Ο Ρούμπιο ετοιμάζεται να «τα ακούσει» για τις πολιτικές του Τραμπ στη συνάντηση της G7 στον Καναδά - iefimerida.gr

Ο Ρούμπιο ετοιμάζεται να «τα ακούσει» για τις πολιτικές του Τραμπ στη συνάντηση της G7 στον Καναδά

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο / Φωτογραφία: Saul Loeb Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ, Μαρκ Ρούμπιο, ίσως βρεθεί σε δυσχερή θέση κατά τη συνάντησή του στον Καναδά με τους ομολόγους του της G7, που έχουν εξοργιστεί με τις πολιτικές του Τραμπ.

Λίγες ώρες αφότου οι δασμοί του Τραμπ σε άνθρακα και χάλυβα πυροδότησαν αντίποινα από την ΕΕ και τον Καναδά κι ενώ απειλείται γενικευμένος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με στενούς εταίρους τους, ο Ρούμπιο έφθασε στην πόλη La Malbaie του Καναδά για τις διήμερες συνομιλίες του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, τη Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρούμπιο ετοιμάζεται να ακούσει τα παράπονά τους για κινήσεις του Τραμπ, ιδίως από τον Καναδά, που ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει βάλει στο μάτι με δασμούς, προσβολές κατά της ηγεσίας του και επίμονες δηλώσεις του περί μετατροπής της χώρας σε 51ης πολιτείας των ΗΠΑ.

Η οικοδέσποινα Καναδή ΥΠ ΕΞ, Μελανί Ζολί, που θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους τους δήλωσε ότι «σε κάθε χωριστό τετ-α-τετ θα θέσω το θέμα των δασμών για να συντονιστεί μια απάντηση με τους Ευρωπαίους και να ασκηθεί πίεση στους Αμερικανούς.

O Ρούμπιο υποβάθμισε τα σχόλια του Τραμπ περί «51ης πολιτείας», υποστηρίζοντας ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος μίλησε απλώς για κάτι που του φαίνεται καλή ιδέα. Η συνεδρίαση της G7 «δεν είναι μια συνάντηση για το πώς θα καταλάβουμε τον Καναδά», είπε σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν το ουκρανικό και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρούμπιο αντιμέτωπος με συμμάχους στη σκιά των δασμών του Τραμπ

Όσον αφορά στους δασμούς ο Ρούμπιο είπε ότι οι εταίροι των ΗΠΑ στη G7 πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για «πολιτική απόφαση» του Τραμπ για την προστασία της αμερικανικής ανταγωνιστικότητας.

Ερωτηθείς αν αναμένει μια παγερή υποδοχή από τους ομολόγους του ο Ρούμπιο προσπάθησε να αντιπαρέλθει το θέμα: «Δεν ξέρω, θα έπρεπε. Αυτοί μας κάλεσαν και σκοπεύουμε να πάμε. Η εναλλακτική θα ήταν να μην πάμε. Νομίζω ότι αυτό θα χειροτέρευε τα πράγματα», σημείωσε.

Ουκρανικό και εμπορικός πόλεμος στην ατζέντα της συνόδου των ΥΠ ΕΞ της G7

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει συζητήσεις για το ουκρανικό και την Ευρώπη, την Κίνα και τον Ινδοειρηνικό, το Μεσανατολικό, την Αφρική, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Ρωσία.

Εφοδιασμένος με την αποδοχή από την Ουκρανία της πρότασης για 30ημερη εκεχειρία και εν αναμονή της απάντησης της Ρωσίας ο Ρούμπιο μπορεί να αναμένει επιφυλακτικά αισιόδοξες τοποθετήσεις από τους ομολόγους του. Αλλά η προθυμία του Τραμπ για αναθέρμανση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων - περιλαμβανομένης της επιστροφής της Ρωσίας στο σχήμα, ώστε να επανέλθει στη μορφή της G8, εξακολουθεί να ανησυχεί τους εταίρους της Ουάσιγκτον στη G7.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H κυβέρνηση Τραμπ επιδίωξε να βάλει κόκκινες γραμμές στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος των G7 αναφορικά με το Ουκρανικό, ώστε να μην καταδικάζει τη Ρωσία καθώς μελετά την πρόταση εκεχειρίας με τον Ρούμπιο να σημειώνει ότι παραμένουν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά η απειλή νέων μέτρων θα ήταν αντιπαραγωγική.

Βρετανία και Γαλλία ηγούνται των προσπαθειών συγκρότησης «συμμαχίας των προθύμων», που θα διασφαλίζει μια μελλοντική κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά ο Ρούμπι και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί την ιδέα ανάπτυξης ευρωπαϊκής ειρηυνευτικής δύναμης.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σημείωσε ότι η ενότητα της G7 είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα πετύχει ο Πούτιν τους πολεμικούς του στόχους στην Ουκρανία. «Ο δρόμος προς την ειρήνη περνά μέσα από την ισχύ και την ενότητα - η γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν», δήλωσε πριν τη συνάντηση στον Καναδά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ