Τη δική του ανάλυση αναφορικά με τη δέσμευση της Ρωσίας να μειώσει «δραστικά» τις επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και το Τσερνιχίβ κάνει ο πρώην ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Αντρέι Κοζίρεφ.
«Τα καλά νέα από τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι ότι ξαφνικά ο Πούτιν ενεργεί καλή τη πίστει, αλλά ότι η ηρωική ουκρανική αντίσταση τον ωθεί να αναζητεί διεξόδους και διπλωματική μεταμφίεση», γράφει σε σειρά μηνυμάτων του στο Twitter.
Δριμύς επικριτής του πολέμου στην Ουκρανία ο Κοζίρεφ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας από το 1990 έως το 1996, σημειώνει ότι η δέσμευση της Μόσχας να μειώσει την ισχύ των επιθέσεων «μπορεί άνετα να αποτελεί έναν ελιγμό για να κερδίσει η Ρωσία χρόνο να ανασυνταχθεί και στη συνέχεια να χτυπήσει όσο πιο σκληρά μπορεί».
Και συνεχίζει: «Το καθεστώς του Πούτιν μόνο τη γλώσσα της ισχύος καταλαβαίνει. Αντιμέτωπος με την ήττα κοντά στο Κίεβο, ο Πούτιν καταφεύγει τώρα σε διπλωματικούς και συμβατικούς στρατιωτικούς ελιγμούς (όχι σε τακτικά πυρηνικά όπλα)».
Δύση και Ουκρανία εκφράζουν πολύ έντονες αμφιβολίες για τη χθεσινή δέσμευση της Ρωσίας, με Ουκρανούς αξιωματούχους να σημειώνουν ότι οι βομβαρδισμοί στο Τσερνιχίβ συνεχίστηκαν «όλη τη νύχτα».
Ο Ρώσος πρώην υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε τη Δύση να μην κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία ή τις κυρώσεις στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής ο Πούτιν «πόνταρε στην αδυναμία της Ουκρανίας και της Δύσης».