Ρώσος υπολοχαγός, ο οποίος συνελήφθη ύστερα από έναν μήνα μαχών στην Ουκρανία, φαίνεται πως τραβούσε σε βίντεο την εισβολή με το κινητό του τηλέφωνο.
Το βίντεο, στο οποίο ο αξιωματικός μιλάει για συντρόφους και αντιπάλους στρατιώτες που μετατρέπονται σε «κομμάτια κρέας» και «κιμά», προσφέρει μια κατατοπιστική εικόνα για την πορεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά, καθώς το όπλο του μπλοκάρει, το όχημά του εκρήγνυται και μια επιδρομή σε μια ουκρανική στρατιωτική βάση πηγαίνει στραβά.
Το απόσπασμα, που δημοσιεύει η «Daily Mail», γυρίστηκε από τον Γιούρι Σαλάεφ, έναν 23χρονο υπολοχαγό που εκπαιδεύτηκε στην ανώτατη στρατιωτική ακαδημία της Μόσχας και βρισκόταν στην Τσετσενία πριν από τον πόλεμο. Από ό,τι φαίνεται, ο αξιωματικός αψήφησε τις εντολές του Κρεμλίνου να αποφύγει τη χρήση προσωπικών κινητών τηλεφώνων για λόγους ασφαλείας.
«Αυτό είναι πολύ σπάνιο, αφού το 95% των κατακτητών δεν παίρνουν τα τηλέφωνά τους και, αν το κάνουν, πολύ λίγοι από αυτούς έχουν smartphone, καθώς οι περισσότεροι προέρχονται από φτωχότερες περιοχές της Ρωσίας. Είναι σημαντικό, αφού δείχνει τις σκληρές ενέργειες και τη χαοτική στρατιωτική προσέγγιση των ρωσικών δυνάμεων», επισημαίνει ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών του Κιέβου, Άντον Γεραστσένκο.
Ο Σαλάεφ, διοικητής μιας διμοιρίας μηχανοκίνητων οχημάτων, συνελήφθη τον περασμένο μήνα στην Ουκρανία, αφού βρισκόταν επί τρεις ημέρες κουλουριασμένος μαζί με δύο τραυματίες συντρόφους του σε ένα υπόγειο σε χωριό του Ντονμπάς, μετά από επίθεση σε ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.
Απογοήτευση, οργή και... ήττα των Ρώσων στρατιωτών δείχνει το βίντεο
Το υλικό του βίντεο -το οποίο ξεκινά με χαρούμενες οικογενειακές σκηνές, που δείχνουν τον Ρώσο υπολοχαγό να δίνει στην κόρη του ένα ροζ ποδήλατο και τελειώνει με τον φοβισμένο αξιωματικό, κρυμμένο, να ψιθυρίζει προς τους τραυματίες συντρόφους του- μετατράπηκε σε ντοκιμαντέρ από Ουκρανούς δημοσιογράφους.
Χρησιμοποίησαν, επίσης, τις συνομιλίες του μέσω γραπτών μηνυμάτων με 172 άλλους στρατιώτες που συμμετείχαν στην εισβολή, εκθέτοντας την απογοήτευση για τις μεγάλες απώλειες, την οργή για τον κακό εξοπλισμό, τα περιστατικά άρνησης στρατευμάτων να πολεμήσουν και την αποστολή ανεπαρκώς εξοπλισμένων στρατιωτών στη μάχη.
Τρεις μέρες μετά την έναρξη του πολέμου, για παράδειγμα, ένας στρατιώτης λέει ότι υπάρχουν τρία φορτηγά γεμάτα με πτώματα, από πέντε συντάγματα. «Αυτό είναι αλήθεια», λέει άλλος νεοσύλλεκτος, πριν προσθέσει: «Πολλοί μόλις έφυγαν». Ένας άλλος απελπισμένος Ρώσος λέει ότι είναι ο μόνος αξιωματικός που επιζεί στο Χάρκοβο. «Κινδυνεύω, είμαι πληγωμένος», γράφει, παρακαλώντας για βοήθεια.
«Αλεσμένο κρέας» και «κιμά» χαρακτηρίζει ο Ρώσος υπολοχαγός τους νεκρούς συναδέλφους του
Λίγες μέρες αργότερα κινηματογραφεί δύο άντρες με τραυματισμένα χέρια μέσα στο όχημά του και μετά αρχίζει να μιλά για την απομάκρυνση «του νεκρού» από ένα τάγμα μηχανικών, περιγράφοντάς τον ως «αλεσμένο κρέας, απλά κιμάς»... Μετά βρίζει, πάλι πανικόβλητος...
«Πρέπει να φύγω από εδώ, θα μας ανατινάξουν και εμάς. Δεχόμαστε επίθεση εδώ και τρεις ώρες. Μας γ@μ@νε», λέει ο Ρώσος υπολοχαγός, με τον πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται μπροστά του καθώς διατάζει τους συναδέλφους του στρατιώτες: «Πυροβολήστε τους». Αλλά τότε ακούγεται μόνον ο ήχος ενός μπλοκαρισμένου όπλου, που προκαλεί περισσότερες βρισιές.
Στη συνέχεια, ο Σαλάεφ βρίσκεται σε ένα άλλο χωριό και λέει «το όχημά μας εξερράγη», περιστατικό το οποίο παραδέχθηκε στους Ουκρανούς, όταν αιχμαλωτίστηκε, ότι το όχημά του χτυπήθηκε από όλμο ή χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να κρυφτεί μαζί με δύο τραυματίες συναδέλφους του σε ένα υπόγειο στο Ντονμπάς.