Ένας φοιτητής που αποστρατεύτηκε από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία αφηγήθηκε την εμπειρία του, λέγοντας ότι όταν τον έστειλαν για πρώτη φορά στο μέτωπο ήταν εξοπλισμένος με ένα τυφέκιο σοβιετικής εποχής και αναγκαζόταν να μοιράζεται μερίδες φαγητού και έναν υπνόσακο.
«Σε δύσκολες περιόδους, είχαμε έναν συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων και δεν υπήρχαν αρκετοί υπνόσακοι για όλους, μπορούσες να καλυφθείς μόνο με ένα αδιάβροχο. Δύο ή τρία άτομα μπαίναμε σε έναν υπνόσακο για να ζεσταθούμε», είπε ο Βλαντίμιρ, ένας νεαρός άνδρας σε ηλικία κοντά στα τέλη της εφηβείας του.
«Στην αρχή δεν είχαμε αρκετό φαγητό. Μετά από αυτό, όλα ήταν εντάξει με τις προμήθειες, ήταν απολύτως επαρκείς, αλλά στην αρχή τις μοιραζόμασταν μεταξύ μας. Το να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος», είπε σε δημοσιογράφους.
Όπως αφηγήθηκε, του δόθηκε, όπως και σε πολλούς άλλους, ένα τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή Mosin -όπλο που σχεδιάστηκε στην τσαρική Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα και αναβαθμίστηκε τη δεκαετία του 1930.
Τους έστειλαν στην Ουκρανία με ανεπαρκή εξοπλισμό και ρουχισμό
Αναφορές για νεαρούς άνδρες που στάλθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία με ανεπαρκή ρουχισμό και εξοπλισμό έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Ρωσία, ωθώντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει εντολή για καλύτερο συντονισμό μεταξύ κυβέρνησης, περιφερειών και βιομηχανίας για την κάλυψη των αναγκών του στρατού.
Ο Πούτιν διέταξε «μερική επιστράτευση» στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο, αλλά οι φιλορωσικές δυνάμεις στην επαρχία Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας είχαν αρχίσει να επιστρατεύουν άνδρες σε μάχιμη ηλικία πολύ νωρίτερα.
Ο νεαρός Βλαντίμιρ είπε ότι είχε κληθεί από τις δυνάμεις της αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) στις 23 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν ο Πούτιν διατάξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σήμερα ήταν μεταξύ των δεκάδων νεαρών ανδρών που αποστρατεύθηκαν κατά τη διάρκεια τελετής στην πόλη Σταρομπέσεβε, βάσει της εντολής που εξέδωσε ο Πούτιν αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την οποία οι φοιτητές θα σταματήσουν να υπηρετούν και θα επιστρέψουν στις σπουδές τους.