Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το θάνατο ενός Ρώσου τραπεζίτη και πρώην αντιπροέδρου της Gazprombank, της εγκύου συζύγου και της 13χρονης κόρης τους λίγο διάστημα μετά την επιβολή δυτικών κυρώσεων στην τράπεζα.
Τις σορούς του 51χρονου τραπεζίτη Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, της 47χρονης συζύγου του Έλενας και της κόρης τους Μαρίας βρήκε στο πανάκριβο διαμέρισμά τους στη Μόσχα η ενήλικη κόρη τους, Αναστασία.
Ο Αβάγιεφ ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της τρίτης μεγαλύτερης σε περιουσιακά στοιχεία τράπεζας της Ρωσίας και βασικός δίαυλος πληρωμών για το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στην οποία χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως ανέφερε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass η εκπρόσωπος της ρωσικής αστυνομίας, Γιούλια Ιβάνοβνα, η 26χρονη κόρη του τραπεζίτη έσπευσε στο διαμέρισμα, καθώς αδυνατούσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την οικογένειά της και την νταντά και βρήκε την πόρτα κλειδωμένη από μέσα. Όταν τελικά μπήκε στο διαμέρισμα, εντόπισε τα άψυχα σώματα του Αβάγιεφ, της γυναίκας του και της μικρής Μαρίας μαζί με 13 διαφορετικά όπλα.
«Φόνος-αυτοκτονία»;
Πηγή των ρωσικών διωκτικών Αρχών ανέφερε ότι βρέθηκε ένα όπλο στο χέρι του Αβιάγιεφ και ότι κατά τη γνώμη τους πρόκειται για περίπτωση φόνου-αυτοκτονίας. Αξιωματικοί αφήνουν να εννοηθεί ότι η σύζυγος του τραπεζίτη και η κόρη του πυροβολήθηκαν πριν από εκείνον και στα χέρια του βρέθηκε το όπλο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες, ωστόσο, αναφορικά με τον αριθμό των σφαιρών που χρησιμοποιήθηκαν ή τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους.
Ανεπιβεβαίωτες φήμες στο Διαδίκτυο μιλούν για πιθανά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια του τραπεζίτη. Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο Αβάγιεφ δολοφόνησε τη γυναίκα του και την κόρη του, όταν ανακάλυψε ότι η σύζυγός του κυοφορούσε το παιδί ενός άλλου προσώπου, πιθανώς του σοφέρ, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί.
Η Κριστίνα, γειτόνισσα της οικογένειας, δήλωσε ότι άκουσε τρεις πυροβολισμούς και γυναικείες κραυγές. «Τότε ακούστηκαν άλλοι δύο πυροβολισμοί και σταμάτησαν οι κραυγές. Κοίταξα απ’ το παράθυρο νομίζοντας ότι ήταν πυροτεχνήματα. Κι όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν», είπε.
Ο τραπεζίτης φέρεται να είχε εργαστεί επί πολλά χρόνια στην Gazprombank, προτού αποφασίσει ξαφνικά και για άγνωστους λόγους να αποχωρήσει.
Σύμφωνα με την αναλύτρια σε θέματα που αφορούν το Κρεμλίνο, Όλγα Λάουτμαν, ο Αβάγιεφ είχε εργαστεί στο παρελθόν στο Κρεμλίνο καθώς και στη ρωσική Βουλή, τη Δούμα, ενώ ήταν και γενικός διευθυντής της εταιρείας επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης RTK και ιδρυτής της κατασκευαστικής LLC Carbonics.
Μετά την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας το 1998, τις τελευταίες μέρες της προεδρίας του Μπόρις Γέλτσιν, η Gazprombank ανέλαβε τα περισσότερα συμβόλαια εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου σε ξένες χώρες.
Η τράπεζα έχει συνεργαστεί με στενούς συνεργάτες του Πούτιν στο παρελθόν και έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα ξεπλύματος χρήματος στην Ευρώπη, σημειώνουν δυτικά ΜΜΕ. Ο μεγαλύτερος μέτοχός της από το Νοέμβριο του 2014 είναι η Gozfond, ιδιοκτησίας του συμμάχου του Πούτιν, Γιούρι Σαμάλοφ.
H Gazprombank απέφυγε τις χειρότερες κυρώσεις επειδή η ΕΕ λέει ότι χρειάζεται να συναλλάσσεται με την τράπεζα για τις εξοφλήσεις εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου. Γι’ αυτό και δεν αποκλείστηκε η πρόσβασή της στο Swift, όπως συνέβη με άλλες επτά ρωσικές τράπεζες.