Ρουμανία: Η ακροδεξιά ανασυντάσσεται - O εθνικιστής Γκεοργκέσκου προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο - iefimerida.gr

Ρουμανία: Η ακροδεξιά ανασυντάσσεται - O εθνικιστής Γκεοργκέσκου προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Καλίν Γκεοργκέσκου και Γκεόργκε Σιμιόν, ηγετικές φυσιογνωμίες της ακροδεξιάς στη Ρουμανία
Καλίν Γκεοργκέσκου και Γκεόργκε Σιμιόν, ηγετικές φυσιογνωμίες της ακροδεξιάς στη Ρουμανία / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Andreea Alexandru
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο φιλορώσος λαϊκιστής υποψήφιος για την προεδρία της Ρουμανίας Καλίν Γκεοργκέσκου θα προσβάλει την απόφαση να αποκλειστεί από τις επαναληπτικές εκλογές του Μαΐου.

Χθες Κυριακή, η κεντρική εκλογική αρχή της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να του απαγορεύσει να είναι υποψήφιος λέγοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η υποψηφιότητά του μετά την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος του Δεκεμβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας, που ακύρωσε τη νίκη του στον πρώτο γύρο των εκλογών του Δεκεμβρίου στη βάση υποψιών για συντονισμένη διαδικτυακή εκστρατεία της Ρωσίας για την προώθηση του ακροδεξιού αουτσάιντερ, θα πρέπει να κρίνει την προσφυγή του Γκεοργκέσκου έως την Τετάρτη, αλλά σύμφωνα με αναλυτές είναι απίθανο να του επιτρέψει να είναι και πάλι υποψήφιος.

Η ακροδεξιά της Ρουμανίας ετοιμάζεται να κατεβάσει εναλλακτικό υποψήφιο

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο ακροδεξιό κόμμα της Ρουμανίας ετοιμάζεται, όπως φαίνεται, να κατεβάσει άλλον υποψήφιο, αν παραμείνει το μπλόκο στον Γκεοργκέσκου.

Ο Γκεόργκε Σιμιόν, ηγέτης του κόμματος AUR, δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κατέβει ο ίδιος υποψήφιος καθώς η ακροδεξιά «δεν πρέπει να επιτρέψει στο σύστημα να σκοτώσει με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια», όπως δήλωσε μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του Γκεοργκέσκου από το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο της Ρουμανίας, μια απόφαση που πυροδότησε διαδηλώσεις και επεισόδια στη διάρκεια της νύχτας, που προκάλεσαν καταστροφές και τον τραυματισμό 13 αστυνομικών.

Ανεβαίνει η ακροδεξιά στη Ρουμανία

Σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι ο Γκεοργκέσκου συγκέντρωνε μέχρι τη χθεσινή απόφαση απαγόρευσης της υποψηφιότητάς του ποσοστά μεταξύ 40%-45% και είχε ως εκ τούτου σοβαρές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος αρνείται τις εις βάρος του αιτιάσεις υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα συνωμοσίας του πολιτικού κατεστημένου. Προηγούμενες κινήσεις των ρουμανικών Αρχών αύξησαν τη δημοτικότητα του Γκεοργκέσκου δίνοντας ώθηση στην άνοδο της ακροδεξιάς και στη δυσπιστία μερίδας των ψηφοφόρων έναντι των θεσμών.

Ποιος είναι Γκεόργκε Σιμιόν, πιθανός υποψήφιος της ακροδεξιάς

Αλλά και το AUR επωφελήθηκε από το αντισυστημικό κύμα στη Ρουμανία. Ο 38χρονης ηγέτης του, Σιμιόν, είναι ένθερμος οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ και θαυμαστής της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Καζίνσκι.

Ο Σιμιόν με την έντονα αντιεμβολιαστική στάση και μια ρητορική που στοχοθετεί την ουγγρική μειονότητα της Ρουμανίας έχει αποκλείσει στο παρελθόν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Οι Αρχές της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, που συνορεύουν με τη Ρουμανία, τού έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε εδάφη τους. Στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας για τις ευρωεκλογές το κόμμα του χρησιμοποίησε την εικόνα του Βλαντ του Ανασκολοπιστή - του πολέμαρχου του 15ου αι. που παραμένει λαϊκός ήρωας για πολλούς Ρουμάνους και θεωρείται ότι αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τον Δράκουλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σιμιόν είπε ότι θα μιλήσει σήμερα με τον Γκεοργκέσκου για να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους. «Θέλουμε να ακούσουμε πρώτα τι θέλει να κάνει ο κ. Γκεοργκέσκου», είπε ο Σιμιόν στους δημοσιογράφους στο Βουκουρέστι. «Εμείς, ως κόμμα, θέλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να λάβουμε υπόψη τη βούληση του λαού».

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Τραμπ για τις ρουμανικές προεδρικές εκλογές

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρουμανία και τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαΐου καλώντας τις Αρχές της χώρας να επιτρέψουν στον Γκεοργκέσκου να είναι υποψήφιος.

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στην ομιλία του τον περασμένο μήνα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου αμφισβήτησε την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών της Ρουμανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υμνητής του Βλαντίμιρ Πούτιν Γκεοργκέσκου εξαπέλυσε χθες πυρά κατά της απόφασης του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου, υποστηρίζοντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι «η Ευρώπη είναι τώρα μια δικτατορία, η Ρουμανία είναι υπό τυραννία!»

Η απόφαση για απόρριψη της υποψηφιότητάς του ελήφθη μετά τις πάνω από χίλιες καταγγελίες που έλαβαν οι ρουμανικές Αρχές ως επί το πλείστον για τις αντιδημοκρατικές και ακραίες απόψεις του Γκεοργκέσκου.
Ο ίδιος αντιμετωπίζει και έξι ποινικές κατηγορίες στο πλαίσιο έρευνας για την προηγούμενη προεκλογική του εκστρατεία, που όπως δήλωσε, δεν είχε λάβει από πουθενά χρηματοδότηση. Ο Γκεοργκέσκου κατηγορείται επίσης ότι ηγείται φασιστικής οργάνωσης και για ψευδείς δηλώσεις αναφορικά με την χρηματοδότηση της καμπάνιας του και σε περίπτωση καταδίκης του ενδέχεται να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης και στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ρουμανία Ακροδεξιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ