Ένας Γάλλος μιντιάρχης, «κινεί τα νήματα» για την επέλαση της Λεπέν στη Γαλλία, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το France24.
Ο Γάλλος μεγιστάνας Vincent Bolloré έθεσε την εκτεταμένη αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης στην υπηρεσία της εθνικιστικής δεξιάς της χώρας, επισπεύδοντας μια δεξιά στροφή στη γαλλική πολιτική.
Κινώντας τα νήματα από το παρασκήνιο, ο «Ρούπερτ Μέρντοχ της Γαλλίας», δισεκατομμυριούχος μιντιάρχης ενορχήστρωσε την συγκρότηση μιας συμμαχίας μεταξύ δεξιών αντιπάλων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, ενισχύοντας τις πιθανότητες νίκης της Εθνικής Συσπείρωσης.
Όταν ο συντηρητικός ηγέτης Ερίκ Σιοτί ανακοίνωσε την συμμαχία του με τη Μαρίν Λεπέν, καταρρίπτοντας δεκαετίες Γκωλικής παράδοσης, ο επικεφαλής των Les Républicains δεν συμβουλεύτηκε κανέναν από τους ανώτερους συναδέλφους του στο κόμμα - ούτε καν τον Νικολά Σαρκοζί, τον τελευταίο της πολιτικής του οικογένειας που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας, σημειώνει το γαλλικό μέσο.
Σπρώχνοντας την Λεπέν στην νίκη με δεξιά συμμαχία
Αντ' αυτού, το πρωί μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Σιοτί επισκέφθηκε τον Μπολορέ, τον δισεκατομμυριούχο που έχτισε μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης ακριβώς για να οργανώσει μια τέτοια συμμαχία.
Ο σκοπός της επίσκεψης, όπως αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ήταν να «ενορχηστρώσει τη συστράτευση του Σιοτί με την Λεπέν - και να προετοιμαστεί για τις αντιδράσεις που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε.
Όταν ο Σιοτί ανακοίνωσε την συμμαχία την επόμενη ημέρα, δεχόμενος την οργισμένη καταδίκη των στελεχών του κόμματος, η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του Μπολορέ ήταν έτοιμη να τον υπερασπιστεί.
«Ο Ερίκ Σιοτί άκουσε τους υποστηρικτές της βάσης- αυτό συμβαίνει, μερικές φορές, σε έναν πολιτικό ηγέτη», δήλωσε ο Pascal Praud, ένας από τους δημοφιλής παρουσιαστές του Μπολορέ, στον εμβληματικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CNews του μεγιστάνα. Συνέχισε να ειρωνεύεται τους επικριτές του Σιοτί εντός του Γκωλικού κόμματος των ρεπουμπλικανών, υποστηρίζοντας ότι η απόρριψη της συμμαχίας τους με τη Λεπέν αποδεικνύει ότι είναι «εκτός πραγματικότητας, χωρίς θάρρος, χωρίς μέλλον και σαφώς ανίκανοι να καταλάβουν οτιδήποτε, τουλάχιστον για τους ψηφοφόρους τους».
Εν τω μεταξύ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 που ανήκει επίσης στον Μπολορέ, ο επικεφαλής της συντηρητικής εφημερίδας Le Figaro κατακεραύνωσε την «απύθμενη έκρηξη των αντί-Σιοτί συναισθημάτων», γελοιοποιώντας το πρόσφατο εκλογικό ρεκόρ των «παλιών βαρόνων» της δεξιάς. Είτε οι Les Républicains θα συμμαχήσουν με την Εθνικής Συσπείρωσης, πρόσθεσε ο Alexis Brézet, είτε είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν.
Ενόψει των πρόωρων εκλογών, το Europe 1 ενημερώθηκε να κάνει χώρο για έναν άλλο τηλεοπτικό παρουσιαστή-σταρ του Μπολορέ, τον Cyril Hanouna, ο οποίος προσπάθησε ενεργά να πριμοδοτήσει μια ευρύτερη συμμαχία δεξιών κομμάτων στη δημοφιλή εκπομπή του «Touche pas à mon poste».
Στις 13 Ιουνίου, με τον Σιοτί στο στούντιό του μαζί με εκπροσώπους της Λεπέν και του αντίπαλου ακροδεξιού σχήματος Reconquête, του Ερίκ Ζεμούρ, ο Hanouna έβγαλε το τηλέφωνό του για να καλέσει τον Ζορνταν Μπαρντελά, πρόεδρο του κόμματος της Λεπέν, παραδίδοντας το ακουστικό στην καλεσμένη του Reconquête - Sarah Knafo - και προτρέποντάς την να προσκαλέσει τον Μπαρντελά για μια συμμαχία.
«Μια προσωπική νίκη για τον Μπολορέ»
Η προεδρική υποψηφιότητα του Ζεμούρ το 2022 είχε ευρεία υποστήριξη από τα μέσα ενημέρωσης του Μπολορέ. Ενώ η εκστρατεία του τότε, εκ του εκλογικού αποτελέσματος τελικά ναυάγησε, η απαράμιλλη προβολή του στα μέσα ενημέρωσης εξασφάλισε ότι τα θέματα που προτιμά η ακροδεξιά -η μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η απειλή από το Ισλάμ- κυριαρχούσαν στην πολιτική συζήτηση. Επίσης, θόλωσε ακόμη περισσότερο τη γραμμή μεταξύ των συντηρητικών της επικρατούσας τάσης και της ακροδεξιάς, παρέχοντας γόνιμο έδαφος για την «Ένωση των Δεξιών» (συμμαχία των δεξιών παρατάξεων), που αποτελούσε από καιρό το όραμα του Μπολορέ, τονίζει το France24.
«Η ένωση της γαλλικής Δεξιάς και η αναρρίχησή της στην εξουσία ήταν πάντα ο κύριος στόχος του Μπολορέ», λέει ο Alexis Lévrier, ιστορικός των μέσων ενημέρωσης που διδάσκει στο Université de Reims Champagne Ardennes.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια που επί μακρόν κρατούσαν χωριστά την κυρίαρχη δεξιά και την ακροδεξιά - και να βρει αξιόπιστους υπαρχηγούς, όπως ο Ερίκ Σιοτί, για να γεφυρώσει το χάσμα», προσθέτει. Ενώ η συμμαχία του Σιοτί με τη Λεπέν βρίσκει αντίσταση σχεδόν από όλα τα βαριά ονόματα του κόμματός των Ρεπουμπλικανών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αποδώσει.
Οι δημοσκόποι λένε ότι το κόμμα της Λεπέν, που υποστηρίζεται από τον Σιοτί και μια χούφτα οπαδών του, είναι έτοιμο να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου και την επόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου, πιθανόν ακόμη και να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, η οποία ασκεί μεγαλύτερες εξουσίες από τη Γερουσία.
Το τελευταίο αποτέλεσμα θα οδηγούσε στην πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας μετά το ναζιστικό καθεστώς του Βισύ, αναφέρει το γαλλικό μέσο - επιστέγασμα μιας εξαιρετικής ανατροπής για ένα, τουλάχιστον κάποτε εξτρεμιστικό κόμμα που συνιδρύθηκε από τον πατέρα της Λεπέν, Ζαν-Μαρί, υποστηρικτή του Βισύ και καταδικασμένο αντισημίτη.
«Ο Μπολορέ δεν είναι οπαδός της οικογενειακής Λεπέν, αλλά έχει πρόσφατα έρθει πιο κοντά με το κόμμα», λέει ο Lévrier. «Στο πρόσωπο του Μπαρντελά, τον οποίο η Λεπέν έχει ορίσει ως την επιλογή της για πρωθυπουργό, η Εθνική Συσπείρωση βρήκε έναν υποψήφιο που ο Μπολορέ μπορεί να υποστηρίξει».
Ποιος είναι ο Γάλλος «Ρούπερτ Μέρντοχ»
Βαθιά συντηρητικός καθολικός από τη Βρετάνη, στη δυτική Γαλλία, ο Μπολορέ έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Γαλλίας, συγκεντρώνοντας μια αυτοκρατορία μεταφορών, μέσων ενημέρωσης και διαφήμισης που εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική. Κατά την τελευταία δεκαετία, επέκτεινε σταδιακά τα περιουσιακά του στοιχεία στα μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία και συμπεριέλαβε τηλεοπτικά κανάλια, έναν ραδιοφωνικό σταθμό, εξέχοντα περιοδικά, τον κορυφαίο εκδοτικό οίκο της Γαλλίας, τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης ταξιδιών και, πιο πρόσφατα, την πιο γνωστή κυριακάτικη εφημερίδα της.
Αφού απέκτησε το ειδησεογραφικό κανάλι iTélé, μέρος του ομίλου Canal+, ο μεγιστάνας από τη Βρετάνη προκάλεσε μια απεργία ρεκόρ- 31 ημερών- το 2016, ξεφορτώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και το μετέτρεψε σε μια συντηρητική πλατφόρμα που οι επικριτές της ονόμασαν «Fox News της Γαλλίας». Το CNews είναι πλέον το πιο δημοφιλές ειδησεογραφικό κανάλι της Γαλλίας.
Η εξαγορά της Journal du dimanche (JDD) οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη απεργία του προσωπικού πέρυσι, η οποία προκλήθηκε από τον διορισμό από τον Μπολορέ ενός αμφιλεγόμενου αρχισυντάκτη, η προηγούμενη θητεία του οποίου στο αρχισυντηρητικό περιοδικό Valeurs Actuelle περιελάμβανε μια καταδίκη για ρατσιστική ρητορική μίσους.
Η επιθετική επέκταση του δισεκατομμυριούχου στα μέσα ενημέρωσης έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, του οποίου τα μυριάδες ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλλάξει ριζικά τα μέσα ενημέρωσης και το πολιτικό τοπίο των χωρών αυτών.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο καθηγητής Lévrier επεσήμανε μια σαφή πρόθεση του Μπολορέ να ωθήσει την κοινή γνώμη και συζήτηση προς μια κοινωνικά συντηρητική κατεύθυνση, κινούμενος από το παρασκήνιο, αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας.
«Ο Mέρντοχ είναι σαφώς το πρότυπο του Μπολορέ», λέει. «Και οι δύο έχουν τεράστιους και διαφοροποιημένους ομίλους μέσων ενημέρωσης. Και οι δύο στοχεύουν στο να κερδίζουν εκλογές χωρίς ποτέ να θέτουν υποψηφιότητα».
Ο άνθρωπος στο πολιτικό παρασκήνιο
«Όταν πρόκειται για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης, ο βασικός παράγοντας δεν είναι ο αριθμός των τίτλων που κατέχεις ή το μέγεθος του αναγνωστικού τους κοινού, αλλά μάλλον η ποικιλομορφία των μέσων», εξήγησε. «Είναι αυτή η διασταυρούμενη ιδιοκτησία που σου επιτρέπει να καθορίσεις την ατζέντα και να επηρεάσεις γρήγορα τη δημόσια συζήτηση».
Στην περίπτωση του Μπολορέ, το μέγεθος των περιουσιακών του στοιχείων και η ιδεολογική τους κλίση έχουν δημιουργήσει μια πρωτοφανή κατάσταση για τη Γαλλία, προσθέτει ο Lévrier.
«Ποτέ άλλοτε δεν είχε συγκεντρωθεί τόση επιρροή στα χέρια ενός ανθρώπου», λέει. «Και ποτέ πριν δεν έχει χρησιμοποιηθεί τέτοια επιρροή για την προώθηση μιας τόσο ακραίας ατζέντας», υπογράμμισε.
Από το 2022, ο Μπολορέ έχει εμφανιστεί δύο φορές ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών που διερευνούν την πρωτοφανή συγκέντρωση στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Γαλλίας. Και στις δύο περιπτώσεις υποβάθμιζε τα περιουσιακά του στοιχεία και αρνήθηκε κάθε πολιτικό κίνητρο.
«Δεν έχω καμία εξουσία να διορίζω ανθρώπους σε αυτά τα κανάλια», είπε σε επιτροπή της Γερουσίας όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο του στις πολλές παραιτήσεις και τις απολύσεις υψηλού προφίλ που ταρακούνησαν τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Canal+ μετά την εξαγορά του το 2015.
«Το στρατόπεδο του Μπολορέ επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου, σε ένα σπριντ κατά των δημοκρατικών ελέγχων στα μέσα ενημέρωσης», λέει ο Lévrier. «Αν κερδίσει αυτόν τον αγώνα, μπορούμε να ξεχάσουμε αυτές τις εγγυήσεις».