσω ερώτησής του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τόνισε τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας για τους πολίτες, την αγροτική οικονομία και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει δράση για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.
Τα βασικά θέματα της ερώτησης:
Αβεβαιότητα για την ιδιοκτησία: Παρά τις προβλέψεις του Ν. 4685/2020 για την εξαίρεση συγκεκριμένων εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες, η ελλιπής εφαρμογή του έχει αφήσει πολίτες και τοπικές κοινότητες σε καθεστώς αμφισβήτησης.
Ευρωπαϊκή καθοδήγηση: Ο κ. Αρναούτογλου ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει τρόπους παροχής κατευθυντήριων γραμμών και μηχανισμών για τη διευθέτηση συγκρούσεων μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη.
Στήριξη μέσω ευρωπαϊκών πόρων: Πρότεινε την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την τεκμηρίωση και τη ρύθμιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, συνδυάζοντας τη βιώσιμη διαχείριση με την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
Με αφορμή την ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:
«Η αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας πολιτών και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δασικών χαρτών έχουν οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση αβεβαιότητας και δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών και της κοινωνικής συνοχής. Ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει, στηρίζοντας τους πολίτες και διασφαλίζοντας ότι οι πολιτικές για τους δασικούς χάρτες είναι δίκαιες και εφαρμόζονται με συνέπεια.»
Η πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει την ανάγκη για ευρωπαϊκή δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ιδιοκτησία στην Ελλάδα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: Εφαρμογή δασικών χαρτών και προστασία της ιδιοκτησίας στην Ελλάδα
Η κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Μεγάλο μέρος ιδιοκτησίας πολιτών κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως δημόσιο, οδηγώντας σε σοβαρές επιπτώσεις για τους πολίτες και τις τοπικές κοινότητες. Το ζήτημα της ιδιοκτησίας παραμένει άλυτο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν επιτείνει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα.
Συγκεκριμένα, ο Νόμος 4685/2020, που κρίθηκε συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προβλέπει ότι οι διοικητικές πράξεις του δημοσίου, όπως οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δηλώνονται και επιδοτούνται μέσω του ΟΣΔΕ, τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια και αγροτεμάχια που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, πρέπει να εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες. Παρόλα αυτά δεν εφαρμόζεται πλήρως, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επειδή η επίλυση του ζητήματος είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς μπορεί να υποστηρίξει την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής του Ν. 4685/2020, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών και η προστασία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας;
Προβλέπει μηχανισμούς ή κατευθύνσεις για τη διευθέτηση αντίστοιχων συγκρούσεων μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων σε κράτη-μέλη;
Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα ή χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση και τη ρύθμιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων;