Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας υπέγραψε σήμερα μια σειρά από συμφωνίες με την Κίνα στη διάρκεια ταξιδιού του στο Πεκίνο, σημειώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο, παρά την αποδοκιμασία της Δύσης για τις σχέσεις τους καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία τραβάει σε μάκρος.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν --ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος που επισκέπτεται το Πεκίνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022-- είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Τσιάνγκ και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο και τη Ρωσία να αισθάνεται όλο και περισσότερο το βάρος των δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα βασίζεται στο Πεκίνο για υποστήριξη, πολύ περισσότερο από ό,τι η Κίνα στη Ρωσία, η οποία τρέφεται από την κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο και αέριο.
Οι πιέσεις από τη Δύση δεν παρουσιάζουν καμία ένδειξη χαλάρωσης, με τις δηλώσεις το σαββατοκύριακο της Ομάδας των Επτά (G7) να στηλιτεύουν και τις δύο χώρες σε μια πληθώρα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
«Σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Μισούστιν στον Λι κατά την συνάντησή τους.
«Χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό των συμφερόντων της μιας από την άλλη, την επιθυμία κοινής ανταπόκρισης στις προκλήσεις, κάτι το οποίο συνδέεται με τις αυξανόμενες αναταράξεις στην διεθνή αρένα και την πίεση των παράνομων κυρώσεων από τη συλλογική Δύση», πρόσθεσε.
«Όπως λένε οι Κινέζοι φίλοι μας, η ενότητα μπορεί να μετακινήσει βουνά», σημείωσε.
Τι αφορούν οι συμφωνίες Κίνας-Ρωσίας
Τα μνημόνια κατανόησης που υπογράφηκαν περιλαμβάνουν συμφωνία για την εμβάθυνση της επενδυτικής συνεργασίας σε εμπορικές υπηρεσίες, σύμφωνο για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στην Κίνα κι άλλο για την αθλητική συνεργασία.
Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κίνας από την Ρωσία προβλέπεται να αυξηθεί 40% φέτος και οι δύο χώρες συζητούν την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας παρέχουν νέες ευκαιρίες για την Κίνα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα θα ήταν στην ευχάριστη θέση να εμπλακεί ενεργά, αν όχι προληπτικά, με την Ρωσία στο οικονομικό επίπεδο, εφόσον οποιεσδήποτε σχέσεις συνάπτουν δεν θα πυροδοτήσουν δευτερεύουσες κυρώσεις κατά της Κίνας», σημείωσε ο Στιβ Τσανγκ της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών (SOAS) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
«Η πολιτική της Κίνας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι αυτή της 'κήρυξης ουδετερότητας, υποστήριξης του Πούτιν και της μη καταβολής κανενός τιμήματος' και η επίσκεψη του Μισούστιν το επιβεβαιώνει αυτό, ιδιαίτερα το στοιχείο της υποστήριξης του Πούτιν», πρόσθεσε ο Τσανγκ.
Ο «αγαπητός φίλος» του Σι Τζινπίνγκ, Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Σι επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Μάρτιο και είχε συνομιλίες με τον «αγαπητό φίλο» πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού είχε δεσμευτεί σε μια «άνευ ορίων» συνεργασία λίγο πριν από την ρωσική εισβολή το 2022 στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Το Πεκίνο απορρίπτει τις δυτικές προσπάθειες να συνδεθεί η συνεργασία του με τη Μόσχα με το θέμα της Ουκρανίας, επιμένοντας ότι η σχέση τους δεν παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να συνεργαστεί με όποιον επιλέγει και ότι η συνεργασία τους δεν έχει στόχο οποιεσδήποτε τρίτες χώρες.
«Η Κίνα προτίθεται να εργαστεί με τη Ρωσία για την εφαρμογή της κοινής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, και η προώθηση ρεαλιστικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς μπορεί να την οδηγήσει σε νέο επίπεδο», δήλωσε ο Λι στον Μισούστιν.
Η εμβάθυνση των σχέσεων με την Κίνα συνιστά μια στρατηγική πορεία για τη Μόσχα, δήλωσε παράλληλα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος είχε τη Δευτέρα συνομιλίες με τον Τσεν Γουεντσίνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που επιβλέπει την αστυνομία, τις νομικές υποθέσεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Το Πεκίνο απείχε από μια ανοιχτή αποκήρυξη της ρωσικής εισβολής. Ωστόσο από τον Φεβρουάριο, ο Σι προωθεί ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τη Δύση και χαιρετίστηκε επιφυλακτικά από το Κίεβο.
Στη Ρωσία την Παρασκευή ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις
Την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Λι Χούι επισκέφθηκε την Ουκρανία και συναντήθηκε με τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια ευρωπαϊκής του περιοδείας, την οποία το Πεκίνο προβάλλει ως την προσπάθειά του να προωθήσει ειρηνευτικές συνομιλίες και μια πολιτική ρύθμιση στην κρίση.
Ο Λι Χούι προγραμματίζεται να επισκεφθεί τη Ρωσία την Παρασκευή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ