Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας προκρίνεται ο υπερεθνικιστής υποψήφιος Καλίν Γκεοργκέσκου, που σημείωσε απροσδόκητη άνοδο.
Τα exit polls είχαν δώσει αρχικά άνετο προβάδισμα στον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, τον κεντροαριστερό Μαρσέλ Τσιολάκου και στη δεύτερη θέση έναν κεντροδεξιό υποψήφιο, υποδηλώνοντας ότι η ακροδεξιά δεν θα εκπροσωπείτο στον επαναληπτικό γύρο της 8ης Δεκεμβρίου.
Αλλά καθώς προχωρούσε η καταμέτρηση, η βραδιά εξελισσόταν σε θρίλερ. Με καταμετρημένο πλέον το 98,66% των ψηφοδελτίων ο φιλορώσος Καλίν Γκεοργκέσκου προηγείται με 22,59% έναντι 19,55% του Τσιολάκου στην κούρσα για την ανάληψη των ηνίων της Ρουμανίας από τον απερχόμενο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.
Η ακροδεξιά στη Ρουμανία σε τροχιά εξασφάλισης του ενός τρίτου των ψήφων
Δεδομένου ότι ουδείς έχει εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν τον ερχόμενο μήνα, αλλά ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος «η ακροδεξιά είναι μακράν ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών», όπως δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Κριστιάν Πριβουλέσκου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα τέταρτος έρχεται ένας άλλος εθνικιστής υποψήφιος, ο Γκεόργκε Σιμιόν, πράγμα που σημαίνει ότι η ρουμανική ακροδεξιά οδεύει στην εξασφάλιση περίπου του ενός τρίτου των ψήφων.
Το αποτέλεσμα θα συνιστούσε πολιτικό σεισμό στη Ρουμανία των 19 εκατ. κατοίκων, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και μέχρι τώρα έχει διαφοροποιηθεί από άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, αντιστεκόμενη στις εθνικιστικές εξάρσεις.
Ποιος είναι ο φιλορώσος υπερεθνικστής υποψήφιος που θα αναμετρηθεί με τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό
«Η 35ετής οικονομική αβεβαιότητα που επιβλήθηκε στον ρουμανικό λαό έγινε αβεβαιότητα για τα πολιτικά κόμματα σήμερα», είπε ο Γκεοργκέσκου στην πρώτη του αντίδραση όταν έκλεισαν οι κάλπες. Και χαρακτήρισε «καταπληκτική αφύπνιση» του ρουμανικού λαού το αποτέλεσμα.
Καθηγητής πανεπιστημίου και διεθνής σύμβουλος για την αειφόρο ανάπτυξη, ο οποίος εργάστηκε για διάφορους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για περισσότερα από δώδεκα χρόνια, ο θρησκευόμενος, εθνικιστής Γκεοργκέσκου χρησιμοποίησε το TikTok για να προσελκύσει τους Ρουμάνους ψηφοφόρους. Στην προεκλογική του εκστρατεία τάχθηκε υπέρ της μείωσης της εξάρτησης της Ρουμανίας από τις εισαγωγές, υπέρ της υποστήριξης των αγροτών και της αύξησης της εγχώριας παραγωγής τροφίμων και ενέργειας.
Ο Γκεοργκέσκου έχει επίσης υποστηρίξει ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν εκπροσωπούν σωστά τα ρουμανικά συμφέροντα και ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία – γείτονα της Ρουμανίας - χειραγωγείται από αμερικανικές στρατιωτικές εταιρείες, ενώ ζήτησε τον τερματισμό της βοήθειας προς το Κίεβο και έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.
«Κατάφερε να τους πείσει με έναν συνδυασμό μεσσιανικού λόγου, που εκφωνήθηκε με κομψό τρόπο, ώστε να κεφαλαιοποιήσει τις απογοητεύσεις των ανθρώπων», είπε ο πολιτικός αναλυτής Ραντού Μαγντίν.
Θαυμαστής του Πούτιν και του Όρμπαν
Προ διετίας ο Γκεοργκέσκου ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα που αναπτύχθηκε στο χωριό Ντεβεσέλου της νότιας Ρουμανίας αποτελεί μέρος μιας πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι ειρηνικό μέτρο, άποψη που υποστήριξε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Γκεοργκέσκου είπε τότε ότι δεν είχε καμία υποστήριξη από τη Ρωσία, αλλά ένιωθε εγγύτητα με τον ρωσικό πολιτισμό και περιέγραψε τον Πούτιν ως «άνθρωπο που αγαπά τη χώρα του».
Ο ίδιος είπε επίσης ότι θαυμάζει την Ουγγαρία επειδή ξέρει πώς να διαπραγματεύεται στη διεθνή σκηνή.
Ο Γκεοργκέσκου έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για προηγούμενα σχόλιά του υπέρ του Κινήματος των Λεγεωναρίων της Ρουμανίας του 20ου αιώνα, αλλά απέρριψε τις κατηγορίες ότι είναι αντισημίτης. Την τελευταία δεκαετία το όνομα του Γκεοργκέσκου ακούστηκε πολλές φορές ως υποψηφίου πρωθυυπουργού διαφόρων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ακρδεξιού AUR του Σιμιόν.
Βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία την ερχόμενη Κυριακή
Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του Τσιολάκου έχει διαμορφώσει την πολιτική της Ρουμανίας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και στην προεκλογική καμπάνια υποσχέθηκε σταθερότητα και ένα «αξιοπρεπές» βιοτικό επίπεδο. Αλλά με τις ανησυχίες να αυξάνονται για τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, η ακροδεξιά φάνηκε να κερδίζει έδαφος πριν από την ψηφοφορία.
Το διακύβευμα των εκλογών στην Ουκρανία είναι υψηλό καθώς η χώρα της ανατολικής Ευρώπης διαδραματίζει πλέον σύμφωνα με το New Strategy Center έναν «ζωτικό στρατηγικό ρόλο» για το ΝΑΤΟ, καθώς αποτελεί βάση για περισσότερους από 5.000 στρατιώτες, αλλά και για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών,
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η απροσδόκητη επιτυχία της ακροδεξιάς θα μπορούσε να έχει ένα «μεταδοτικό αποτέλεσμα» στις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου, το οποίο θα μπορούσε να δυσχεράνει τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.