Στο σφυρί βγάζει το βραβείο του ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν για Ουκρανούς πρόσφυγες.
Ο Μουράτοφ, δηλώνει απογοητευμένος από την εκρίζωση των ανεξάρτητων ΜΜΕ στη Ρωσία, όπου, όπως λέει, ολοένα και λιγότεροι υποστηρίζουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Ο Μουράτοφ είναι συνιδρυτής και επί μακρύ διάστημα διευθυντής της επικριτικής έναντι του Κρεμλίνου εφημερίδας Novaya Gazeta, που δημιουργήθηκε το 1993 με το χρηματικό έπαθλο από το Νόμπελ Ειρήνης, που είχε απονεμηθεί στον τελευταίο πρόεδρο της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Η εφημερίδα αψηφούσε επί χρόνια τους αυστηρούς περιορισμούς που είχε επιβάλει το Κρεμλίνο σε επικριτικά ΜΜΕ, αλλά τον περασμένο Μάρτιο, περίπου έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, ανέστειλε την έκδοσή της και τη λειτουργία της στο Διαδίκτυο, καθώς μετετράπη σε έγκλημα που τιμωρείται με δεκαπενταετή κάθειρξη η όποια αναφορά σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που αποκλίνει από την επίσημη γραμμή της ρωσικής κυβέρνησης.
«Η χώρα μου εισέβαλε σε ένα άλλο κράτος, την Ουκρανία. Υπάρχουν τώρα 15,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Σκεφτήκαμε για μεγάλο διάστημα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και σκεφτήκαμε ότι όλοι μας πρέπει να χαρίσουμε κάτι αγαπημένο, σημαντικό για μας», δήλωσε ο Μουράτοφ στο πρακτορείο Reuters. Kι όπως εξήγησε, η δημοπράτηση του χρυσού μεταλλίου του είναι σαν να συμμερίζεται κατά κάποιον τρόπο τη μοίρα προσφύγων, που έχασαν «το παρελθόν τους». «Τώρα θέλουν να τους αρπάξουν και το μέλλον τους, αλλά εμείς πρέπει να το διασφαλίσουμε. Το σημαντικότερο που θέλουμε να πούμε και να δείξουμε είναι πόσο αναγκαία είναι η αλληλεγγύη», πρόσθεσε.
Το μετάλλιο του Μουράτοφ θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Heritage Auctions στις 20 Ιουνίου με την υποστήριξη της Επιτροπής Νόμπελ, που του το είχε απονείμει, όπως και στη δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες, «για τις προσπάθειές τους στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διατήρηση της ειρήνης» και απειλείται ανά την υφήλιο.
Ο Μουράτοφ αφιέρωσε το βραβείο του σε έξι δημοσιογράφους της Novaya Gazeta, που δολοφονήθηκαν για το έργο τους, ανάμεσά τους και ορισμένοι από τους επιφανέστερους επικριτές του Πούτιν.